krystiano1981r Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Witam.Noszę się z zamiarem kupna tytułowej łodzi http://www.lodzie-opole.pl/produkt/wile-405/W związku z tym zwracam się do Was o ew opinie na jej temat (może ktoś posiada,łowił czy chociaż oglądał w realu?)Najbardziej interesuje mnie jej stabilność,komfort wędkowania na stojąco,wykonanie oraz inne walory wędkarsko użytkowe.Drugą opcją jest ta Lambda od Krugera http://www.krugerboats.com/lodzie-motorowe-rybackie-wioslowe/lambda/Na temat łodzi od Krugera mam sprawdzone info z pierwszej ręki (dzięki Tomek) poza tym w najbliższym czasie będę miał okazję obejrzeć ją w realu.Niestety ciężko jest znaleźć jakiekolwiek info nt Wile 405.Z góry dziękuję za wszelkie informacje,rady itd Pzdr Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Losos24 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Firma Kruger i jej łodzie są znane i cenione od lat, sprawdzone konstrukcje z certyfikatami. Pierwsza rzecz przy Wile 405 to brak dokładnego foto pawęży i info jaka moc silnika może być stosowana do tej łodzi. Nie podoba mi się na rufie pozostawiony rant po sklejeniu dwóch płaszczy - to przy pawęży może być kłopotliwe (brak foto). Drugi punkt - brak info o jakichkolwiek certyfikatach tej konstrukcji. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Losos24 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SALAR80 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ja mam podobną a i może ten sam kadłub.Ja kupiłem z Chojnic .Jest zaje fajna ,stabilna i dobrze się zachowuje na dużej fali.Wyszła mnie 3600 ,jak gościa pomęczysz to zejdzie z cenki,naprawdę warta tej forsy.http://www.boatspoland.pl/Tam pomyszkuj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mlynek1976 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) https://www.facebook.com/photo.php?v=753218731415493 Edytowane 9 Grudnia 2014 przez mlynek1976 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniek1972 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Kilka miesięcy temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Lambdy 390 i jestem mega-zadowolony. łajba jest stabilna nawet wędkując we trzech, świetnie pływa na 10 HP, a te pozostałe konstrukcje, to z tego co widzę są Krugero-podobne, więc pewnie tak samo stabilne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michał81 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) .... konstrukcje z certyfikatami.nie mówię, że coś jest złe, ale też nie lubię przegięćGeneralnie mam 2 pytania do Ciebie:1) co te certyfikaty oznaczają i jak je się zdobywa?2) Widzę tam kategorię C.... hmmmm... pływałeś kiedyś po Bałtyku( ja pływałem)?Kategoria C określa znaczącą wysokość fali do 2-ch metrów i to odpowiada mniej więcej stanowi morza 3-4Na tym filmie jest stan morza 3.Wypłyń tam łódeczką 3,9 metra - WYOBRAŹNI trochę!http://www.youtube.com/watch?v=fMtHM8FzGN0 Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Michał81 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Krugerem przepływałem dużo czasu i byłem bardzo zadowolony, ta druga wygląda jak troszkę większy klon.Zresztą taka moda w tym kraju klepanie z cudzych pomysłów, tylko teraz nie wiadomo kto był pierwszy.Lambda ma tylko jeden malutki problem ale nie ma z tym tragedii. Wysokość pawęży jest ani na stopę s ani na l , przy silnikach 5 do 7,5 km to nie przeszkadza ale przy 10 z s lub l lekko drażni,trzeba samemu przerabiać.Nie jest to czynność wielce skomplikowana i można to opanować w jedno popołudnie. Młynek czym pchasz swój okręt?P.S.Maniek pływa teraz moim byłym okrętem. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez welpa1809 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mlynek1976 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 można wypłynąć i to dwa razy PIERWSZY I OSTATNI 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mlynek1976 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Młynek czym pchasz swój okręt? 