mtz 25 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Nie nie łowienia na nie. Po kilku próbach wyleciały na stałe z mojego arsenału i nigdy nie wrócą. To zdanie moje i moich kolegów z którymi łowie... Obrotowka która gaśnie w trakcie prowadzenia , ciężko ją wystartować . W trakcie ściągania po kontakcie z dnem ciężko ją spowrotem odpalić.... moje tak miały ... Dlatego uważam ze to szajsJa słyszałem że dobry pianista zagra na wszystkim co ma klawisze. Tak już zupełnie pozawszystkim - najlepsza obrotówka jaką mam kosztowała 3,50zl, nawet nie umiem policzyc ile ryb już złowiła. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez mtz25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Ja słyszałem że dobry pianista zagra na wszystkim co ma klawisze. (...)Zagrać, zagra. Tylko po co się męczyć? W pytaniu o opinię na temat produktu z natury rzeczy musi pojawić się i krytyka, co jednemu odpowiada, drugiemu niekoniecznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Ja słyszałem że dobry pianista zagra na wszystkim co ma klawisze. Tak już zupełnie pozawszystkim - najlepsza obrotówka jaką mam kosztowała 3,50zl, nawet nie umiem policzyc ile ryb już złowiła.Dobry pianista nie gra na byle czym. Ja sobie cenię obrotowki caperlan.. cena podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtz 25 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Jest pewna zaleta tego jak to kolega Tomasz nazwał "szajsu". Taki "szajs" czasem ryby bardzo lubią. Mnie też kiedyś wpieniało że błystka gasnie w wodzie dopuki nie dostrzegłem pewnej ciekawej zaleznosci, wiele ryb własnie wtedy kiedy praca gaśnie atakuje przynętę. Jak sie łowi w małej rzeczce to widać to jak na dłoni jak pstrąg wyskakuje do wogóle nie pracujacej obrotówki. Chyba wiem skad sie to bierze, pewnosci jednak nigdy nie ma i żadnych tu budujących wniosków nie chce wyciągać ale tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Jaxon Lukris, to inna produkcja, ale tutaj wypraktykowane mam jeden model - mini 1/2. Startuje pięknie i nie gaśnie gdy dostanie lekki boczny prąd. Co do Effzettów - rozmiary 2 i wyżej ok, ale 1ka już potrafi mieć problemy ze startem w rzece (zakupu zerówek już nie ryzykowałem). Na allegro / giełdzie forumowej można kupić Meppsy w cenie około 8 zł za sztukę. Lukrisy i Effzetty chodzą po jakieś 6-6,5 zł. Osobiście nie widzę sensu w aż takich oszczędnościach. W końcu to przynęta ma największe znaczenie - z powodzeniem łowię wędkami za 85 (Robinson Bluebird) i 60 zł (MAX Finezja), ale na tanich przynętach się już naciąłem. Jeśli chcesz iść w układ optymalny - kup Effzetty w rozmiarach 3 i 4, zaś Meppsy w tych mniejszych. Możesz również poszperać za "nieseryjnymi" tworami. Na forum tutaj polecano np. błystki ABC. Podsumowując - olej Jaxona.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 ...wiele ryb własnie wtedy kiedy praca gaśnie atakuje przynętę... Zazdroszczę Ci takich doświadczeń . I to często się przydarza ? Znaczy z jaką częstotliwością w ciągu powiedzmy jednej sesji następują ataki ? Aa, i jakie (wiele) ryby najczesciej uganiają się za zwiędłą obrotówką ? .Jeśli często to, wszystkie Mepssy młotkiem potraktuję, "nie bedom" pracować i już . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Robert , odłóż młotek !Wyślij mi swoje Meppsy a ja ci wyślę takie obrotówki co na pewno 'nie bedom' pracować nawet bez młotka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zazdroszczę Ci takich doświadczeń . I to często się przydarza ? Znaczy z jaką częstotliwością w ciągu powiedzmy jednej sesji następują ataki ? Aa, i jakie (wiele) ryby najczesciej uganiają się za zwiędłą obrotówką ? .Jeśli często to, wszystkie Mepssy młotkiem potraktuję, "nie bedom" pracować i już .. Potrzebujesz jeszcze nie pracujace woblery i nie pracujace gumy do kompletu I polowisz ze ho ho 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) . Potrzebujesz jeszcze nie pracujace woblery i nie pracujace gumy do kompletu I polowisz ze ho ho To nie problem, "naprawię" co trzeba, narzędzia mam . Edytowane 9 Grudnia 2014 przez robert67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtz 25 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Zazdroszczę Ci takich doświadczeń . I to często się przydarza ? Znaczy z jaką częstotliwością w ciągu powiedzmy jednej sesji następują ataki ? Aa, i jakie (wiele) ryby najczesciej uganiają się za zwiędłą obrotówką ? .Jeśli często to, wszystkie Mepssy młotkiem potraktuję, "nie bedom" pracować i już .Sredni 2-3 razy w ciagu wypadu. Najczesciej dzieje sie tak podczas prowadzenia z prądem rzeki, obrotówka wpadajac w zawirowania wody dostając bocznych pradów jak to okresliles więdnie, jeżeli dzieje sie to w pobliżu stanowiska pstrąga to wtedy bardzo chętnie podejmuje atak na taką "bezbronną" przynętę. Ja sobie to tak tłumacze, że przynęta poprostu pokazuje swoją słabość, a pstrąg odbiera to jako łatwą zdobycz. Ale też nie sądze że na tej podstawie można wyciągać jakieś budujące wnioski, to są pewnego rodzaju anomalie, które sie dość często zdazają. Jezeli mialbym okreslić ile ryb łowie na takie i inne niezbyt idealne przynety to z duża dozą ostroznosci stwierdzam że około 20%. