Skocz do zawartości

Rzeka Narew

sukingad

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie koledzy jestem nad Narwia w okolicy Pułtuska, jeden krociak na kuraczka się skusil, niestety spadł pod łodzią, poza tym miałem okazję zobaczyć hol suma 150 cm., który został zberetowany, Niestety... Smutne ale rzeczywiste, wątpię czy w tym kraju cokolwiek się zmieni :-(

W Rogóźnie Narew to już strumyk,plany zwodowania łódki na urlop to już przeszłość,chyba,że poziom się podniesie o jakiś metr. Na razie pogoda sprzyja okolicznemu bydłu (przepraszam rogaciznę) i rodzinkom z drącymi ryja bachorami na odstrzał,które korzystają z tak niskiego poziomu wody robiąc straszny syf wokół siebie.

Edytowane przez CM Punk
  • Like 1

Właśnie koledzy jestem nad Narwia w okolicy Pułtuska, jeden krociak na kuraczka się skusil, niestety spadł pod łodzią, poza tym miałem okazję zobaczyć hol suma 150 cm., który został zberetowany, Niestety... Smutne ale rzeczywiste, wątpię czy w tym kraju cokolwiek się zmieni :-(

u nas w pultusku takie ryby lowione przez starsza date w 96% sa zabierane... rzadko kto go wypuści... przeważnie wisi taki sum na drzewie jak wisielec fotka i ryba leci na handelek :)

Edytowane przez Michci0

u nas w pultusku taie ryby lowiona przez starsza date w 96% sa zabierane... rzadko kto go wypusci... przewaznie wisi na drzewie jak wisielec taka ryba fotka i na handel ... 

tak próbowałem przełożyć sobie to na język polski i jakoś mi to nie wychodzi... mógłbyś to jakoś napisać po polsku?

Byłem nad rzeką w sobotę 8-20...bywam nad Narwią parę razy w roku od przynajmniej 10 lat....tak niskiego stanu wody nie widziałem nigdy...Łowiłem od ujścia Orzyca do Gnojna. Celem były bolki, ewentualnie klenie. Złowiłem 12 okoni przy łowieniu kleni i szczupaka przy łowieniu bolków...Niestety rozmiarowo mizeria straszna...okonie w większości 10-15cm, może ze 4 były powyżej 20cm, szczupły +/- 50.

Nigdy w życiu nie przypuszczałem że w Narwii jest tyle kamieni.... B) Okolice Zambsk wyglądają jak Poprad albo Dunajec :P

Pozdrawiam,

malcz

• Like 1

U mnie tak samo przez weekend. Cztery szczupłe, dwa lekko pod kreską i dwie sznurówki, kilka okonków i spory leszcz na osłodę wyjazdu. Goście na łódkach ostro kwoczą i podobno mają wyniki, ja próbowałem pocisnąć z brzegu i jestem uboższy o sporo przynęt.

Racjonalna gospodarka rybacka ... czyli wyłowić co się da i zniknąć.

http://4lomza.pl/index.php?wiad=39624

Kuba to jest bardzo ciekawa informacja.

Jednocześnie pojawia się pytanie czy następny ,wyłoniony w przetargu "dzierżawca " będzie lepszy czy gorszy dla ryb?

Woda ,jak sam wiesz ,ma ogromny potencjał tylko potrzebuje mądrego gospodarza.

Już pewnie ZO PZW Mazowiecki  i ZO PZW Białostocki ostrzą sobie zęby aby chapnąć tak smakowity kąsek.

Pozdrawiam Tomi B)

• Like 1

Racjonalna gospodarka rybacka ... czyli wyłowić co się da i zniknąć.

http://4lomza.pl/index.php?wiad=39624

Gdyby wyławiał czyli prowadził tzw. racjonalną gospodarkę to by nie zerwali umowy.

Teraz istnieje niestety bardzo duże prawdopodobieństwo że wodę łyknie OM PZW i tak jak na innych swoich wodach wprowadzi odłowy gospodarcze.

Jak zerwali umowę to napewno chodziło o kasę. Innej mozliwości nie ma. Może i dobrze bo słyszałem bardzo dużo złego o tym dzierżawcy a woda wyjątkowo urodziwa w tamtym rejonie. Prawdopodobieństwo wygranego przetargu przez OM PZW jest bardzo duża tym bardziej, że zostałby wówczas zachowany cały ciąg Narwii od Zegrza do tego odcinka. Zobaczymy w 2016 czy pojawi się w zezwoleniach. Będę śledził tą sprawę.