cristovo Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) autocenzura Edytowane 6 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomtoked Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Piękna rzeka tylko szkoda, że tak "czyszczona" z ryb i zaniedbana przez zarządzających. Zdjęcie z czerwcowej, całodobowej zasiadki a wynik, kilka małych krąpi, płotek i jeden pond pół kilowy leszczyk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.t Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Piękna rzeka tylko szkoda, że tak "czyszczona" z ryb i zaniedbana przez zarządzających. Zdjęcie z czerwcowej, całodobowej zasiadki a wynik, kilka małych krąpi, płotek i jeden pond pół kilowy leszczyk. Witam łowię na Narwi w okolicach Białegostoku i z każdym rokiem jest coraz gorzej, ciężko jest coś fajnego wyhaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomtoked Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Witam łowię na Narwi w okolicach Białegostoku i z każdym rokiem jest coraz gorzej, ciężko jest coś fajnego wyhaczyć Witaj Łukasz, mówisz, że łowisz w okolicach Białegostoku a może wiesz gdzie są jakieś fajne miejscówki bo powiem szczerze, że od jakiegoś czasu myślę żeby uderzyć w tamte okolice, ale nie mam pojęcia w który rejon ruszyć. Kiedyś nawiązałem kontakt z jednym z wędkarzy z tamtych stron, który kupił ode mnie bolonkę i podpytywałem go o efekty na tamtej części narwi, tak między wierszami wywnioskowałem że jeszcze tam ryby są i można połowić, ale gdzie ten odcinek narwi się dokładnie znajduje tego nie chciał powiedzieć i wcale mu się nie dziwię. Tam jest węższa woda jak w okolicach wizny i fajny by był taki odcinek, gdzie jest wolniejszy nurt i przy brzegu rozną lilie wodne, tam ryba powinna się trzymać.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Ja jestem z Białegostoku ale już na Narwi nie łowię, słabo jest u nas jeżdżę z łódką na Suwalszczyznę na małe jeziorka tam jeszcze można połowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.t Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Witaj Łukasz, mówisz, że łowisz w okolicach Białegostoku a może wiesz gdzie są jakieś fajne miejscówki bo powiem szczerze, że od jakiegoś czasu myślę żeby uderzyć w tamte okolice, ale nie mam pojęcia w który rejon ruszyć. Kiedyś nawiązałem kontakt z jednym z wędkarzy z tamtych stron, który kupił ode mnie bolonkę i podpytywałem go o efekty na tamtej części narwi, tak między wierszami wywnioskowałem że jeszcze tam ryby są i można połowić, ale gdzie ten odcinek narwi się dokładnie znajduje tego nie chciał powiedzieć i wcale mu się nie dziwię. Tam jest węższa woda jak w okolicach wizny i fajny by był taki odcinek, gdzie jest wolniejszy nurt i przy brzegu rozną lilie wodne, tam ryba powinna się trzymać.Pozdr.Trudno teraz coś doradzić bo tak jak napisałem efekty marne. Tam gdzie kiedyś można było coś połowić np Rzędziany, Złotoria, to teraz w maju jak my zaczynamy łowić to szczupaki już dawno wyłapane a jazów jest kilka i ta ryba swobodnie nie może się przemieszczać . I zaczynam teraz odjeżdżać coraz dalej: Strękowa, Tykocin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) I zaczynam teraz odjeżdżać coraz dalej: Strękowa, Tykocin .Sytuacja stale się pogarsza, coraz bardziej oddalasz się od Białegostoku co będzie za kilka lat? Edytowane 15 Grudnia 2014 przez mariuszwf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.t Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Sytuacja stale się pogarsza, coraz bardziej oddalasz się od Białegostoku co będzie za kilka lat? Może wszyscy się oddalą i wtedy będzie można wrócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 A to dobre wędkarze na pewno tak, ale kłusownicy niestety zostaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomtoked Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Właśnie dużo słyszałem o Strękowej Górze tylko nie wiem o którą chodzi bo jest Góra Strękowa i Strękowa Góra, a to dwa różne miejsca i jedno z nich jest lepsze, tylko które. Przeglądałem filmy na YT i jest gość który ma tam efekty i to nawet niezłe ale na zdjęciach widać, że narew tam jest o szybkim nurcie i bez zakoli a ja z kolei szukam łagodniejszej wody z wstecznym nurtem. Jeszcze zastanawiam się nad Tykocinem. A co do wyjazdów na mazury, na jeziora drogi Mariuszu to od kilku lat na wiosnę i jesień jeżdżę nad jezioro Szymoneckie mamy tam fajne lokum i jakieś tam efekty są ale nie takie jak naście lat temu, nawet Ci u których wynajmujemy lokal potwierdzają, że i na jeziorach robi się gorzej. Jeszcze parę lat temu miałem kilku zapalonych kolegów z którymi co roku na wiosnę jeździliśmy na wyszukane jeziorka gdzieś tam ze słyszenia albo wyiskane ze starych wiadomości wędkarskich i obławialiśmy je chodząc wzdłuż lini brzegowej, ale jak trafiliśmy na takie jeziora jak między innymi Buwełno, które było ogrodzone dookoła posesjami i zero dostępu do wody, to zwyczajne odechciało nam się jeździć bo takich jezior było dużo, zrozumieliśmy ,że na mazurach już nie chcą wędkarzy i nikomu na tym nie zależy żeby nam sprawić przyjemność z łowienia ryb i "znowuż" pozostają rzeki i malownicza narew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Pomijając grodzenie działek płotem do samego jeziora, które jest bezprawne To na jeziorach jest z roku na rok coraz gorzej Ja sezon na jeziorach zaczynam na początku maja, taki mały wypad łódką z namiotem na 2-3 dni połapać rybki, poleżeć przy ognisku i z powrotem do pracy Mając wybór nocleg z ogniskiem nad Siemianówką lub jezioro zawsze wybiorę jezioro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomtoked Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Z tym co piszesz bezapelacyjnie się zgadzam, my tez jak już jedziemy na wiosnę a potem na jesień nad jezioro, to żeby zaczerpnąć tej magii wieczorowych i nocnych zasiadówek przy ognisku, a z rybami, fakt jest gorzej, ale nie o mięso chodzi na takim wypadzie choć fajnie by było coś wielkiego mieć na wędce. Może doczekamy się tego, że rzeki i jeziora będą aż gotowały się od wielkich ryb. Myślę, że jakby ktoś zadbał o narew to też było by piękne łowienie bo to piękna głęboka rzeka i ryba ma się gdzie "trzymać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Dokładnie, nie o "mięso" tu chodzi na tym mi nie zależy, mam pod bokiem Auchan ale miło by było poholować coś większego,a potem wypuścić, żeby za rok "go" poszukać. Może coś się kiedyś zmieni, na lepsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomtoked Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Piękny zachód słońca nad jeziorem Szymoneckie, w tle moja wędka,a drugie zdjęcie z ptaszkiem na wędce z zasiadówki nad Narwią. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez toked1971 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Piękne uroki wędkarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) autocenzura Edytowane 6 Marca 2015 przez cristovo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.t Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 No chyba, żeś się w świętą niedzielę i w cudownym czepku urodził chyba że mamy farta i trafiliśmy na biorny dzionek Co do tego się zgodzę, mam wujka takiego który jeździ przeważnie do Żółtek (gdzie ja już dawno odpuściłem bo zawsze wtopa tam) a on wyposażony w 25 letni spinning i kołowrotek taki cały plastikowy też coś około 20 letni (o dziwo nadal działa a moje wytrzymują po 3-4 sezony:/ ) i zawsze tych okoni i szczupaków natrzepie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 tadek1971 fajny sygnalizator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomtoked Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 tadek1971 fajny sygnalizator taki naturalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomtoked Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Kilka fotek- wrześniowy poranek nad Narwią. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 SUPER FOTY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cheli Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Witaj toked1971,pytałeś o dzierżawcę Narwii poniżej Wizny. Jest to Gospodarstwo rybackie Łomża. Włodarzami są panowie Mirosław Godula i Bogusław Wyszyński. Drugi jegomość jest też w posiadaniu trzech gospodarstw na mazurach, między innymi GRW Olsztyn. Panowie przejęli naszą Narew w roku 2005. Z tego co mi wiadomo kończy się w 2020. W pierwszym okresie swej dzierżawy organizowane były spotkania z wędkarzami na których obiecywano utworzenie wędkarskiego "eldorado". Na obiecankach się jednak skończyło. Grupa zapaleńców, między innymi ja, próbowała nawiązać z dzierżawcą współpracę. Chcieliśmy wspomagać panów przy odłowach, zarybieniach, ochronie wód. Niestety mimo początkowych deklaracji, nic z tego nie wyszło. Wspólnicy z czasem się posprzeczali, i w wyniku tego powstała sytuacja dość dziwna. Na jedena i tą samą wodę można nabyć dwie rózne licencje. Nie wiem jak sytuacja w 2015. Strona gospodarstwa nie dziala.Jeśli masz więcej pytań, pytaj, postaram się odpowiedzieć, pozdrawiam cheli. Edytowane 18 Grudnia 2014 przez cheli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Mówią że dzierżawcy tych wód nieżle "golą" Narew,podobno ryby z gospodarstwa można kupić w sklepie rybnym "Mewa" w Łomży -jest taki , prawda to? Edytowane 18 Grudnia 2014 przez tibhar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomtoked Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 cheli, mam pytanie a mianowicie jak zrobić, żeby ci wspólnicy, dzierżawcy albo nazwę ich inaczej złoczyńcy oddali tą część narwi czyli odebrać im prawa do dzierżawy przed 2020rokiem bo nam wszystkie ryby wypierniczą. Do kogo się zwrócić o pomoc żeby coś z tym zrobił, bo wkurza mnie to do białości, że wszyscy wiedzą o tym co się tam wyrabia ale nikt nie może albo nie chce z tym zrobić porządku. Kurna mać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 cheli, mam pytanie a mianowicie jak zrobić, żeby ci wspólnicy, dzierżawcy albo nazwę ich inaczej złoczyńcy oddali tą część narwi czyli odebrać im prawa do dzierżawy przed 2020rokiem bo nam wszystkie ryby wypierniczą. Do kogo się zwrócić o pomoc żeby coś z tym zrobił, bo wkurza mnie to do białości, że wszyscy wiedzą o tym co się tam wyrabia ale nikt nie może albo nie chce z tym zrobić porządku. Kurna mać!Nic nie zrobisz, umowa z RZGW jest umową z możliwością przedłużenia na kolejne 15 lat o ile dzierżawca wywiązuje się z operatu. Pisząc kolejny operat nie musi podnosić kwot zarybieniowych (o ile pamiętam w tym wypadku jest 310 czy 315tys) i nawet gdyby jakiś okręg czy inny prywatny dał 2x więcej to i tak dzierżawca pozostanie ten sam co wcześniej. GRŁ z tego co wiem jest w tej chwili na skutek nieporozumień między właścicielami dwiema odrębnymi firmami a w zasadzie B. Wyszyński zajmuje się jeziorami na Warmii, Mazurach i Suwalszczyźnie a M.Godula tylko i wyłącznie Narwią. Od momentu gdy GRŁ dzierżawi Narew i Łojewek nad brzegami Narwi słychać jak to dzierżawca ciąga sieciami po Narwi wyławiając wszystko co żyje a na Łojewku wali pstrągi prądem. Zresztą nie trzeba Narwi, Panowie gdziekolwiek zapytacie każdy dzierżawca jeb....e do spodu, czy to będzie zalew szczeciński, dolna Wisła, jeziora mazurskie czy sadzawka w jakiejś wsi. Prawdą jest że GRŁ stawiał (i pewnie stawia) sieci i używa prądu na Łojewku. TO SQ......YN!!! Tyle że w operacie stoi jak wół napisane że chyba 2x w roku ma dostarczyć po 5-10 ryb KAŻDEGO gatunku do instytutu w Puławach w celu przeprowadzenia badań. I tu jest szansa na odebranie mu wody wystarczy w dniu kiedy ma to zrobić przebić mu pod domem w Łomży 4 opony . A'propos tłuczenia prądem pstrągów do Puław - ryby mają być żywe więc sami rozumiecie że nie mogą być ubite tym prądem, trzeba to robić fachowo. A jeśli chodzi o siaty to nawet postawienie nie 100 ale 500m nie gwarantuje 5-10 płoci, tyle samo leszczy, kleni, jazi, boleni, sandaczy itd; itp więc trzeba postawić kolejnego dnia albo tydzień później i znowu jechać do Puław. Nie twierdzę że nie odławia na handel ale pokażcie mi dzierżawcę który tego nie robi ? Kiedyś wracając właśnie z Narwi podjechałem w Łomży na bazar bo chciałem kupić coś lokalnego. I facet miał w plastikowej wanience jakieś 20-30 pstrągów potokowych i nie był to ani Godula ani Wyszyński. Uprzejmie doniosłem dzierżawcy gdzie facio jest i z tego co mi później mówili pstrągi były skłusowane ze Skrody bo gość się przyznał. Wrócimy do rybostanu Narwi. Sam narzekałem a byłem tam wiele razy, ale spotkałem wędkarzy którzy sobie chwalili Narew, oczywiście że byli i tacy co mieli wyniki takie jak ja albo gorsze (o co już trudno ). Byłem też 2 x na maratonach wędkarskich organizowanych przez kolegów z Wizny i 1 x na " nocy traperów" - jeśli we wszystkich wypadkach pierwsza trójka przekracza 20kg ryb to jest ch.....wo? fakt że przez 24h ale ja uważam że to bardzo dobry wynik szczególnie że ja łapiąc się gdzieś pod koniec stawki mam ok. 5kg . Faktem jest że było chyba tylko 20 czy 21 drużyn 2 osobowych ale wyniki były bardziej niż zadawalające. Nie bronię Goduli, nie wiem jak jest teraz ale napisałem jak było 5-7 i więcej lat temu. Chciałem tylko zwrócić uwagę że już wtedy było mówione o sieciach i prądzie. A'propos współpracy o której pisał Cheli. To prawda, sam byłem na takim spotkaniu w lutym 2007 albo 8. Byłem pośrednikiem między kolegami z "Naszych Łowisk" a GRŁ. Spotkanie odbyło się w Wiźnie i padały ze strony GRŁ słowa o współpracy, padały prośby o pomoc no i wszyscy byli zadowoleni ....... ze spotkania . A później mimo chęci wędkarzy współpraca z winy GRŁ dała dupy . A miało to spotkanie dobrowadzić do wielkiej szczęśliwości bo wcześniej też były próby współpracy ale zawsze GRŁ jakoś tą współpracę olewało. Wiem jednak że taką współpracę prowadziło z wędkarzami z Wizny. W Wiźnie istniał a może i dalej istniej klub? stowarzyszenie? i z nimi GRŁ coś robiło ale jak ktoś chcę zgłębiać temat to musi pytać Romka w barze "U Dany" .ps. Takich naleśników z serem jak u Danki nie ma nigdzie BAJKA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi