Skocz do zawartości

Nikon D700

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że jak chcesz spóbować pełnej klatki i to używanej to lepiej kupić za groszę starego 5D a reszte dołożyć na obiektywy które tą pełną klatkę pokażą "w całości" :)

5D i D700 to jednak zupełnie inne puszki. Kierowanie się tylko wielkością matrycy w takim porównaniu jest mocno wątpliwe.

• Like 2

Używam d700  do makrofoto zębów.  Bardzo solidny aparat. Jakość zdjęć....co ja będę się rozpisywał jest doskonały! Każde zdjęcie trafione z ostrością a robię wszystko w manualu.  Wkur.....jąco perfekcyjne urządzenie.  I starą optykę możesz dokręcić.

• Like 3

5D i D700 to jednak zupełnie inne puszki. Kierowanie się tylko wielkością matrycy w takim porównaniu jest mocno wątpliwe.

Pewnie że zupełnie inne, ale jednak z tej samej beczki. Ogólnie dobranie sprzętu pod potrzeby kolegi jest jak wróżenie z fusów. Poza tym że chce D700 nie napisał nic. MOże coś konkretniej? Po co? Na co? Z jakimi obiektywami? Jaki budżet? itd itd.

D700 to moj pierwszy i jedyny pelnoklatkowiec. Mam go od 2011 i na razie nie planuje zmieniac.

...bo to nadal swietna puszka,choć odstająca już rozpiętością tonalną matrycy od nowszych modeli. Bije je natomiast ergonomią i budową...

Pewnie że zupełnie inne, ale jednak z tej samej beczki. Ogólnie dobranie sprzętu pod potrzeby kolegi jest jak wróżenie z fusów. Poza tym że chce D700 nie napisał nic. MOże coś konkretniej? Po co? Na co? Z jakimi obiektywami? Jaki budżet? itd itd.

Ok, konkretniej:

Fotki w 90% reporterskie, głównie pomieszczenia zamknięte, wymagany bardzo jasny obiektyw (szeroki kąt) i błyskawiczny AF, niskoszumowa matryca żeby potem nie tracić czasu w PS. Budżet do 4,5 tys. Wiadomo, że w tych pieniądzach nie ma nówki ale poszukuję zadbanej używki.

Edytowane przez witek

Witek czy N, C, czy S jeżeli chodzi o matrycę będziesz miał podobnie. Popatrz na obiektywy które Cię interesują, lampy błyskowe czy też inne akcesoria. To nie jest wybór aparatu jako takiego. Z uwagi na zaawansowaną współpracę z każdym elementem dołączanym do body musisz wybrać system. Popatrz na to co możesz potrzebować w przyszłosci. Bo może nie tylko jasne szerokie szkło. Za chwilę okaże się ze dłuższe szkło , jasne. A bez lampy ... W tym momencie szukasz szkła ze stabilizacją lub szukasz body z wbudowaną stabilizacją. A to ma Sony i Pentax jak dobrze pamiętam. Z tego powody kiedyś wybrałem Sony. Dodatkowo korzystałem ze szkieł manualnych z gwintem m42 i ta współpraca także była bezproblemowa.

• Like 1

Stabilzacja w body Pentaxach może być atutem. Jednocześnie jednak padł tu postulat fotografii reporterskiej, więc AF powinien być jednak zbliżony do bezkompromisowego, lub naprawdę szybki i celny a taki ma dopiero Pentax K-3. No i w dalszym ciągu nie jest to FF, choć jeśli nie robi się dużych odbitek to jednak waerto 3x rozwazyć FF. Ćwierkają wróble, że w styczniu Pentax ma wypuścić coś nowego i ma to być właśnie FF. Czy to prawda, czas pokaże. 

• Like 1

Kolego aparatu poszukaj na forum nikona, bedzie troche taniej i uczciwiej, d700 to moj backup, kiedys byl uzywany czesciej, body typowo do reporterki, z gripem nabiera predkosci jjak i sam trzask lustra staje sie powazniejszy, przy odpowiednij obróbce mozna uzywac iso5000, wadą napewno są gumy/ ale cóz to raczej wiekszosc nikonów tak ma/ uważam że za cenę do 4k nie ma sobie równych, myśle ze ciezko bedzie dostac dobra uzywke, popatrz jeszcze na d3, teraz juz sporo tansze, niby to samo co d700 / tak mówią uzytkownicy d700/ ale body duże lepsze:), w innych systemach sie nie wypowiem:)

• Like 1

D3 nie zajechane trafić w dobrej cenie to już wyczyn nie lada. Na D700 masz szanse choć też ciężko...

Jeśli aparat ma być do reporterki to D700 jest dobrym wyborem. Zastanów się również nad D600. Coś w cenach zbliżonych powinieneś trafić.

Jeśli chodzi o obiektywy... to wiadomo, że potrafią kosztować więcej niż pucha... są i tańsze. Jeśli obskoczyłeś na E-3 imprezy to tańsze powinny wystarczyć.

Tyle moich sugestii.

Sony i Pentax to nie moja bajka więc nie porównuje.

• Like 1

Przyznam, że d600 użytkuje zawodowo kolega. Popstrykałem chwilę tą maszyną i osobiście byłem dalej za D700... po prostu lepiej mi leży w ręce. Nie wiedziałem, że są takie problemy z migawką... ciekawe. W/w egzemplarz spisuje się poprawnie pomimo sporego już przebiegu co oczywiście nie znaczy, że nie masz racji. Może miał trochę szczęścia.

Czyli dalej zostaje D700 :)

• Like 1

niedawno brat kupil , na ebayu, za jakies 6k D3 z przebiegiem 5000zdjec, poszukaj na ebayu, trafiają sie perełki, ostatnio widzialem D3sa za 9k, i 15k przebiegu, i chyba jeszcze z fv, jesli bywasz w bydgoszczy, moge pokazac ci d3/700 zobaczysz roznice itp , pozdroo

• Like 1