Skocz do zawartości
  • 0

Kotwiczenie na Odrze w Szczecinie, prawo i praktyka

Grzegorz B.

Pytanie

Koledzy,

zamierzam wybrać się pierwszy raz na Odrę na połów z pontonu. Dotychczas, z jednostek pływających wędkowałem na jeziorach. Teraz chcę wybrać się na Odrę w Szczecinie lub gdzieś powyżej (ogólnie chodzi mi o Odrę Wschodnią).

Moje pytanie dotyczy kotwiczenia. Z tego co mi wiadomo, przepisy zabraniają kotwiczyć na torze wodnym. Skąd mam wiedzieć, w którym miejscu przebiega granica toru? Inna sprawa, że wiele razy widziałem łodzie kotwiczące pośrodku rzeki (np. w okolicach autostrady poznańskiej). Rozumiem, że to ryzkanci, którym policja może wlepić mandat?

Pozdrawiam

Grzegorz

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Każdy dba o swoje :). A na Siadle Dolnym spodziewaj się tłoku jak sandacz idzie. Nie lubię tam łowić, bo często nie można między łodziami przepłynąć. Wiem, że chłopaki łowią piękne bolenie, ale nie zdradzają miejscówek, bo chcą je łowić za kilka lat też. Często bowiem bolki kończą w occie. Trafił się nam w tym roku przyłów przy łowieniu okoni i szwagra powoził na delikatnym sprzęcie. Myślał, że ma rekorda Polski w okoniu a tu ledwie boleniowy wymiar, pływa dalej, ale co się nasłuchałem od innych jaki to boleń z octu dobry...

Edytowane przez tomekkor

• 0

Jeśli byłeś w Łubicy wczoraj to może i ja tobie machałem. :D  A codo znaków to jak popniesz w kierunku Szczecina lub Gryfina to je zobaczysz. Na każdym łuku Odry nie są stawiane. A jak zauwazyłeś lub nie bo bardziej iteresowała cie wędka to wczoraj niejeden cymbał cekał do ostatniej chwili na spłynięie z toru przed barkami.

• 0

Łowiłem na niewielkim odcinku naprzeciwko Łubnicy, więcej wędkarzy było chyba w górze rzeki. Raz zauważyłem, że załoga barki dawała sygnał dźwiękowy kiedy ktoś stał na środku rzeki.

Skoro byłeś, to proszę napisz czy u Ciebie również było wczoraj kiepsko z braniami? Zastanawiam się, czy  moje słabe wyniki wynikają może raczej ze słabej znajmości łowiska. Wędkowałem do 12.

• 0
IIB. Sygnalizacja na postoju

§ 3.20.Sygnalizacja statków na postoju

1.Statek pośrednio lub bezpośrednio przycumowany do brzegu powinien pokazywać:

w nocy:

zwykłe białe światło, widoczne ze wszystkich stron, umieszczone od strony szlaku żeglownego i na wysokości co najmniej 3 m.

Takie światło może być zastąpione zwykłym białym światłem na dziobie i zwykłym białym światłem na rufie, umieszczonymi od strony szlaku żeglownego na tej samej wysokości i widocznymi ze wszystkich stron.

2.Statek stojący z dala od brzegu na kotwicy, bez bezpośredniego lub pośredniego dostępu do brzegu, powinien pokazywać:

w nocy:

dwa zwykłe białe światła, widoczne ze wszystkich stron, umieszczone w odpowiednich miejscach: jedno - w dziobowej części statku na wysokości co najmniej 4 m, drugie - w rufowej części statku na wysokości co najmniej 2 m i w miarę możliwości o 2 m poniżej pierwszego światła,

w dzień:

czarną kulę umieszczoną w dziobowej części statku w takim miejscu i na takiej wysokości, aby była widoczna ze wszystkich stron.

3.Zestaw pchany lub sprzężony, jak również każda inna grupa statków stojących z dala od brzegu, bez bezpośredniego lub pośredniego dostępu do brzegu, powinny pokazywać:

w nocy:

na każdym statku zestawu 1 białe zwykłe światło widoczne ze wszystkich stron. Światło to powinno być umieszczone w przedniej części każdego statku zestawu, na wysokości co najmniej 4 m. Łączna liczba świateł zestawu nie powinna w zasadzie wynosić więcej niż 4, jednak zarys zestawu powinien być wyraźnie oznaczony,

w dzień:

czarną kulę na pchaczu lub na każdym z pchaczy i na statku prowadzącym zestaw lub na skrajnych statkach prowadzących zestaw.

4.Mały statek, z wyjątkiem łodzi należącej do wyposażenia tego statku, stojący na kotwicy, zamiast świateł określonych w ust. 1 i 2, powinien pokazywać jedno zwykłe białe światło, widoczne ze wszystkich stron, które może być umieszczone na mniejszej wysokości.

5.Sygnalizacji określonej w ust. 1-4 nie stosuje się:

a)gdy statek znajduje się na postoju na drodze wodnej, na której czasowo ruch statków jest niemożliwy lub zabroniony,

B)gdy statek znajduje się na postoju, przycumowany do dostatecznie oświetlonego brzegu,

c)gdy statek znajduje się na postoju poza szlakiem żeglownym, w pewnie bezpiecznym miejscu.

6.Przepisów ust. 1-5 nie stosuje się do statków określonych w § 3.22, 3.25, 3.34 ust. 2 i § 3.35.

Chyba nie trzeba jak się stoi tam gdzie należy. Ale może się mylę.

• 0

Wczoraj nie buszowałem po kanałach (nie znaczy, że wcale, czasami uda się dostać,ale to niezła przeprawa), była tylko Odra i to właśnie Łubnica do Dębce. A co do wczorajszego dnia to sandaczy było sporo brań. Wszystkie te które były wyciągnięte to same maluchy do 41 cm. A przynęta to najzwyklejsze kopyto perłowe.

Znam wszystkie kanały Międzyodrza, pływałem każdym od jazu w Widuchowej do autostrady. Niektór e są już całkowicie niedostępne wędkarsko nawet na wiosnę zanim zaczyna rozwijać się roślinność. Inne znikają w maju a w lipcu kolejne. Ogólnie jest ich coraz mniej. Nawet rybak z Żabnicy zaniechał stawiania sieci na wielu bo nie ma jak wpływać.

Edytowane przez darogryf