6km taki jak na filmie( kolegi Bartka ), w zamiarze kupno 13,5km jest klepnięty w budżecie na przyszły rok , nie wiem czy dobrze kojarzę ale znamy chyba tą samą osobę Arka ? mylę się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Witam A ja byłem osobiście w kilku firmach w Chojnicach i widziałem rożne łódeczki ale najbardziej przypadł mi projekt bardzo miłego i fajnego człowieka u którego zakupilem w 2013 Alfę 390 super stabilna nawet w 5 osób chociaż wedkuje w 2 , dobre właściwości i na wiosłach i na silniku MK Traxxis 55lbs zobacz moze ci podejdzie, pzdr. http://www.alfa-yacht.com Gdybys chciał tanią i dobrą przyczepkę podlodziową pan Krzysztof ci podpowie gdzie kupic ( tez kupiłem ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 6km taki jak na filmie( kolegi Bartka ), w zamiarze kupno 13,5km jest klepnięty w budżecie na przyszły rok , nie wiem czy dobrze kojarzę ale znamy chyba tą samą osobę Arka ? mylę się ?Znamy się z forum D.kojarzysz dobrze Arka też znam niestety on już odpuścił łowienie.Musimy znów z Andanem się zgadać i jakieś spotkanie skręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mlynek1976 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 no tak przepadł 4x4 go wciągało, Drawa piękne klimaty, i zloty fajne były;) żeby nie było że nie na temat ja również pływam Lambdą daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Korczas Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 http://www.wakando.pl/pola-410Posiadam cos takiego i bardzo polecam,super stabilna,jakosciowo bardzo dobrze wykonana i za ta kase mysle ze ciezko bedzie cos lepszego kupic!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Losos24 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 nie mówię, że coś jest złe, ale też nie lubię przegięćGeneralnie mam 2 pytania do Ciebie:1) co te certyfikaty oznaczają i jak je się zdobywa?2) Widzę tam kategorię C.... hmmmm... pływałeś kiedyś po Bałtyku( ja pływałem)?Kategoria C określa znaczącą wysokość fali do 2-ch metrów i to odpowiada mniej więcej stanowi morza 3-4Na tym filmie jest stan morza 3.Wypłyń tam łódeczką 3,9 metra - WYOBRAŹNI trochę!Kolego jak chcesz uderzyć psa to kij zawsze znajdziesz. Co twój wpis wnosi do głównego wątku? Lakonicznie pisząc o certyfikatach miałem na myśli firmę produkującą według norm, z zapewnieniem bezpieczeństwa konstrukcji i użytkownika. W odróżnieniu od jakiś tam samoróbek w stodole (do tych też nic nie mam, ale do czasu jak nie poznam konstrukcji traktuję je jak auto montowane ze szrotowych kawałków). Tylko tyle i jak dla mnie aż tyle. Sam sposób użytkowania zawsze zależy od wyobraźni i rozsądku pływających, niezależnie od starań konstruktorów i producentów. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michał81 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Lakonicznie pisząc o certyfikatach miałem na myśli firmę produkującą według norm, z zapewnieniem bezpieczeństwa konstrukcji i użytkownika.lakonicznie powiadasz? Jeżeli piszesz o jakiś normach to ja jako odbiorca Twojego postu traktuję to, że wiesz o jakich normach piszesz więc dlatego kulturalnie zasugerowałem/poprosiłem abyś przedstawił te tajemne normy "z zapewnieniem bezpieczeństwa" bo jestem ich strasznie ciekawy.Chyba, że piszesz bzdety aby tylko pisać i nie znasz takich norm. Ze wszystkich tutaj postów tylko Twój wydał się mi owiany tajemną tajemnicą bo każdy inny napisał w prosty sposób co ma i jak to widzi, a nie o jakiś normach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Łódki kruger dzielnie znoszą wędkarzy na zalewie sulejowskim. Są na wyposażeniu stanicy wędkarskiej jak i innych ośrodków nad zalewem. Użytkuje je też kilku znajomych "z wody". Mowa o tym ( http://www.krugerboats.com/lodzie-motorowe-rybackie-wioslowe/alfa-ii/) modelu. Łódka ta jest super opcją jeśli dużo pływamy na elektryku, jest szybka i stawia mał opór przez co bateria na troszkę dłużej wystarcza, na większej fali też daje radę. Polecam także Michała z Milexu. Użytkowałem ją kilka lat i byłem zadowolony. Łódka bardzo stabilna, nie boi się dużych fal, wysoka burta, trzy bakisty itd. Na pewno warte grzechu są River foxy ale jak to się mówi, coś za coś Dzisiaj wybór jest bardzo duży, nawet za duży. Trzeba się najeździć zanim się coś wybierze. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krystiano1981r Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Cześć.Dziękuję Koledzy za wszelką pomoc,rady i linki.Teraz jest akurat taka pora,że stary sezon odchodzi dużymi krokami a nowego jeszcze na horyzoncie nie widać,więc jest czas na spokojne przemyślenie tematu.W sobotę będę u Tomka (mlynek1976) to sobie tego Krugera pooglądam i pomacam (jak Tomek pozwoli oczywiście )Do producenta łodzi Wile405 napisałem z prośbą o udzielenie wszelkich informacji nt pływadła,zobaczymy co mi naskrobie.Inne łodzie z Waszych linków też są ciekawe i myślę,warte uwagi.Jest jeden niezaprzeczalny atut łodzi Wile,mianowicie po nią jadę 70km a po takiego Krugera już 400 Oczywiście nie jest to dla mnie wyznacznik żaden,liczy się komfort pływania,wędkowania.Wolę kupić coś sprawdzonego i zaoszczędzić sobie nerwów nad wodą. Gdyby ktoś,coś jeszcze to śmiało pisać proszę.Dzięki i pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 byk Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Chejka Panowie ... Nie ma co patrzeć na kilometry ... ja też miałem spory kawał. Umówiłem się na dowóz do mojego domu i za niewielką opłatą ( różnica kosztów paliwa ) przywieźli mi zapakowaną łodeczkę i jeszcze kierowca pomógł ją zdjąć z lawety - Wielki Szacun dla takiego podejścia.Co do łódki, to Moja Lambda jest delikatnie podrasowana np kawasówką na kilu, więc za takie i podobne wymysły oczywiście trzeba dopłacić. Muszę pochwalić tą łajbę za stabilność i dzielność na falach .... Osobiście wachałem się pomiedzy Iwą z Augustowa a Lamdą od Krugera. Michała z Milexu niestety już nie robią, a mnie interesowały tylko nówki. FOX od Krzyśka niestety za drogi, więc wybrałem optymalne wyjście z sytuacji ...Generalnie to już moja trzecia łodka od Krugera i muszę powiedzieć że dla mnie ALmbda jesst rozwiazaniem optymalnym - stosunek cena / jakość jest Rewelacyjny z korzyścią dla klienta. Łódki 3,6 są za małe, a 4,3 za duże do przemieszczania za osobówką ... nie mówiąc o wodowaniu. ALFA to szalupa i naprawdę ciężko ją wodować samemu, bez głębszego wjechania do wody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariog1974 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 WitamJest to mój pierwszy post więc na wstępie chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać.Także posiadam Lambdę i jestem z niej bardzo zadowolony.Jak dla mnie łódka bardzo stabilna i starannie wykonana.Po rocznym dość intensywnym użytkowaniu nie ma z nią żadnych problemów.Także umówiłem się z producentem na transport po kosztach paliwa i wyszło taniej jak miałbym po nią jechać sam.Pływałem nią z czterosuwowym 6km tohatsu.Na tym silniku prędkość niestety nie powala a z racji tego że pokonuję spore odległości 10,15 km chciałbym się szybciej przemieszczać między miejscówkami.Postanowiłem silnik wymienić na mocniejszy także czterosuwowy.Praktycznie byłem już zdecydowany na 10km ale teraz naszły mnie wątpliwości.Chciałbym kupić silnik na lata i teraz się wacham czy nie lepiej kupić 15km.Cz waszym zdaniem 10km spokojnie wystarczy i niema co przesadzać.Pływam sam na Odrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) WitamJest to mój pierwszy post więc na wstępie chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać.Także posiadam Lambdę i jestem z niej bardzo zadowolony.Jak dla mnie łódka bardzo stabilna i starannie wykonana.Po rocznym dość intensywnym użytkowaniu nie ma z nią żadnych problemów.Także umówiłem się z producentem na transport po kosztach paliwa i wyszło taniej jak miałbym po nią jechać sam.Pływałem nią z czterosuwowym 6km tohatsu.Na tym silniku prędkość niestety nie powala a z racji tego że pokonuję spore odległości 10,15 km chciałbym się szybciej przemieszczać między miejscówkami.Postanowiłem silnik wymienić na mocniejszy także czterosuwowy.Praktycznie byłem już zdecydowany na 10km ale teraz naszły mnie wątpliwości.Chciałbym kupić silnik na lata i teraz się wacham czy nie lepiej kupić 15km.Cz waszym zdaniem 10km spokojnie wystarczy i niema co przesadzać.Pływam sam na OdrzeBierz 15 mocy nigdy mało, jak nie zdejmujesz silnika to też 15 , jak finansowo nie ma problemu 15 i jeszcze ze 100 powodów przemawiających za 15.P.S.No i za jakiś czas nie napiszesz jak 10 przerobić na 15. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez welpa1809 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Ta łódka jest chyba do 10km, chociaż na stronie są filmiki z 15km. Zadzwoń do producenta i spytaj jak zniesie to pawęż. Jak 15km to może od razu 20 . Zazwyczaj to silniki na tym samym bloku i ważą tyle samo a koszty używek są podobne. Jak masz patent, to bym brał najmocniejszy jaki wytrzyma łódka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michał81 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Koledzy, mam taką propozycję, aby każdy z rekomendujących dane łodzie pisał też ile w życiu miał łodzi oraz jakie i czym dana jest lepsza od innej- wtedy to bedzie bardziej wiarygodna opinia koledze, założycielowi tematu. Prawda? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariog1974 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Panowie dzięki bardzo .Pytałem sprzedawce i powiedział że 15km spokojnie można założyć że pawęż wytrzyma.Cz może ktoś z forumowiczów użytkuje taką łódkę z takim silnikiem i mógłby wyrazić swoją opinię bo w specyfikacji faktycznie pisze że jast do 10km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Delux Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 15 pewnie i da rade ale zrobisz to na swoja odpowiedzialność bo producent nie da Ci pewnie gwarancji na uszkodzenia powstale w wyniku uzywania silnika o wiekszej mocy niz wynika z papierow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Ja przepływałem trzy sezony krugerem na 15.Nic z okrętem się nie działo,podniosłem pawęż bo mam suzane z długą stopą.Silnik cały czas na pawęży. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez welpa1809 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 a taki był kiedyś ładny, czysty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
krystiano1981r
Witam.
Noszę się z zamiarem kupna tytułowej łodzi http://www.lodzie-opole.pl/produkt/wile-405/
W związku z tym zwracam się do Was o ew opinie na jej temat (może ktoś posiada,łowił czy chociaż oglądał w realu?)
Najbardziej interesuje mnie jej stabilność,komfort wędkowania na stojąco,wykonanie oraz inne walory wędkarsko użytkowe.
Drugą opcją jest ta Lambda od Krugera http://www.krugerboats.com/lodzie-motorowe-rybackie-wioslowe/lambda/
Na temat łodzi od Krugera mam sprawdzone info z pierwszej ręki (dzięki Tomek) poza tym w najbliższym czasie będę miał okazję obejrzeć ją w realu.Niestety ciężko jest znaleźć jakiekolwiek info nt Wile 405.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje,rady itd
Pzdr Krystian
Top użytkownicy dla tego pytania
7
7
5
4
Popularne dni
9 Gru
13
13 Gru
13
11 Gru
10
10 Gru
8
Top użytkownicy dla tego pytania
welpa1809 7 odpowiedzi
Michał81 7 odpowiedzi
mlynek1976 5 odpowiedzi
krystiano1981r 4 odpowiedzi
Popularne dni
9 Gru 2014
13 odpowiedzi
13 Gru 2014
13 odpowiedzi
11 Gru 2014
10 odpowiedzi
10 Gru 2014
8 odpowiedzi
Popularne posty
Losos24
Kolego jak chcesz uderzyć psa to kij zawsze znajdziesz. Co twój wpis wnosi do głównego wątku? Lakonicznie pisząc o certyfikatach miałem na myśli firmę produkującą według norm, z zapewnieniem bezpiecze
Losos24
Firma Kruger i jej łodzie są znane i cenione od lat, sprawdzone konstrukcje z certyfikatami. Pierwsza rzecz przy Wile 405 to brak dokładnego foto pawęży i info jaka moc silnika może być stosowana do t
SALAR80
Ja mam podobną a i może ten sam kadłub. Ja kupiłem z Chojnic . Jest zaje fajna ,stabilna i dobrze się zachowuje na dużej fali. Wyszła mnie 3600 ,jak gościa pomęczysz to zejdzie z cenki,naprawdę warta
Opublikowane grafiki
52 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi