Skocz do zawartości

Rzeka Narew

sukingad

Rekomendowane odpowiedzi

Opcji jest kilka. W tym przypadku znika prawo dzierżawy z wielolecia czyli dla każdego równe szanse.

Co do wcześniejszego dzierżawcy to co to za gospodarstwo racjonalnie gospodarujące wodami bez wylęgarni ??

A odłowy tarlaków były i to ponoć na nie swoich wodach czasem za zgodą starosty.

Jest tu wiele wątków a sprawa jest dość ciekawa i ciekaw jestem ile rzeczy wypłynie.

Czas wszystko pokaże.

To nie ONI wprowadzili, tylko takie mamy prawo. Nie ma dzierżawcy, nie ma zezwoleń. Przeczytaj dokładnie artykuł, za chwilę będzie można zakupić zezwolenie od RZGW. Taki stan będzie trwał do dnia rozstrzygnięcia konkursu. A obecne zezwolenia wygasły, bo umowa dzierżawna zakończyła swoje funkcjonowanie. nie możesz łowić mając zezwolenie od nieuprawnionej instytucji.

Świetna sprawa że nasz "kochany" dierżawca dostał kopa. Z jego nastaniem obiecywał że stworzy eldorado, a wyszło tak normalnie, po polsku niestety. Niejawne działania, brak chęci współpracy, zubożenie rybostanu, nieudrożnione strorzecza, powszechne kłusownictwo. Myślę  że kolejny opiekun wody będzie miał dużo pracy ale też wiele może uzyskać przy dobrym gospodarowaniu.  

Starorzecza nie były wogóle zarybianie od 2005 roku! Pamiętacie jak karpia PZW wpuszczało ? Ja nie mogę uwierzyć w tą cudowną wiadomość. To nic, że kilka tyg pewnie potrwa zanim RZGW udostępni wodę do czasu wyłonienia nowego dzierżawcy. Ja mam dość słuchania od innych, że z np. z jednego ze starorzeczy wyciągano siatami setki ryb, że ludzie zwracali uwagę a oni swoje, że na tarło itp. Ta sytuacja jest dodatkowo korzystna bo kolejny dzierżawca musi się liczyć, że trzeba się wykazać bo skończy podobnie. Cóż za cudowny dzionek!

Bardzo dobra informacja, woda z ogromnmy potencjałem, mimo rabunkowej gospodarki przez dotychczasowego dzierżawcę i tak można było połowić,a co by było jakby ktoś naprawdę dbał o ten piękny kawałek wody. PISA rzeka jak z bajki, piękna, prawie wyjałowiona, klenie ponad 60 cm to była wizytówka tej rzeki, nadzieja się pojawiła, może będzie lepiej...eh

Bardzo dobra informacja, woda z ogromnmy potencjałem, mimo rabunkowej gospodarki przez dotychczasowego dzierżawcę i tak można było połowić,a co by było jakby ktoś naprawdę dbał o ten piękny kawałek wody. PISA rzeka jak z bajki, piękna, prawie wyjałowiona, klenie ponad 60 cm to była wizytówka tej rzeki, nadzieja się pojawiła, może będzie lepiej...eh

Ale na wodach OM też jest prowadzona rabunkowa gospodarka  :P to co za różnica kto rabuje?

• Like 1

Nie przesadzajcie bo różnica jest zasadnicza - zarybienia tarlakiem. Czegoś takiego nie było do tej pory. Mało tego, zarybienia były tylko wylęgiem gdzie przeżywa 1% narybku. Siaty stały cały czas stawiane przez kłusoli bo kontrole sporadyczne a do tego odłowy przez dzierżawcę. Reasumując dla nas siaty na wodzie to standard. Jeżeli mam wybrać Siaty zgodne z regulaminem - zarybienia regularne w dużych ilościach - kontrola wody na poziomie - współpraca z SSR i wspieranie jej - a siaty, siaty, prąd i zero zarybień to chyba znamy odpowiedź ?

Jeżeli mam wybrać Siaty zgodne z regulaminem - zarybienia regularne w dużych ilościach - kontrola wody na poziomie - współpraca z SSR i wspieranie jej - a siaty, siaty, prąd i zero zarybień to chyba znamy odpowiedź ?

Siaty we wtorki i czwartki zgodnie z regulaminem. Tyle że dzierżawca nie ma kontroli nad tymi siatami bo nie wolno im drapieżników łowić ale .......... w barach i restauracjach nad ZZ sumy, okonie, szczupaki i sandacze to pewnie import z Azji  :P . Kontrola wody jest reguralna to prawda, ja od 1996 jestem reguralnie kontrolowany średnio co 4 lata  :P .  W/g mnie woda ma potężny potencjał i zarybienia nie byłyby potrzebne zupełnie, no może na początku rok czy dwa. Ważniejsze byłoby nie dopuszczenie do odłowów gospodarczych. Ale i to nie zagwarantuje eldorado, niech sobie rybak łowi ale zgodnie z umową albo ma na drapieżnika jakiś limit. NAJWAŻNIEJSZE to kontrola i tego rybaka i przedewszystkim WĘDKARZY  :rolleyes: . Bo ch..... dadzą zarybienia, brak sieci i pobożne życzenia 2 czy 3tys. wędkarzy w Łomży jak czy to oni czy przyjezdni będą zabierać wszystko co złowią, nie będą przestrzegali limitów czy wymiarów i generalnie cały RAPR będą mieli w d.....  :( . Nie namawiam do całkowitego zakazu zabierania ryb ale do umiaru. Chociaż z tego co czytam to u Was nawet umiar trudno złowić  :P .

• Like 3

Na Narwi siaty stawiali rybacy, lokalesi i strażnicy. Widziałem na własne oczy, jak Panowie zatrudnieni przez dzierżawcę skontrolowali kilku wędkarzy po czym zasiedli z lokalesami do wybierania ryby ze zdjętej przed momentem siaty racząc się wodą ognistą. Godzinę później przyjechało auto i zabrało całe towarzystwo.

Czy z nowym dzierżawcą będzie lepiej? Pożyjemy, zobaczymy. 

mnie na ZZ kontrolowała PSR 3 razy.......przez 20 lat pływania.... podczas pływania po narwi i po bugu nie byłem kontrolowany ani razu przez te lata, policja a i owszem kontrole prowadzi w zakresie koła ratunkowego kapoków dowodu rejestracyjnego patentu i ewentualnego kotwiczenia w szlaku..... i tu dzong..... bo nawerw ma szlak od brzegu do brzegu miejscami.... kotwiczymy łódkę łowimy i co....... na szczęście na narwi są rozsądni i nie tłuką mandatów....

kontroli tego co robi rybak i wędkarz nie ma OM....jak ZZ zostanie wyorany do cna zacznie się orka na całego i narwi i bugu....

mentalności narodu nie zmieni garsta oszołomów którzy kochają wodę bo takich w pzw jest właśnie garstka pomimo całej rzeszy członków....smutne acz prawdziwe do bólu.

Edytowane przez Przemsol

jeżeli wygra OM to będzie tak jak na ZZ..... nie dość że presja jak nie powiem co to jeszcze nowe brygady rybackie się pojawiają.....a jak łowią i jak grodzą zalew sieciami to..... i tu bym musiał użyć słów ogólnie uznanych za niecenzuralne ;)

Ja osobiście mam cichą nadzieję że przetarg wygra PZW Białystok.Będę mógł łowić bez dopłat :P

Mogą się nawet podzielić -do Bronowa Okręg Białystok ,poniżej Okręg Mazowiecki.

Obydwa Okręgi nie zrobią wędkarskiego eldorado z tej pięknej rzeki,wystarczy aby była dobrze pilnowana.

Pozdrawiam Tomi B)

http://warszawa.rzgw.gov.pl/wiadomosci/aktualnosci/stanowisko-rzgw-w-warszawie-dotyczace-umow-zawartych-z-gospodarstwem-rybacko-rolnym-projekt-s.-c.

"RZGW w Warszawie informuje, że po ponownym, dokładnym przeanalizowaniu sprawy dotyczącym wypowiedzenia użytkowania prawa rybackiego obwodów rybackich rzeka Pisa – nr 1, rzeka Pisa – nr 2, rzeka Narew – nr 5 wycofuje się z uprzednio  zajętego stanowiska tj. wypowiedzenia przedmiotowych umów z dnia 29 czerwca 2015r.

Intencją tak rozpatrzonej sprawy jest m.in. umożliwienie użytkowania w/w. obwodów rybackich dla celu wykonywania obowiązków wynikających z prawa rybackiego, w tym amatorskiego połowu ryb.

W związku z powyższym ustalenia dotyczące wykonywania obowiązków określonych umowami użytkowania obwodów rybackich rzeka Pisa – nr 1, rzeka Pisa – nr 2, rzeka Narew – nr 5 pozostają w mocy."

CYRK :rolleyes: