Skocz do zawartości

Więcej wieści z ICAST 2009 -4

kryst

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat Colmic w Polsce chyba jest, i z tego co pamiętam kilka lat temu markę tą wspierał nie kto inny ale Jacek Stępień :D tylko że te kije co wtedy były na stoisku, były trochę inne Nie wiem jak to wygląda w tej chwili, czy Comic jest u nas i jak kształtuje się oferta

tak na marginesie to musze przyznać, że zaglądając czasem do polskich sklepów odnoszę wrażenie że coś drgnęło - oczywiście są to rodzynki ale... np. Jaxon wypuścił woblery firmowo zbrojone w kotwice Ownera - kilka lat temu gdybym coś takiego usłyszał, wziąłbym to za dobry żart :lol: nic tylko przyklasnąć firmie kroku w dobrym kierunku, co niniejszym czynię

sam miałem kilka sztuk wobków jaxona i naprawdę kusiły ryby bardzo dobrze, zaś jeśli chodzi o kotwice ownera to nie dawno przeżyłem rozczarowanie bo łowiąc żyłką 0,20 przy zaczepie odpadło jedno ramie kotwicy w rozmiarze8 :wacko: po tym incydencie chyba wyleczę się z nałogowego wymieniania kotwic standardowych na ownery :unsure:

sam miałem kilka sztuk wobków jaxona i naprawdę kusiły ryby bardzo dobrze, zaś jeśli chodzi o kotwice ownera to nie dawno przeżyłem rozczarowanie bo łowiąc żyłką 0,20 przy zaczepie odpadło jedno ramie kotwicy w rozmiarze8 :wacko: po tym incydencie chyba wyleczę się z nałogowego wymieniania kotwic standardowych na ownery :unsure:

Miałem podobne zdarzenie, gdzie niezły bolesław odpłynął w siną dal :angry: Również kotwica nr 8 (ta grubsza, ST36BCX, czy jakoś tak) nie wytrzymała uderzenia.

Natomiast o ile dobrze pamietam, jeden z moich pierwszych celowo łowionych boleni padł właśnie na wobler Jaxon-a. Plastykowy, długi na ok 10 cm. ;)

czesto czytam na forum zachwyty nad Ownerami. Ale nie dokonca to rozumiem. Przez ponad rok lowilem na standardowe kotwice jakie montuja w wabikach salmo, Yo zuri i Duel i nie mialem zadnych problemem, ani ze spadami ani z pekaniem ramion kotwic.

Powiem wiecej Mam swoja teorie na temat super twardych kotwic.

Stosowanie takiech hakow zwieksza szanse, ze nie wyjmiemy wabika z zaczepu. Sprawdzilem to nie jednokrotnie probujac uwolnic ulubionego woblera z rafy koralowej

generalnie warto kupowac woblery z zabezpieczonymi przez slona woda kotwicami. Anodowane kotwice montowane np. w Yo Zuri albo w Salmo Slimach nie rdzewialy i nie tracily ostrosci po 2 latach uzywania.

niema co wpadac w ekscytacje....

JW :D

Popper ja wiem, ze na rynku sa kotwice robione z szywaczy biurowych i pewnie znalazlby sie i okon ktory rozgialby taka kotwice. Jednak firmy dbajace o marke takie jak Salmo, Rapala, Yo Zuri itp. dbaja, aby montowane byly tam dobrej jakosci kotwice.

Podone zdanie mam na temat przyponow..

Kupuje jakies chinskie przypony stalowe firmy South bend dodatkowo maja agrafki z blaszka, czyli pelem obciach, a jakos nie zdarzylo mi sie zeby cos powyginalo te przypony... :D

JW :D

a tak by the way to zauwarzylem, ze 50% sytuacji odbijania sie ryby od wabika, spinek, prostowania kotwic to wynik sztywnych kijow, plecionki i hamulca ustawionego na beton. W Polsce 70% wedkarzy tak konfiguruje swoje zestawy..

...........a tak by the way to zauwarzylem, ze 50% sytuacji odbijania sie ryby od wabika, spinek, prostowania kotwic to wynik sztywnych kijow, plecionki i hamulca ustawionego na beton. W Polsce 70% wedkarzy tak konfiguruje swoje zestawy..

Na 100% się zgadzam ale, że właśnie takie kije preferuję, podobnie jak Remek najczęściej montuję Ownery lub Gamakatsu.