Skocz do zawartości

Rzeka Narew

sukingad

Rekomendowane odpowiedzi

Narew umiera...dopóki decydenci przymykają oko na Siemianówkę, nie kiwając palcem, dopóki nie będzie jednego, mądrego gospodarza, z roku na rok będzie gorzej. Zalew o średniej głębokości pewnie nie większej niż 2 metry, z podłożem torfowym, generuje namnażanie sinic oraz ogromne parowanie, przez co podczas tegorocznej suszy nie można zasilić rzeki, a to, co się do niej sączy, truje ją. Do tego NPN, ukierunkowany jedynie na ochronę ptaków, których przekornie od czasu powstania parku ubywa w tempie zastraszającym. Jazy, podnoszone albo opuszczane wedle jakiegoś tajnego planu. O przegrodach na terenie parku nie wspomnę, bo za bardzo nerwowy jestem.

Efektem powyższego jest widoczna degradacja rzeki. Woda jest nie tylko bardzo niska, ale przede wszystkim brudna i pozbawiona tlenu. Migracje ryb są zatrzymane przez wspomniane buble hydrologiczne. Melioracja skutecznie osuszyła wszelkie rozlewiska. Ilość naturalnych tarlisk gwałtownie się obniżyła. Niedługo tereny zalewowe zostaną przekształcone w działki budowlane.

Albo Siemianówka w obecnym kształcie, albo Narew! Zlikwidować, pogłębić....cokolwiek będzie lepsze, niż to co nam słusznie miniony system zostawił w spadku. System minął, mentalność niestety została :wacko:

• Like 11

..... jak tam sytuacja nad Narwią? Gryzie coś? Spędziłem w tym roku na rybach w okolicach Gnojna około 2 tygodnie na rybach(w sensie wyjść około 15-16 nie dzień po dniu), bez jakiś większych sukcesów...troszkę drobnych rybek nic ciekawego. 

Edytowane przez milupa

• 2 tygodnie później...

Troszkę woda się podniosła. Myślę ze tak na oko 10-20 cm, przelewać się zaczęła przez główki. Byłem dziś na Żeraniu Dużym około 15 km od Ostrołęki, trafiłem małego szczupaczka... i coś się dużego spławiało chyba sum... chyba :)

• 2 tygodnie później...

Witam.  Łowię na Narwi w okolicach Łomży . To co dzieję się z tą wodą to jakaś masakra . Złowić wymiarowego szczupaka czy sandacza to jak trafić w totka jedynie czego nie brakuje to boleni i kleni , które nie raz ratują wędkarski honor . Puki nie zmienią się dzierżawcy wody nasza Narew będzie dalej umierać :(

Wczorajsze popołudnie spędziłem nad Narwią pod Łomżą na dłubaniu okoni. Wyniki mizerne, jedna ryba 27 cm, reszta narybek. Zastanawia mnie bardzo brudna woda. Czy może to być jakiś zrzut z Siemianówki ?

a skąd miałaby być, ten zbiornik to taka wielka kloaka

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Wina Siemianówki oczywiście się zgodzę, ale nikt nie wspomina o tym że gdy tylko 4 osoby złowią w okolicy Łomży po szczupaku, to zaraz nad wodą komar siuśki za przeproszeniem nie wciśnie. Ale to nic niech łowią tylko że pazerność jaką można wtedy zaobserwować jest makabryczna a zarazem śmieszna jak jeden przed drugim się chowa żeby szczupaczka 30 cm schować!!!! Widziałem to na własne oczy i pewnie znajdą się tutaj ludzie którzy byli też tego świadkami. Więc są też inne przyczyny braku ryb. A jak zwrócisz uwagę to Ci ''milsi" mówią "panie jak ja go nie wezmę to zaraz ktoś inny". Podejrzewam że taki proceder występuje nie tylko na tym konkretnym kawałku tej rzeki ale też na innych jak i innych rzekach. 

Cały poprzedni tydzień ganiałem po Narwi między Wizną a Nowogrodem. Dużo drobnego szczupaka, i okonia. Jeden wymiarowy szczupły 74cm, kilka kleni, ani jednego kontaktu z sandaczem, nawet w najbardziej "bankowych" miejscówkach. Ogólnie zimno, mokro i nieciekawie :angry:

Wina Siemianówki oczywiście się zgodzę, ale nikt nie wspomina o tym że gdy tylko 4 osoby złowią w okolicy Łomży po szczupaku, to zaraz nad wodą komar siuśki za przeproszeniem nie wciśnie. Ale to nic niech łowią tylko że pazerność jaką można wtedy zaobserwować jest makabryczna a zarazem śmieszna jak jeden przed drugim się chowa żeby szczupaczka 30 cm schować!!!! Widziałem to na własne oczy i pewnie znajdą się tutaj ludzie którzy byli też tego świadkami. Więc są też inne przyczyny braku ryb. A jak zwrócisz uwagę to Ci ''milsi" mówią "panie jak ja go nie wezmę to zaraz ktoś inny". Podejrzewam że taki proceder występuje nie tylko na tym konkretnym kawałku tej rzeki ale też na innych jak i innych rzekach. 

Nawet nie wiesz kolego jakie to prawdziwe, to co napisałeś. Starzy, młodzi, ku....wa nie ma znaczenia, co za naród. Jak tępym trzeba być, żeby zrozumieć, że tak zabija się tak piękną rzekę o ogromnym potencjale. Oczywiście nie wszyscy tak robią... no tak ze 99%. Złażą się w tych sklepikach i czekają na nowe wieści znad wody hehe...gdzie tu by jutro z wiaderkiem udzerzyć  :ph34r:

Ps. woda poszła w górę, tak ze 30 cm.

Edytowane przez @spius83

Niestety w moim rejonie ( naszym) rzadko widzę wypuszczane ryby . Ja wypuszczę to ktoś inny złowi i zabierze - tak to działa . Ostatnio myślałem , że jeden starszy Pan zabije ze wypuszczenie 70 cm bolenia . Niezły mialem ubaw nad wodą :D

Boleń w ogóle jest zjadliwy? Słyszałem, że okropny w smaku, zatem nie wiem co temu Panu było tak żal tego Bolka, że go wypuszczasz? Aż taka bieda, że nawet Bolka wyjadają... co za ludzie.

Byłem ostatnio na naszej Narwi i pozytywnie się zaskoczyłem .Tyle brań to już dawno nie miałem , większości garbuski pod 30 pare , jeden 30 cm sandaczyk  kilka szczupaczków czterdziestaków i na deser dwa bolenie

Edytowane przez milupa
Brak wymiaru forum

Czy spininguje ktoś z sukcesami w okolicach Ostrołęki? Kilka razy w roku jestem tam u teściów, zaliczyłem kilka zasiadek gruntowych, ale bez rewelacji. Planuję wybrać się następnym razem ze spininigiem, ale w sumie nie wiem na co się nastawiać i czego spodziewać. Z góry dzięki za pomoc  (może być na Priv). Pozdrawiam