Skocz do zawartości

Muchowy CD XLS 3.05 #5

zetika16

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Czekam na ten blank. Pytanie w zasadzie kieruje do tych którzy macali wedke na tym blanku. Chce zrobić kleniowy travel na San którym będę mógł też łowić pstrągi woblerami do 5 cm max typu samo minnow... padło na alconite po całości (akurat mam ). Teraz pytanie jaka jest akcja tej wedki ?? Mam nadzieje ze ma coś ze spinningowych xls 'ów. A może wymaga lżejszych przelotek ?? Np druciaki pac baya ?? Mam nadzieje ze nie będzie to klucha....

Na 100% za słaby przy tej długości, tak do 2,7m jest fajnie przy szybkich blankach muchowych w 5-6# (jaź, kleń) ale już powyżej jest zbyt elastyczny i za słaby. Idealny jest 7-8# i wtedy jest to spin bardzo uniwersalny jeśli chodzi o woblerowe potyczki w rzekach. 

Na tym konkretnie nie miałem ale tych muchowych spinów trochę przerobiłem i radzę Ci oddać ten blank komuś kto zrobi z niego muchówkę albo się z Tobą wymieni na dwie klasy wyżej. Nie chodzi tu o szybkość a o właściwości jakie musi mieć taki kij aby ładować linkę o tak małej masie.

Na tym konkretnie nie miałem ale tych muchowych spinów trochę przerobiłem i radzę Ci oddać ten blank komuś kto zrobi z niego muchówkę albo się z Tobą wymieni na dwie klasy wyżej. Nie chodzi tu o szybkość a o właściwości jakie musi mieć taki kij aby ładować linkę o tak małej masie.

Ok rozumiem. Dzięki za odpowiedź. Trochę się zawiodłem .

A no tego sobie nie odmowie zapewne.

Tomek ten blank będzie ale pod jigi malutkie smużaczki z żyłką 0,10-0,12 pod jazie, klenie.Pstrąga też byś połowił cienką pletką.Ale koledzy dobrze radzą, conajmniej mocna #6 a jak mają być woblerki 5cm to przyzwoita #7 potrzebna jak nic.Mam travel #5 batsona rx6.To jest na paprochy pod okonie, o woblerku w prądzie raczej zapomnieć.Co prawda xls to inny moduł ale tu liczy się masa linki.

Ja mam takiego XLS'a, aczkolwiek szóstkę. Zrobiłem z tego muchówkę oczywiście B) , ale spin wyszedłby niezły. Szybka akcja (jak na muchówkę), power w dole konkretny, ciężki nie jest. Linkę z wody wyrywa znakomicie, a mocarnym tęczakom też daje radę bez problemu. Ta piątka (jeżeli jest po prostu nieco słabszą wersją mojej szóstki) powinna dać radę spokojnie. :)

Tomek ten blank będzie ale pod jigi malutkie smużaczki z żyłką 0,10-0,12 pod jazie, klenie.Pstrąga też byś połowił cienką pletką.Ale koledzy dobrze radzą, conajmniej mocna #6 a jak mają być woblerki 5cm to przyzwoita #7 potrzebna jak nic.Mam travel #5 batsona rx6.To jest na paprochy pod okonie, o woblerku w prądzie raczej zapomnieć.Co prawda xls to inny moduł ale tu liczy się masa linki.

Józek zobaczę co z tego wyjdzie. Najwyżej będzie armata okoniowa do mikro gumek. Albo boczny trok na Sieniawe. Liczę na to ze 4 składy plus wysoki moduł zrobią robotę i jednak coś z tego będzie. Jak nie chętny się napewno znajdzie na niego.

Ja mam takiego XLS'a, aczkolwiek szóstkę. Zrobiłem z tego muchówkę oczywiście B) , ale spin wyszedłby niezły. Szybka akcja (jak na muchówkę), power w dole konkretny, ciężki nie jest. Linkę z wody wyrywa znakomicie, a mocarnym tęczakom też daje radę bez problemu. Ta piątka (jeżeli jest po prostu nieco słabszą wersją mojej szóstki) powinna dać radę spokojnie. :)

Fatso z nieba mi spadasz z ta teoria. Dzięki wielkie mądry człowieku :D
  • Like 1