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez mtz25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Sredni 2-3 razy w ciagu wypadu. Najczesciej dzieje sie tak podczas prowadzenia z prądem rzeki, obrotówka wpadajac w zawirowania wody dostając bocznych pradów jak to okresliles więdnie, jeżeli dzieje sie to w pobliżu stanowiska pstrąga to wtedy bardzo chętnie podejmuje atak na taką "bezbronną" przynętę. Ja sobie to tak tłumacze, że przynęta poprostu pokazuje swoją słabość, a pstrąg odbiera to jako łatwą zdobycz. Ale też nie sądze że na tej podstawie można wyciągać jakieś budujące wnioski, to są pewnego rodzaju anomalie, które sie dość często zdazają. Jezeli mialbym okreslić ile ryb łowie na takie i inne niezbyt idealne przynety to z duża dozą ostroznosci stwierdzam że około 20%. No, może i coś w tym jest . W kazdym razie nie jest to opinia, którą powtarza się producentom przynęt .Za duże ryzyko .Druga rzecz, że mam diametralnie rożne spostrzeżenia . Z reguły, akcja zatrzymania skrzydełka wirówki wywoływała nagły brak zainteresowania przynętą...no ale,... . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Wszystko fajnie ale o ile w przypadku dobrej obrotowki mozemy przestac zwijac linke i obrotowka zgasnie. Tak w przypadku nie pracujacej obrotowki nijak takiego efektu nie osiagniemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtz 25 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Jest dużo takich nietypowych zjawisk nad wodą co nie mają nic wspólnego z logiką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gondor Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Z tańszych obrotówek polecam mosca bodajże włoskiej firmy, oczywiście wymienione wyżej lukrisy (hiszpanki) cena dużo niższa niż za meppsa. Zresztą ja meppsy oryginalne miałem z Francji (kupowane prze kumpla który mieszkał w Paryżu) Były pakowane pojedynczo i pracowały bajecznie (może tylko 0 były ciut gorsze). Z tych obecnych "meppsów" na wagę to tylko wysoka cena i legenda została Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba1981 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Jaxony, Dragony, Dam Effezet i Hrt i jakiś model z Decathlonu na opakowaniu miały napisane że wyprodukowane w Polsce, ciekawe czy to nie ta sama firma je produkuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ja w takim razie musze miec jakies szczescie do tych Meppsow, nie dosc ze wszystkie super pracuja to jeszcze lowia ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtz 25 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Własnie co do Meppsa to sie różne opinie pojawiają. Zreszta to jest tak samo jak z kolowrotkami Daiwa czy Shimano, sa oryginalne Made in Japan, ale są tez Malezja (też oryginalne ale już gorsze), a może i Tajwan i cholera wie co jeszcze. Podobnie jest zapewne i z Meppsami. Sa oryginalne francuskie, ale jak to zwykle bywa są też pewnie ChRL. Tu pisze Mepps i tu, tylko że ten Mepps i tamten Mepps to nie to samo. Ciężko wiec jest powiedzieć czy do dzis "tłucze" je tylko jedna firma. Zresztą to jest normalny mechanizm rynkowy, firma mająca wybór woli produkować w kraju gdzie są mniejsze koszty pracy. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez mtz25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gondor Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 No cóż byle się kręciło i ryby chciały brać bo to jest najważniejsze. Pewno jakieś żólte rączki maczają w tym palce, ale widziałem meppsy wyprodukowane w Polsce, ba nawet łowiłem - i powiem szczerze nie ma róznicy między tymi na wagę. Koszt wyprodukowania pewnie 3 razy nizszy niż cena w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namek Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Nikt naprawde nie mia dobrego zdania o obrotówkach Jaxona ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtz 25 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Eee, chyba nie jest tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esoxlucius1 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Poza lukrisami i reder reszta to lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad707 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Mi kiedyś wpadł w ręce jaxon nie pamiętam nazwy ale skrzydełko gasło częściej niż komarek mojego dziadka.Po kilku rzutach definitywnie zakończył swoją kariere. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez konrad707 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esoxlucius1 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Szkoda zabierać głos, złom i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MALIN. Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Po wielu testach i opiniach krótko: obrotówki Jaxona i tanie Mikado są ładne i są ładne Na pewno nadają się na kolczyki bo są ładne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtz 25 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Na tym zdjeciu mam kilka przynet na ktore w tym roku z powodzeniem łowiłem pstrągi, okonie i pare kleni nawet. Te zaznaczone X to Jaxon, wiec da sie chyba złowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi