Night_Walker Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Witam Czego uzywacie do precyzyjnego rzezbienia w lipie? Ja zgrubnie robie rzezbiarskim nozem firmy Mora, natomiast detale docinam nozem AK4 od Olfy. Wada tego drugiego jest cena ostrzy (KB4-S/5). Wychodzi po okolo 2,6zl za ostrze, ktore trzyma wymagana przeze mnie ostrosc przez 10-15 minut zabawy. Drogo. Znacie moze jakies tansze zrodlo tych ostrzy lub godny polecenia zamiennik porownywalnej jakosci ale w lepszej cenie? pozdrawiam,Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Nie wiem czy to zamiennik , raczej właściwe narzędzie ; przyzwoite dłuta lub nóż snycerski , dobrze ostrzony niczym nie ustępuje jednorazówką a nawet jest lepszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Toż to dziadkowym scyzorykiem zrobić można.... Kolego lata mijały a ja zawsze napierałem tapeciakami zmieniałem wytwórców owych nożyków zanim doszedłem do zadawalającego ergonomicznego kształtu, efektu.Ostatnio jako uchwyt to standardowy cały z tworzywa Stanley lub identyczna podróbka no name.Jako ostrza przeszedłem na no name za 2.50PLN za paczkę lub topex albo inna tania wersja.Istotna sprawa to ostrość i grubość owego ostrza jest naprawde cienkie i zachowane właściwe kąty szlifu co skutkuje odpowiednią ostrością.Nie polecam ostrzy Stanleya grubsze a nie koniecznie ostrzejsze(wręcz tępe)no i cena.Zaporowa wręcz!A tak to co jakiś czas odłamujesz lub nowe instalujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 http://www.olfa.pl/pl/product/37Ostre i kąt dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 No,zabawki mają fajne ale cena....I tylko 5szt w paczce. Jeśli chodzi o ergonomię kształtu rękojeści spory wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Jako ekonomiczny zamiennik noży modelarskich, polecam skalpele chirurgiczne z wymiennymi ostrzami. Jest bardzo dużo rodzajów ostrzy wymiennych, do tego można kupić za małe pieniądze. 50 ostrzy kosztuje około 15zł, a trzonek skalpela można już kupić za 7zl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Panowie Problem w tym, ze u mnie detale sa....male (raz dziabnalem cos ponad po 200 lusek na bok na woblerze 6cm....), wiec ostrze musi byc rowniez adekwatnej wielkosci.....i ostrosci Takze tapeciakoksztaltne odpadaja ... niestety. Natomiast skalpeli musze sprobowac, to moze byc to Jako ze mam urlop, za chwile spadam na rybki a pozniej pokopie po sieci skad moge to nabyc siedzac w UK. Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Skalpele chirurgiczne występują w kilku rozmiarach. Do każdego z rozmiaru masz szeroki wybór ostrzy. Masz w czym wybierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 http://www.ebay.co.uk/itm/Swann-Morton-All-Blue-Box-Blades-Scalpel-Non-Sterile-Surgical-Crafts-All-Sizes-/191260449446?pt=UK_Papercraft_Tools_Accessories_2&var=&hash=item2c8802daa6 Wzialem nr 11, powinny dotrzec dzisiaj, sprawdze i oczywiscie dam znac jak sie nimi pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Polecam te http://www.blizejciebie.pl/ostrza-chirurgiczne-swann-morton-jalowe-j-u--nr-11-100szt-,1151_884_1108,5754,1.html?gclid=Cj0KEQiAwaqkBRDHx6rzxMqAobgBEiQAxJazJyaSdb7HC5o-CIjC1EsPwL7CCcddkME9cJmvb5-KbNwaAigy8P8HAQ lub allegro http://allegro.pl/ostrza-chirurgiczne-100-szt-nr-11-swann-morton-i4853785561.html Edytowane 12 Grudnia 2014 przez demowsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 A czy nie jest czasem tak, że skalpele nie są super ostre, bo takie byc nie mają? Chodzi o szybkość gojenia. Nie wiem czy czasem nie bredzę, ale coś takiego mi się kiedyś obiło o uszy przy okazji jakiegoś programu o wykorzystaniu ostrzy z krzemienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Dzisiaj nabyłem w obi cosik takiego http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/top-tools-40184592.htmltylko inne opakowanie, zapłaciłem chyba 15 zł tylko opakowanie inne :)myśle że godne uwagi jak tą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Nożyki do tapet nie nadają się do strugania woblerów.Prędzej skalpele z wymienną końcówką.A najlepiej taką chirurgiczną stal zaostrzyć w kształcie klina.Jak dobrze przygotowany i naostrzony nożyk z rękojeścią wg wlasnego uznania,to 200-300szt woblerów bez ostrzenia można wystrugać.Dobrego noża do woblerów nie da się kupić,go trzeba zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Jeden wystruga nożem kuchennym a drugi nawet specjalistycznym przypuśćmy za 200 czy 1000 zł sobie nie poradzi. Ja używam zwykłych cieniutnich miękkich nożyków (EGA) za 2,50 zł paczka około 10 szt. wcześniej używałem grubszych i sztywniejszych noży stanleya za 15 zł paczka ale według mnie się nie nadają, szybko się tępią, a tymi tańszymi nawet czasami ołów przycinam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 http://www.ebay.co.uk/itm/Swann-Morton-All-Blue-Box-Blades-Scalpel-Non-Sterile-Surgical-Crafts-All-Sizes-/191260449446?pt=UK_Papercraft_Tools_Accessories_2&var=&hash=item2c8802daa6 Wzialem nr 11, powinny dotrzec dzisiaj, sprawdze i oczywiscie dam znac jak sie nimi pracuje.Powinieneś być zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi