bigbite Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Witam.Jak w temacie potrzebuje na zblizajaca sie wiosne ???? kijek i krecial pod wszelkiego rodzaju obrotowki i spinnerbaity Zaczynajac od meppsow 4 kańczac na spinnerbaitach wazacych w okolicach 45 gram.Zestaw mial by byc na jeziorowe szczupaki ,wiadomo ze tego rodzaju przynety stawiaja duzy opor w wodzie i stad moje obawy ze sam moge dobrac ten zestaw nieodpowiednio dlatego prosze o pomoc.Co do wedki to moze cos z st.croix.Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 To bardzo dobre pytanie, sam spinerbaita zacząłem z kijem, który dawał radę obrotówkom jednak większym spinkom już nie i teraz łowię tą metodą dość mocnym zestawem z uwagi na to jaki opór w wodzie spinek stawia i zbyt słabym kijem nawet jeśli go poprowadzisz to już nie ma czym zacinać. Ponadto co ważne mocny multi z niezbyt dużym przełożeniem. U mnie obecnie spełnia w 100% zadanie phenix M1 MX72H 25lb oraz CC201DC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 decyduje rozmiar i ilosc listkow ... bez tego trudno cos sensownego powiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Skoro kolega napisał "kręcioł" to pewnie zestaw z korbotronikiem a nie multikiem, tak? Jak korba to brałbym tylko ślimaka i wędzisko St.Croix. Amerykanie sporo łowią na takie przynęty więc wiedzą co robią. Fenwick nie ma takich kijów. Ewentuanie jest z SG kij, ale to chyba cast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Skoro kolega napisał "kręcioł" to pewnie zestaw z korbotronikiem a nie multikiem, tak? Jak korba to brałbym tylko ślimaka i wędzisko St.Croix. Amerykanie sporo łowią na takie przynęty więc wiedzą co robią. Fenwick nie ma takich kijów. Ewentuanie jest z SG kij, ale to chyba cast.To dział baitcastingowy na forum więc w domyśle nie śmiałem podważać spostrzegawczości autora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 celował bym w kije crankbaitowe - przynajmniej dla mnie kijami o glebszej akcji lepiej sie rzucało jak i prowadziło te dziwactwa - wszelkie ex fasty jak dla mnie szybko brzydza zabawe z tym ustrojstwem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 celował bym w kije crankbaitowe - przynajmniej dla mnie kijami o glebszej akcji lepiej sie rzucało jak i prowadziło te dziwactwa - wszelkie ex fasty jak dla mnie szybko brzydza zabawe z tym ustrojstwem Dokładnie Jednak ex fast a ex fast to różnica i obaj o tym dobrze wiemy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigbite Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Tak myslalem o zestawie castingowym sorry za niescislosc.Pitt narazie posiadam spinnerbaity dwu listkowe lecz bardzo ciezkie 1.3/8 Mysle ze wiekszych I ciezszych juz nie bede stosowal ,ale ciezko mi jest to wykluczyc (powiedz my ze ten ciezar bedzie blisko gornej granicy)podejrzewam ze wiecie jak to jest, mialo sie skaczyc na sliderach 7 a w ruch poszly 12 ????.pitt dobry artykul o spinnerbaitach tak w nawiasie.Uzywam rowniez musky killery I marabou a je juz czuc na kiju Edytowane 8 Grudnia 2014 przez bigbite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 jest taki dlugi avid AVC76MHMF, obejrzyj go sobie, ma odpowiednia szyczytowke i akcje pod te wabiki ... w kwestii kolowrotkow to powiedzialbym tak ogolnie, ze tatula hd 200 hl lub lexa 300 pwrl, lexa jest wprawdzie stosunkowo duza ale powinna wytrzymac dluzej niz jeden sezon z takimi przynetami, jezeli budzet dopuszcza to dobrym wyborem bedzie starszy zillion cc lub jakis nowszy power model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigbite Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Dzieki Pitt za szybka odpowiedz wszystko co mi zaproponowales sprubuje pomacac a listki zamotowane sa Willow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris1 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Skoro kolega napisał "kręcioł" to pewnie zestaw z korbotronikiem a nie multikiem, tak? Jak korba to brałbym tylko ślimaka i wędzisko St.Croix. Amerykanie sporo łowią na takie przynęty więc wiedzą co robią. Fenwick nie ma takich kijów. Ewentuanie