Szyszak Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 witam,mysle właśnie o zakupie wędki do jerkowania. niestety nie wiem jaki kij najlepiej się sprawi do tej techniki. to tyczy się również multiplikatora (myslałem o zestawie castingowym). co Panowie polecacie? który kij, jaki multik? chciałbym się zmieścic ze wszystkim w maksymalnie 1000zł. w tej chwili mam spinningowy kij st. croix i bardzo go sobie chwale. może coś z tej firmy (z niższej półki) by się nadało? z góry dziekuje za podpowiedzi. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 To chyba jedno z najczęstszych pytań zadawanych na tym forum, kilka artykułów dotyczących sprzętu do jerkowania i do castingu jest również na stronie głównej. Proponowałbym przeczytać te artykuły, skorzystać z wyszukiwarki i poczytać podobne wątki na forum - a potem wrócić z doprecyzowanym pytaniem bo jerkowanie to pojęcie dość szerokie i inny sprzęt (niekoniecznie baitcastingowy) bedzie służył do jerkowania gumowym softjerkiem a inny do jerkowania ciężkim drewnianym bądź piankowym woblerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyszak Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 przejrzałem forum i wracam z bardziej szczegółowymi pytaniami. Moim celem jest jerkowanie z łodzi przynetami 30-60gram, w gre wchodzą woblery, a nie gumy. jest jednak wyjatek, którym czasem chciałbym porzucac. to bezsterowy jack salmo, ktory ma bodajrze 80g. zastanawiam sie czy z tego powodu musze zdecydowac sie na okragly multiplikator? czy sporadyczne uzywanie ciezszej przynety (powyzej 60g) bedzie problematyczne lub destrukcyjne dla niskoprofilowego multika? no i teraz kwestia który z multiplikatorów niskoprofilowych zakupic na poczatek? czy jestem w stanie kupic takowy do 600zł, który bedzie trwały i wygodny? teraz kwestia wędziska. tak jak pisalem mysle o pozostaniu wiernym firmie st croix. czy znajde cos w ich ofercie przydatnego w jerkowaniu? myslałem o serii premier, bo jest dość przystepna cenowo, a przy tym to wędziska o w miare szybkiej akcji. ale w samej tej serii wybor jest ogromny i nie wiem do konca czym sie kierowac. jesli nie st croix to co wybrac? tu tez raczej nie chcialbym przekroczyc 600zl. do tej pory łowiłem raczej lekko, a to ma byc zestaw do ciezszego łowienia. moze nawet na jesienna lub przyszloroczna szwecje. prosze szanownych kolegow o pomoc w doborze dobrego zestawu do jerkowania dla poczatkujacego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Tu masz multika który spełni wszystkie twoje wymagania ,cena też za bardzo nie odbiega od twojego maksimum sam używam takiego i też kupionego od Stacha http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=9681& ;amp ;start=0& Co do wędki to nie odpowiem na temat st croix Ja używam Batsona MB785 1,98m 10-42g 12-25lb radzi sobie ze wszystkimi opisanymi przez ciebie przynętami co prawda Jacka mam pływającego a on ma 70g kosztował mnie coś ok 600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 przejrzałem forum i wracam z bardziej szczegółowymi pytaniami. Moim celem jest jerkowanie z łodzi przynetami 30-60gram, w gre wchodzą woblery, a nie gumy. jest jednak wyjatek, którym czasem chciałbym porzucac. to bezsterowy jack salmo, ktory ma bodajrze 80g. zastanawiam sie czy z tego powodu musze zdecydowac sie na okragly multiplikator? czy sporadyczne uzywanie ciezszej przynety (powyzej 60g) bedzie problematyczne lub destrukcyjne dla niskoprofilowego multika? no i teraz kwestia który z multiplikatorów niskoprofilowych zakupic na poczatek? czy jestem w stanie kupic takowy do 600zł, który bedzie trwały i wygodny? teraz kwestia wędziska. tak jak pisalem mysle o pozostaniu wiernym firmie st croix. czy znajde cos w ich ofercie przydatnego w jerkowaniu? myslałem o serii premier, bo jest dość przystepna cenowo, a przy tym to wędziska o w miare szybkiej akcji. ale w samej tej serii wybor jest ogromny i nie wiem do konca czym sie kierowac. jesli nie st croix to co wybrac? tu tez raczej nie chcialbym przekroczyc 600zl. do tej pory łowiłem raczej lekko, a to ma byc zestaw do ciezszego łowienia. moze nawet na jesienna lub przyszloroczna szwecje. prosze szanownych kolegow o pomoc w doborze dobrego zestawu do jerkowania dla poczatkujacego Witaj jesli bedziesz uzywal wabikow w granicach 30-60g sporadycznie 80g to nisko profil w zupelnosci wystaczy. Choc kazdy okraglak w wielkosci 200 bedzie rowniez jak najbardziej akuratnym wyborem.Wybor masz spory. Od taniego ABU 4601 lub 5601 dalej Daiwa Luna 203L, Daiwa Millionaire 203 SW a na koncu Shimano Conquest 201. Curado 201DPV rowniez poradzi sobie doskonale, podobnie Daiwa Procaster, Zillion 100HL, Steez 100HL. Unikaj tylko konstrukcji z ekstremalnie szybkim przelozeniem 7:0 i wiecej. Zywotnosc zdecydowanie krotsza. Co do kija to wybor wydaje sie byc ogromny. Jesli zdecydiwales sie na ST croix to z nowych serii dobre beda kije o mocy 25 lbs. Przeszukaj forum handlowe sporo wedek do jerkowania jest tam oferowanych pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyszak Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 ostatnie pytanie: mysle o st. croix PC70HF2 tylko martwi mnie ciezar wyrzutowy tego kijka, bo to 42,6 grama. czy to nie za mało na 60 gramowe przynety? nie wiem jak jest z tolerancja tych amerykanskich wedzisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Duża, starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=6915& ;start=0& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyszak Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 odświerzam wątek, bo potrzebuje jeszcze jednej porady. trafilem na kij St.Croix Avid Inshore casting AIC76HF. to chyba jedyny kij z tej serii, który składa się z 2 części, co dla mnie bardzo istotne, bo samochód mam krótki do rzeczy: to kij do morskiego castingu, a czy nadałby się do jerkowania? czy ktoś z was ma doświadczenie z serią Avid Inshore? ma 2.30 długości i zastanawiam się czy nie za długi, no i jaki do niego multik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 moim zdaniem kij 2,3 m jest zbyt dlugi do klasycznego jerkowania. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 to zalezy jak lezy ... sa ludzie, ktorzy jerkuja kijami po 8' i nawet takie zalecaja ... sa tacy, ktorym kij powyzej 6' jest juz za dlugi ... to kwestia osobistych preferencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Dokładnie za Pittem. Długość to preferencje, ale i wiele innych czynników - np. to jaką dysponujesz łodzią (czy jesteś w stanie stać wyżej od lustra wody - ile), od zakresu gramatury przynęt, od ryb jakie będziesz łowił. Najpowszechniejsze to jerkówki 6' - wygodne, krótkie do klasycznego łowienia. Krótsze - można, ja nie stosuję. Dłuższe nawet do 9' (!) widziałem takie a właściciele świetnie sobie takimi wędkami radzili. Osobiście, do klasycznego jerkingu szczupakowego używam wędek od 6' do 7'10. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi