Skocz do zawartości

Spro addiction Micro Cast.

Kamil Z.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Miał ktoś z Was może do czynienia z tytułowym kołowrotkiem? Niska masa, niska cena, ładny wygląd. Mocarza nie poszukuję, bo najmniejszy może by podlodówkę zasilił, a tak to do jakiegoś "lajtowego" łowienia i dłubania pasiaków na paproszki. Ma ładnie układać linkę, gładko pracować i przede wszystkim mieć precyzyjny hamulec do cienkiej żyłeczki.

No i ten Spro ładny jest...Jakoś lubię białe młynki :)

Wiem, że to niby nowość, ale może ktoś już testował, może rozkręcał i zaglądał, co tam obudowa skrywa i się podzieli zdobytą wiedzą :)

P.S.

Stelli nie chcę ;)

Pozdrówka

Kamil

Edytowane przez Kamil Z.
  • Like 2

https://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/spro-addiction-micro-cast-g3-a17-p250-k15201.html

Rzuciłem okiem na tego linka powyżej i zaskakuje mnie jego waga. Jest dość ciężki bo największy model ma 270g i pojemność szpuli 140m/0,15mm.

Kamil, a miałeś to w ręce czy oglądałeś tylko w necie?

Przyznam, że też się powoli rozglądam za jakimś takim młynkiem pod pstrągi pod "sam wiesz jakie łowienie" ;) i najlepiej jakby miał dwie szpule bo na jednej chcę żyłkę pod okonie, a na drugiej cienką plećkę pod pstrągi.

• 1 miesiąc temu...

A szkoda , wygląda przyjemnie , niska waga . Zdawało się , że będzie fajny budżetowy kijaszek okoniowy . To może  w takim razie  pasowałby na lekki kijek sandaczowy ? On taki bardziej x-fast jest , czy raczej regular ? Jak to oceniasz volfi ?

A więc tak, kołowrotek Spro Addiction Micro Cast 3000 jest już na mojej Daiwie Exceler 2.40m 2-10g. Na kołowrotek nawinąłem żyłkę Stroft Fluo 0,14mm i tu zaskoczenie za szpulę weszło 200m! Gdzie na szpuli jest oznaczenie 0,15mm/140m. Mi ten zestaw na sucho bardzo odpowiada, kołowrotek ładnie wykonany, ładnie cicho pracuje.

Byłem chwilę pomachać nad rzeką i powiem że jak dla mnie nie ma się do czego przyczepić, takiego zestawu nie czuje w ręku.

Edytowane przez adrionn911
  • Like 1

Aż z ciekawości zważe wieczorem mój zestaw ul :-) młynek 160 gr około ale ciekaw jestem ile patyk waży :-)

Ale mam wrażenie że czasem dużo bardziej ważne jest dobre wyważenie niż przesada z odchudzaniem sprzętu :-)

Edytowane przez tyczkasport1
  • Like 1

Nie mam manii lekkości ;) mój zestaw waży +/- 400gr ręki mi nie męczy niemalże nie czuję go w dłoni, więc nie czuje potrzeby lżejszego zestawu. Wiadomo że do wędki poniżej 100gr taki kołowrotek nie bardzo pasuje.

P.S. Daiwa waży 120gr

Edytowane przez adrionn911

Adrian to nie była w żadnym wypadku aluzja do Ciebie :)  taka ogólna myśl po prostu...

Mój zestaw ul waży 240gr łącznie i miałem na myśli że zestaw L mimo że waży sporo więcej to jednak w cale nie męczy o wiele bardziej a tylko jest jest ciut mniej poręczny ale to nie ze względu na wagę a długość kija (króy jest znacznie dłuższy)  wg mnie :P

Miałem na myśli bardziej to, że niektórzy chyba na wyrost traktują wyważanie wędki przez kołowrotek.... Kilka razy miałem wrażenie, że podpinając do tej samej wędki kołowrotek rzędu 1000 i 4000 była wyważona prawie tak samo... więc chyba sporo zależy od budowy kija i jego wstępnego wyważenia a wtedy waga młynka ma już mniejsze znaczenie :)

Adrian to nie była w żadnym wypadku aluzja do Ciebie :)  taka ogólna myśl po prostu...

Mój zestaw ul waży 240gr łącznie i miałem na myśli że zestaw L mimo że waży sporo więcej to jednak w cale nie męczy o wiele bardziej a tylko jest jest ciut mniej poręczny ale to nie ze względu na wagę a długość kija (króy jest znacznie dłuższy)  wg mnie :P

Miałem na myśli bardziej to, że niektórzy chyba na wyrost traktują wyważanie wędki przez kołowrotek.... Kilka razy miałem wrażenie, że podpinając do tej samej wędki kołowrotek rzędu 1000 i 4000 była wyważona prawie tak samo... więc chyba sporo zależy od budowy kija i jego wstępnego wyważenia a wtedy waga młynka ma już mniejsze znaczenie :)

Ale ja tego tak nie odebrałem :) to co napisałem też tak ogólnie po protu, może kogoś ciekawi ile akurat taki zestaw waży.

Z tym kołowrotkiem środek ciężkości mojej Daiwy wypada prawie w połowie foregripu trzymając wędkę na "jednym palcu". Do łowienia idealnie jest wyważona jak ktoś trzyma całą dłonią przed stopką kołowrotka, ja trzymam akurat pomiędzy palcami i ciut leci na "pysk" ale nie jest to denerwujące ;)

Łowiłem na Bystrzycy pod Lublinem ,żyłka 0.12 ,ogólne wrażenie bardzo poprawne ,chociaż na początku miałem wrażenie że lekko ząbkuje , póżniej nie czułem jakichkolwiek szmerów ,dokładny hamulec ,ma mniejsze przełożenie niż dwa większe modele ,ale w łowieniu to wcale nie przeszkadza .Razem z mhx tworzy bardzo przyzwoity zestaw na który bardzo przyjemnie się łowi,wcześniej łowiłem na reda ,ale 10200 i był jak dla mnie troszkę za ciężki.Wizualnie bardzo ładnie się prezentuje sprawia wrażenie dobrze wykonanego.Może rzeczywiście ,być problem z nawinięciem np 0,14 - 150 m. zwłaszcza kiedy żyłka będzie lekko  przegrubiona .Ale z drugiej strony czy w dłubaniu okonków  czy białorybu potrzebne są jakieś mega długie rzuty?

Aha brak zapasowej szpulki .

Edytowane przez robal12

• 3 tygodnie później...

Jak to jest w końcu z pojemnością szpuli w tych kołowrotkach ? Na stronie dystrybutora widzę nad parametrami dopisek "plecionka". Jeśli model w rozmiarze 1000 chwyta 170m plecionki 0,10mm, to ok, bo żyłki wskoczy tam około 150m 0,14mm.
Niestety model w tym rozmiarze musiałbym brać wysyłkowo, bo w Bydgoszczy dostępne są tylko 2000 i 3000.

Opisy na szpulach i w specyfikacji kołowrotków Spro Addiction Microcast rzeczywiście dotyczą pojemności dla plecionek (braid). Tzn., że szpula Microcast 1000 mieści 170 m plecionki 0,10 mm, szpula modelu 2000 mieści 150 m plecionki 0,12 mm, a w modelu 3000 na szpulę wejdzie 140 m plecionki 0,15 mm. Z tego wyciągam wniosek, że pojemność tych szpul dla żyłek będzie sporo większa, stąd użytkownikowi adrionn911 udało się nawinąć 200 m żyłki 0,14 mm na szpulę modelu 3000 :) Btw, chciałem się przedstawić i pozdrowić wszystkich użytkowników bo jestem nowy na forum :) Wędkuję z przerwami od 15 lat, w tym roku planuję powrót do regularnego spinningu z łódki na jeziorach, bo to moja ulubiona metoda. W związku z tym przy okazji proszę o poradę w kwestii doboru sprzętu. Planuję zbudowanie dwóch spinningów: lżejszego okoniowo-szczupakowego i cięższego typowo szczupakowego. Do pierwszego zestawu wstępnie wybrałem kij Mikado Inazuma Flash Perch 2,20 m cork o cw do 18 gr, wspomniany w tym temacie kołowrotek Spro Addiction Microcast w rozmiarze 2000 oraz plecionkę Stren Sonic Braid 0,12 mm. Do drugiego zestawu planuję zakup Shimano Beastmastera DX 2,40 m MH o cw 14-40 gr i plecionki Power Pro 0,19 mm. Cięższy spinning uzupełni kołowrotek Shimano Stradic 4000 FG, który dostałem niedawno w prezencie :) . Wszelkie opinie mile widziane :) pzdr i dziękuję z góry.

• Like 1

@raven88

Dzięki za potwierdzenie. Kręciołek w rozmiarze 1000 właśnie dzisiaj przyjechał do sklepu w Bydgoszczy, więc jest pod ręką. Ciekawe jednak, czy one posiadają zapasową szpulę. Z tych, które do tej pory oglądałem tylko Nexave i Exage mają drugą sztukę. Akurat w kręciołku do UL bardzo by mi się coś takiego przydało.

Odnośnie Twojego pytania, to trochę ono nie w temacie, ale komentarz tutaj będzie krótki - bardzo rozsądny wybór. Nie wiem tylko dlaczego ten pierwszy kijek w długości 2,2m. Celowo ? Flash Perch z takim samym cw jest jeszcze w wersji 2,4m.

• Like 1

@ darks86

Niestety, w opisie jednego ze sklepów przeczytałem, że w zestawie do Microcastów nie ma zapasowej szpulki -_- 

Odnośnie długości Flash Perch: zazwyczaj będę łowił z łódki/pontonu w dwie lub nawet trzy osoby. W takim przypadku krótsza wędka daje większy komfort łowienia :) Przed zakupem spróbuje wypróbować jeszcze obie długości na sucho, może przekonam się jednak do dłuższej (btw, jakieś argumenty za tą opcją?). Uprzedzając pytanie odnośnie wyboru długości 2,4 m dla Beastmastera: kolega ma ten model w dł 2,10 m i wędka wydawała mi się na sucho jednak trochę za krótka do dalekich rzutów, a takie mam w planie na tym zestawie. thx za komentarz

@raven88

W takim razie muszę się jeszcze dowiedzieć czy dodatkowe szpule są dostępne na rynku, a jeśli tak, to w jakiej cenie. Może się okazać, że za szpulkę wołają sobie np. 70-90 zł jak u Penn'a, a wtedy klasyczny Exage 1000 jest bardziej opłacalny.

Poruszyłem temat Inazumy 2,4m, bo nie byłem pewien, czy zauważyłeś, że taka wersja istnieje - zwykle widywałem 2,2m i znacznie sztywniejszą 2,6 (mimo tylko 2g deklarowanej różnicy w cw). Z pontonu kijaszki 2,4m sprawdzają mi się bardzo dobrze, ale zwykle łowię sam. Faktycznie, w Twoim wypadku te 2,2m będzie sensowniejsze. Z Shimano, to niestety trzeba wersję dłuższą, bo tam z natury sporo odchodzi na dolnik.

• Like 1

jeżeli któryś z kolegów miał już okazję nawinąć plecionkę na szpulę Microcasta 2000 lub 3000 to proszę o info ile faktycznie metrów linki danej grubości weszło.

Podczepiam się pod prośbę i dodam jeszcze, że proszę o konkretny model danej plecionki. O ile żyłki są przegrubione może o 0,02mm, to w plecionkach mamy czasem różnicę niemal 0,10 mm.

Firma Produkcyjno-Handlowa EXPERT Sp. z o. o.

Kruszyn Krajeński 49A

86-005 Białe Błota kujawsko-pomorskie POLAND

emailButton.png handel@expertfloat.pl con_tel.png +48 52 323 93 02, +48 52 323 93 04 con_fax.png +48 52 323 93 03, +48 52 323 93 05   http://www.expertfloat.pl

Znalazłem takie namiary odnośnie serwisu Spro. Jeżeli uda się koledze uzyskać jakieś info odnośnie cen zapasowych szpul to proszę o ich opublikowanie na forum.