jest z SG kij, ale to chyba cast. Skoro kolega napisał "kręcioł" to pewnie zestaw z korbotronikiem a nie multikiem, tak? Jak korba to brałbym tylko ślimaka i wędzisko St.Croix. Amerykanie sporo łowią na takie przynęty więc wiedzą co robią. Fenwick nie ma takich kijów. Ewentuanie jest z SG kij, ale to chyba cast.Od dwóch sezonów katuję właśnie Fenwica Elit Tech Salmon/Steelhead ETSS862XHC 3/4 -3 pracuje z Lexą 300 obsługuje spinerbaity ze skrzydłami 4 jak również duże gumy np real eel SG 30 cm rzuty z ręki .Bardzo dobrze sprawdza się w trollingu z uchwytu z przynętami minimum np Perch 12 SDR.Ten kij zostanie u mnie dłuugo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Avid (seryjny)proponowany przez Pitta moim zdaniem na zbyt krótki dolnik do przynęt stawiających duży opór. A parametry blanku jak najbardziej pasują pod te przynęty, mam z SC IV i SC V , i są to moje podstawowe wędziska na szczupaka. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez jbk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Elitka wiśniowa jest ciężka do dostania na szybko Oglądałem mocniejsze Wild Rivery - to są fajne kije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 spiner o wadze okolo 45gram to kolos,ten STC z pewnoscia jest za slaby,sam lowie avidem 20lb mhf spinerkami 1/2oz i do tego jest ok,choc nie jest to typowa wedka pod takie przynety,napewno nic z crankbaitowM/FAST ale nie 20LB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrr Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 witam,ja jeżeli pogoda pozwoli będę testował dość duże spinnerbaity na dwóch zestawach:okuma b-r 5-25 z luna 103okuma b-r 10-35 z millionare 203pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 waga spinnerbaita nie jest zadnym wykladnikiem tego, jak mocny sprzet bedzie potrzebny do zaprezentowania przynety i zaciecia ryby ... o przetrwaniu kilku sezonow nie bede pisal, poniewaz najpierw trzeba kilka sezonow takimi wabikami przelowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Wielkość,ilość listków i wielkość,gęstość chwosta ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 toche bez sensu, a jak spinnerbait nie ma chwosta? z listkami sie zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Wszystko sprowadza się do oporu stawianego w wodzie. Ewentualnie gdybym nie wychodził z założenia, że rozbijanie spinerbaita na części pierwsze względem kija to bicie piany dodałbym, że konstrukcja, która pozwala na taką a nie inną pracę skrzydełek Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Tomek88 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgadzam się, najważniejszy opór stawiany w wodzie i tutaj chwost ma marginalne znaczenie. Jednak jeśli chwost jest duży i nasiąka wodą to może mieć znaczny wpływ na realną wagę przynęty przy zarzucaniu - myślę, że o to godskiemu chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgadzam się, najważniejszy opór stawiany w wodzie i tutaj chwost ma marginalne znaczenie. Jednak jeśli chwost jest duży i nasiąka wodą to może mieć znaczny wpływ na realną wagę przynęty przy zarzucaniu - myślę, że o to godskiemu chodziło.Zgadza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 jakie chwosty macie na mysli, mozecie prosze rozwinac? normalne chwosty, w spinnerbaitach, sa silikonu albo bucktail, czyli jedne nie nasiakaja wcale a drugie sa suche po wymachu do tylu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Ja na przykład w jednej z błystek mam chwost ze zwykłej czerwonej włóczki, która porządnie nasiąka wodą przez co łapie niemały dodatkowy ciężar No ale można powiedzieć, że to od biedy taki mój custom Tu na przykład też ciekawy patent z chwostem z gąbki. A gąbka pewnie jak to gąbka lubi trzymać wodę http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/i/art2/a2224_OBROTTTT%206.jpg Edytowane 17 Grudnia 2014 przez coma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 spinnerbait 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Kiedyś się spotkałem ze spinnerbaitem z włóczki i o tym pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi