Skocz do zawartości

Rzeka Narew

sukingad

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Byłem dzisiaj zrobić mały rekonesans na moim odcinku Narwi (okolice Pułtuska). Rzeka płynie nie za szybko jak na tą porę roku, starorzecza jeszcze skute lodem ale już nie do chodzenia. Stałem tak sobie nad brzegiem i nagle podniósł się hałas a drugą stroną przefrunęło naprawdę duże stado spłoszonych kaczek. Myślę sobie, pewnie Policja rzeczna ale nie, ok 100 m od miejsca gdzie stałem na niebie szybował najprawdziwszy orzeł bielik. Jak 31 lat żyję nie słyszałem, żeby orły gniazdowały na tym odcinku, widywałem czarne bociany, błotniaki, dudki przefruwające na drugi brzeg ale orła nigdy. Piękny majestatyczny widok, w szponach miał martwego hobbita hehehe. A tak na serio, ostatnio słyszę, że zmienia się na lepsze- woda jakaś taka czystsza, ryby skubią w miarę regularnie, cieszą takie zmiany.

• Like 4

Dziś wybrałem się nad starorzecze Narwi, nazywanym przez miejscowych "Buchta" po przeciwnej stronie Czarnowa. Dojechałem na miejsce i zobaczyłem na skarpie poukładne leszcze takie ok 35-40 cm, było ich 7 sztuk. Dwa największe jeszcze dychały to wrzuciłem je do wody. Leżał obok nich jeszcze rak. Widocznie mój głośny klekot diesla wystraszył kogoś i ten dał dyla w krzaki. Jak zszedłem ze skarpy nad wodę i dzwoniłem do PSR to słyszałem, że ktoś z tych krzaczorów zwiewał. Licho nie śpi, zwłaszcza teraz na starorzeczach.

• 1 miesiąc temu...

Ja wiem czy wiosna, może bardziej zima. Jak ludzia biegają tam na lód to nawet na pewno trafiłeś zimowisko. Ostatnio nad wodą spotkałem dziadka, powiedział mi gdzie ostatnio na małą wirówkę naciął okoni. Akurat wychowałem się w miejscu gdzie połapał pasiaków, które właśnie wchodzą tam późną jesienią i to piękne cwane garbusy a w ciepłej części sezonu stado przesuwa się do 200 m od ujścia. Uroki łagodnej zimy ;)

Piotrek, nie wiem jakie miejsce masz na myśli. Lodu na Narwii brak, chodząc trafiłem na dwa strumyki - też bez lodu, jedynie starorzecza pokryte (właściwie to widziałem jedynie łąkowe kałuże, więc nie wiem jak na tych większych). Łowią jeszcze z lodu gdzieś w tych okolicach?

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich. Bardzo proszę o wsparcie poprzez podpisanie gotowego formularza, tu: http://www.wedkarskabrac.pl/index.php?wiad=283 wszystkich,którym zależy na zachowaniu dzikiego charakteru nielicznych polskich wód do których zalicza się środkowa Narew w okolicach Łomzy. Nasi włodarze chcą przeprowadzić projekt rewitalizacji rzeki. Zamierzają przekopać sródrzeczne rafy. Są one ostoją wielu gatónków, doskonałymi tarliskami, natleniają wodę latem. Wiecej tu: http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=38648. Im więcej głosów sprzeciwu tym lepiej. Z góry dziękuję za wsparcie. 

Edytowane przez cheli
  • Like 1