Marciniak Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Dobry wieczór. Szanowne grono kolegów wędkarzy potrzeba mi zakupic na wiosne kijek do szperania za okoniami. Nie za bardzo mnie stac na super szpady z pracowni a poza tym az tak duzo nie lowie zeby wydac 500 czy więcej. A wiec szukam jakiegos masowego badylka co by sie nadal pod okonia. Szukam cos szybkiego z ugieciwm maksymalnie przesunietym do szczytu natomiast pod ryba zeby gleboko sie gial i meczyl rybe. Co do ciezaru mysle ze 12 gr w zupelnosci wystarczy o ile oczywiscie bedzie to trafnie opisany kij do faktycznie 12 g. szukam kijka ktory NIE bedzie wklejka poniewaz wklejke juz posiadam. Dlugosc od 2,10 m do 2,70m. Co do kasy maks 300 zl. Nie pytam o kije z pracowni bo i tak nie starczy nawet na uzywany prosze o powazne odpowiedzi. Jesli budzet przekroczy do 50 zl to tez rozwarze. Pozdrawiam Marciniak Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Marciniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianPerch Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 sprawdź Diaflex'a od robinsona, miałem, łowiłem i miło wspominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 potwierdzam to co napisał kolega wyżej ale diaflexy maja jeden feler a mianowicie rozszczepiają się bardzo często szczytówki.Sprawdź również Mikado Sapphire spin są dużo tańsze a naprawdę sympatyczne. Używam i diaflexa i "szafira" i oba bardzo dobrze się spisują a cena szafira to ok 130pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciniak Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Przepraszam bardzo koledzy zapomnialwm dodac najwazniejszaj informacji mam wklejke dragona i potrzeba mi kijek ktory nie jest wklejka... kurcze taka wazna sprawa i nie napisalem przeprasxam za przeoczenie i czekam na porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianPerch Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 To poszukaj używki paladina od kongera, chyba, że gdzieś jest mega promocja, bardzo zacne wędeczki. Po tym co napisałeś to dla Ciebie chyba byłby Konger Paladin CX Perch. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciniak Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 tak tak wiem fajny kijek ale troszke ponad budzet a czy moze cos jeszcze innego poza tym paladinem w moich funduszach bardziej by sie znalazlo?? ma moze ktorys z kolegow jakies inne porady?? ja osobiscie posiadam fishmakera i kijek calkiem calkiem ale potrzebuje cos co nie jest wklejka zeby agresywnij poprowadzic przynete a wklejka tego nie zrobie niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) z tą pracownią nie przesadzaj - niedawno sprzedałem przyjemny kijek z pracowni, na blanku muchowym za 300 zł. Realny ciężar wyrzutowy wynosił tak z 9 gram i akcja kompletnie inna niż oczekujesz, ale to przykład że można zmieścić się w budżecie.I to kijek w bardzo dobrym stanie był Zima idzie, więc masz sporo czasu na poszukiwanie.Tu masz przyjemny kijek seryjny za bardzo rozsądną kasę http://www.topfish.pl/product-pol-100011168-Konger-Wedka-Stallion-Strike-Furion-223cm-2-12g.html. Uważam, że lekko nie doszacowany i to raczej bym nazwał okoniem na ciężko. Nie wiem ,czy trochę nie za ciężko wobec twoich oczekiwań Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Dano-G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciniak Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 kolego @dano-g a czy moze lowisz/ lowiles tym kijkeim o ktorym piszesz?? jesli tak to jak realnie u gory i u dolu?? nada sie do gumek na jigu czy bardziej pod wobka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebowski12 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Wiem, że miał być do 12g, ale jeśli słabszy będzie wchodził w grę to SG parabellum jest do 7 i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciniak Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 maksymalna masa calkowita przynety bedzie oscylowac w granicach 12 gr wiec te 7 g to troszke przy malo bedzie.. ten Konger Stallion Strike Furion wydaje sie spoko tylko ciekawe jak to obsłuzy te glowki jig i jak bedzie sie gial pod rybka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 SG Parabellum, może coś w ten deseń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciniak Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 ten SG parabellum ma strasznie dlugi dolnik nie wydaje ci sie ze za dlugi?? rodem z feedera... szukam czegos optymalnie jak najlzejszego/ najdelikatniejszego z zachowaniem wystarczajacej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) SG jest miękki, a Stallion jest dość szybki.Dół komfortowo od 5g wg mnie, a góra max 15g ze smukłą gumą. Rzucałem dyszką z gumką i było fajnie. Dość szybki kijaszek, ale pod rybą pracuje na długości.Miałem przyłów szczupaka 73 cm - dał przyjemnie radę łowiłem , zanim przesiadłem się na pracowniane. Ale bardzo miło go wspominam, bo jak na te pieniądze, ma fajne uzbrojenie i jest lekki. EditNie łowię na wobki, więc się nie wypowiem - nie wiem czego oczekiwać od kija do wobków, ale łowię na gumy i tu się sprawdzał fajnie przy opadzie edit IITen Stallion to nie jest jakiś mega finezyjny - jak napisałem wcześniej - to taki okoń na ciężko bardziej. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Dano-G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciniak Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz:) na pewno wezme ten kijek pod lupe i go dokladnie obejrze:) jezeli ktos ma jakiesinne propozycje chetnie wyslucham:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 nie wiem na jakie łowisko szukasz, ale tym Stallionem to bym sprawdził te Szałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciniak Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 moje lowisko to rzeczka o lekkim uciagu i glebokosci maksymalnej 3 metry z lekkim uciagiem i kolo 40 metrow szerokosci:) czasem male jeziorka i starorzecza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 proponuje przyjrzeć się daiwa exceler ultralight 2-10 a jeśli ma być ciężej to daiwa exlceler jigger 3-18 jeśli jest więcej kaski to diaflex trout 5-15 jest fajną propozycją tylko to już zdecydowanie szybszy kijek ale co ciekawe pokzauje opad już od 3 gr pozdrmatpgt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Polecam Daiwy infinity Q Jiggerspin 240 3/15g jak dobrze poszukasz kolego to nawet najnowszą IV edycję dostaniesz w cenie około 350 złWędki z jednym estetycznym felerem. Okropnie beznadziejny korek. Reszta to przyjemność. Osobiście mam tą najnowszą.Główki 8 gram plus guma to maks jeśli chodzi o komfort. W dole praktycznie od 1 grama z gumką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciniak Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Dziekuje koledzy za podpowiedz;)a czy ten diaflex trout bedzie pod okoniem gleboko pracowac? Nie bedzie za sztywny zeby nie spadaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Poszedł bym w tym kierunku, ogarnie okonia przez "O", myślę że poradzi sobie z przylowem szczupaka oraz sandacza w srednim rozmiarze.Długość jest taka , że i z brzegu i od biedy na łódce ogarnie temat.Myślę, że warto dołożyć te parę zlotych... http://tanie-wedkowanie.abc24.pl/default.asp?kat=41843&pro=345808 Trout będzie ciężko znaleźć, czytaj kupić, tak mi się wydaje... Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Baars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Bardzo podobny temat... http://jerkbait.pl/topic/49284-mikado-inazuma-perch-260-20-gram/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 proponuje przyjrzeć się daiwa exceler ultralight 2-10 ....Witam, sam borykam się nad wyborem UL na okonie.Daiwę Exeler UL 2- 10 2,4 mam. Kupiłem ją w ciemną ale z przeznaczeniem na brzegowe połowy kleni na rzeczkach i okazyjnie okonie. W ramach testu zabrałem ją na łódkowe testy na okonie. Kijek fajny, czuły ładnie pokazuje opad. Przedział rzutowy z dobrą kontrolą to ok 5g(guma + głowa) do 11g. Jak na tą kasę to kij ładnie wykończony. Możesz poczytać recenzje i jest kilka filmów na youtube.Porównywałem go z Mikado Sapphire 2,2 do 7 g. Ja niestety muszę go sprzedać bo las się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciniak Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Kolego a ten diaflex light spin to jakie komgortowe obciazenie od samego dolu? Bo gora u mnie to maks 12 g calkowita masa wiec ogarnie na pewno ale jaki komfort u dolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Kolego a ten diaflex light spin to jakie komgortowe obciazenie od samego dolu? Bo gora u mnie to maks 12 g calkowita masa wiec ogarnie na pewno ale jaki komfort u dolu?Kolego do "paproszenia" masz wklejkę... Moja propozycja dotyczy kija , który ogarnie nie tylko okonia ale i większość ryb drapieznych w rozmiarze medium.Czasami nad wodą mozesz spotkać odmienne warunki i te "12" gram moze być za mało. Diaflexy są raczej dobrze opisane i na dobrych komponentach, jedynie wklejki mialy problem, ale nie o nich tu mowa.Co do dolnego c.w , nie wiem jakich przynet używasz przy okoniowaniu? Moim zdaniem minimum dla tego kija to główka 4, 5g i kopytko, ripper, 2calowy. Czasami trzeba i warto jeszcze grubiej łowić by nie kłuć tych maluchów po 15cm. Efekty mogą być zaskakujące. Poza tym nie wyobrażam sobie zabierania nad wodę kilku kijów, jak mam możliwość ogarnięcia tematu jedną wędką to tak też czynię. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Baars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 moje lowisko to rzeczka o lekkim uciagu i glebokosci maksymalnej 3 metry z lekkim uciagiem i kolo 40 metrow szerokosci:) czasem male jeziorka i starorzecza:)Tym bardziej, że w takich warunkach łowisz -rzeka!Jedynie co bym wziął jeszcze pod uwagę to długość wędki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi