Skocz do zawartości

Rzeka Narew

sukingad

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś, coś...rok nie jest wybitnie suchy, zdecydowanie bardziej wilgotny od minionego...a wody w podlaskiej Narwi nie ma! Poziom osiągnął już właściwie zeszłoroczne minima. To co zostało, płynie brudne i nieprzejrzyste. Niby nic nowego, ale w połączeniu z zupełnym zanikiem brań tworzy się nieciekawy obraz umierającej rzeki :wacko:

Siemianówkę napełniają? Czy może parkowe matołki znowu coś przegrodziły ku uciesze ornitologów?

W ostatnim tygodniu problemem nie jest złowienie czegokolwiek, sztuką stało się wypracowanie jakiegokolwiek najdelikatniejszego brania :ph34r:

Z tego co mi wiadomo to zaporą w Bondarach zarządza warszawka, i to oni decydują kiedy ze zbiornika wodę upuścić. Ale jak wspomniał kolega cristovo stan wody w górnej narwi jest opłakana. Co do brań to są dość regularne jak ci się uda namierzyć dołek to masz praktycznie pewność że coś przytniesz. Ale miejscowi mięsiarze też o tym wiedzą i katują teraz biedngo szczupaczka który za  bardzo nie ma gdzie się schować bo brakuje wody w rzece. 

Panowie, będę przejazdem w okolicach między Łomżą,  a Białymstokiem. Chciałem pochodzić parę godzin za boleniem, ale w okolicach Wizny byłem raz parę lat temu ze znajomym który ogarniał te tereny. Stąd moje pytanie: może ktoś podrzuci info na forum lub na priv jakim odcinkiem warto się zainteresować na te parę godzin w kontekście bolenia? 

Zajrzyj do Niwkowa bolki tam chętnie współpracują.

Nie taka znowu pełna. ...

Fakt brakuje jej jakieś 60 cm do stanu wiosennego, ale nie bawmy się w aptekarzy. Tylko przez jakieś dziwne zarządzanie zbiornikiem i tym że się prace remontowe przedłużają na zaporze ucierpi najbardziej górna Narew. Bo przy takim stanie wody w rzece ludziska zrobią identyczną rzeź z rybą jak na małym zalewie w zeszłym roku jesienną. 

Nie wiem,co o tym wszystkim sądzić,ale na przestrzeni dwudziestu kilku lat poziom rzeki obniżył się w okresie letnim spokojnie z metr,a teraz to i półtora metra,ja już drugi rok z rzędu nie zwodowałem łódki,bo tam,gdzie ją trzymałem teraz chodzę suchą stopą.Tam,gdzie kiedyś kąpałem się i ledwo łapałem grunt teraz wody nie ma lub po kostki,owszem,rzeka zmienną jest,tu zasypie dołek,tu powstanie nowy,ale to,co się teraz dzieje,to tragedia,opadów w zasadzie nie było od 3 tygodni lub dłużej,wody gruntowe też "siadają",więc według mnie to już powoli zaczyna być klęska suszy,do czego Siemianówka na pewno wybitnie się przyczynia.

W drodze na pewną miejscówkę w Parku mijam rowczak, który jest dopływem Narwi. W zeszłym roku, podczas prawdziwej suszy, siurek ten zniknął na dobre. Żal było patrzeć, ale szeroki na półtora metra kanalik ukazał dwumetrowe dołki. Suchy piach. Autochtoni, co to żyją tam "od przedwojny", opowiadali ponadto o wyschniętych studniach. Zarzekali się, że nie pamiętają tak niskiego stanu rzeki oraz wód gruntowych.

Ten rok na szczęście i dzięki Bogu nie jest tak suchy. Na tle poprzedniego właściwie wilgotny. Wspomniany powyżej rów zapełniony jest ponownie wodą "pod korek", wydawałoby się, że sytuacja wraca do normy. Ale...ale!!!!! Poziom głównej rzeki zbliżony jest do poziomów zeszłorocznych! Jakim cudem?

Siemianówka zabija Narew. Kartagina i zapora powinny być zniszczone!

Edytowane przez cristovo

Na "mojej" Narwi odbyły się wczoraj zawody o mistrzostwo koła. Wygrał kolega z wynikiem 6 okoni na troka. Na prawie 30 chłopa nie padł żaden szczupak, boleń czy sandacz. To pokazuje jaki jest stan naszych wód.

Edytowane przez pawello

Na "mojej" Narwi odbyły się wczoraj zawody o mistrzostwo koła. Wygrał kolega z wynikiem 6 okoni na troka. Na prawie 30 chłopa nie padł żaden szczupak, boleń czy sandacz. To pokazuje jaki jest stan naszych wód.

W niedziele na zawodach padlo max okolo 10 okoni ... zaden nie mial wiecej jak 25 cm ... 18 chlopa lapalo 5 godzin - zbiornik znany i lubiany( i rybny ) ... wiec moze to nie kwestia stanu zarybienia narwi tylko poporstu slaby dzien- skoro i tu i tu nic nie bralo ? ( tak tylko glosno mysle :) )

• 3 tygodnie później...

Dla odmiany miły akcent. Afera rybna, pisiont złoty w tle.

http://pultuszczak.pl/lapowka-za-polow-ryb/

Gość proponując 50 zł to idiota inaczej tego nazwać nie można. Z drugiej zaś strony żałosne jest pisanie mandatów za brak z..... wpisu j...... daty w rejestrze no ale jak to u nas w kraju po co "Łowić grube ryby" jak można robić wyniki wylawiajac uklejeczki. Zamiast pilnować tego co trzeba to się glupotami zajmuja

Edytowane przez milupa
słownictwo

No tera to już jest afera, tera zatrzymano "grubą rybę", próbującą wręczyć korzyść majątkową funkcjonariuszom na służbie, tu będą medale! A facet...cóż, niestety zachował się jak idiota właśnie, mógł nie przyjąć mandatu, mógł go zapłacić nawet, nie byłoby tak poważnej sprawy. Sam zazwyczaj nie wypełniam rejestru, od kiedy dowiedziałem się, że zalecają tam wpisywać jakieś głupoty (np. że ze dwie setki szczupaków rocznie łowię i zżeram) oraz że za "niemanie" starego rejestru przy opłacaniu składki na kolejny sezon płacę extra 10 zł, straciłem wiarę w sens tej buchalterii :rolleyes: 

Dziś od 9 do 16 na parkowych wodach...stan wysoki, nurt silny, czysto...no i bezrybnie! Nawet trącenia! Ani w rzece, ani w zatokach/starorzeczach. Nie widać życia, jedynie w jednej z większych zatok, gdy na chwilę ucichł wiatr, drobnica zbierała pajączki z powierzchni. Wciąż martwy sezon, co się dzieje??? :wacko:

U mnie ta sama historia tydzień temu ZERO- nawet drobnica do chleba nie podpływała, aż mi się nie chce człapać jutro nad rzekę. Żebym nie testował nowych rzeczy to bym olał temat i pasł się przed TV.

Edytowane przez Hesher

No i się powoli wyjaśnia sytuacja, rok temu było mało wody i rybę wyłapano ;-) w tym roku woda wysoka w porównaniu do poprzedniego i ta rybka co się uchowała ma dużo swobody do pływani :) tak sobie żartuję oczywiście Panowie. 

Hesher potwierdzam skuteczność wahadełka tylko tego w kolorze szczupaka u mnie w stawie na muskie nie reagują ;)

A co do wędkowania to sam się zastanawiałem gdzie by tu jutro się wybrać. I nic mi nie przychodzi do głowy bo na każdej swojej tz miejscówce dostałem w tym sezonie zajebiste baty. 

• Like 1

Dla odmiany miły akcent. Afera rybna, pisiont złoty w tle.

http://pultuszczak.pl/lapowka-za-polow-ryb/

Gratulację dla naszych STRAŻNIKÓW i dla PANA "KOMEDIANTA" , przepraszam  KOMENDANTA ,że jeszcze trzyma takich ............................ obrońców naszej wody!

Miałem z nimi kilka razy do czynienia - NIE POLECAM  spotkania z " Panami STRAŻNIKAMI", dla wielu żle się to kończy.