Skocz do zawartości

Rzeka Narew

sukingad

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Temat umiera jak tytułowa rzeka? Czy tylko ja nic nie potrafię złowić? Moja woda wciąż jak przeklęta, jedynie drobnicy jest tyle, że chyba najstarsi podlascy górale nie pamiętają takiego drobnicowego urodzaju.....

Może ktoś z Was ma jakieś optymistyczne info? Ja niestety raczej nie, straszono mi nawet ostatnio za zwrócenie uwagi i żądanie wypuszczenia złowionego przy samiutkim jazie bolenia. Boleń co prawda do wody wrócił, ale ja już samochodu w tamtej okolicy chyba nie powinienem samotnie zostawiać B)

Edytowane przez cristovo

Krzychu powiem Ci tak, w tym roku w majówkę pokazała się u mnie naprawdę duża ryba. Bolenie i szczupaki niewidywanych od dawna gabarytów. Tyle, że maltretowały białoryb po zalanych łęgach i zielsku i żadnym sposobem nie szło ich z tego zielska wywołać, co nie zmienia faktu, że oglądanie obrazków sprzed lat w roku pańskim 2017 r. nie było miłe dla oka. Ja jestem miejscowym kanalarzem i właśnie za chwil kilka ubierom filcoki i człapię nad kanał ale pewnie i Narew w ten weekend zahaczę.

• Like 1

W tym wątku, jak w żadnym jest tak niewiele ryb że aż smutek ściska. Pomimo że już wcześniej wstawiałem w innych wątkach zdjęcia, wstawię jeszcze raz coby choć trochę go ożywić. Inna sprawa że łowię na zupełnie innej Narwii niż Wy.

post-54783-0-79696400-1495278010_thumb.png

post-54783-0-93646300-1495278019_thumb.jpg

post-54783-0-24868800-1495278035_thumb.jpg

• Like 5

Zgadzam się z Tobą Pawle, w wątku Narew jest tak mało zdjęć ryb, że wydawać by się mogło że ich już w tej wodzie nie ma :( Porównując do "kunkurencyjnego" ;) wątku Bugu, ten wypada nadzwyczaj licho. Narew to duża rzeka i jeszcze jakieś ryby chyba w niej pływają :) 

Zauważyłem wczoraj, że mój odcinek rzeki ładnie się oczyścił z osadów dzięki wyższej wodzie. U mnie jeszcze wysoko i do dużej liczby stanowisk nie ma dojścia ale to dobrze. Rzeka sobie odpocznie od filców i jednego spiningisty z dwiema lewymi rękami ;) Dzisiaj miałem wyjść skoro świt żeby nie rzucać między rowerkami wodnymi. Wczoraj centymetry dzieliły mnie od odebrania dziecku ojca a żonie męża- boleniówką.

• Like 1

Wy sobie łowicie, a ja chyba już nad wodę nie pojadę.....podkusiło mnie z tą edukacją, wczoraj o mało kosy nie zaliczyłem. No i to też oczywiście wina PZW by była, bo nie pozwala łowić przy jazach, a gdzie indziej ryby nie ma. Straszono mnie już zniszczeniem auta, wybiciem zębów, nożem i ogólnie utratą wszystkiego z życiem włącznie ;)

Tak czy inaczej regularne kłusownictwo w najlepsze się odbywa w biały dzień, a już na pewno wieczorami, niemniej w pełnym letnim już słońcu. Mam nadzieję, że PSR oraz Policja zajmą się tematem nieco poważniej, zrobiło się gorąco. Mała prośba - gdy widzicie kłusoli, nie tylko dzwońcie do straży państwowej czy związkowej, ponadto zaznaczcie miejsce zdarzenia na "krajowej mapie zagrożeń bezpieczeństwa", jest specjalna ikonka na potrzeby kłusownictwa (z jeleniem :rolleyes:).

Kto może, niech zaznaczy chociażby Rzędziany czy Ruszczany, po kilku zgłoszeniach Policja będzie zobligowana objąć te miejsca takim czy innym nadzorem, przykładowo w porozumieniu z PSR.

Linki - http://www.podlaska.policja.gov.pl/pod/mapa-zagrozen-bezpiecze/38069,Mapa-zagrozen-bezpieczenstwa.html  ,  https://mapy.geoportal.gov.pl/iMapLite/KMZBPublic.html

Edytowane przez cristovo
  • Like 2

Ja dzisiaj w ramach działań antykłusowniczych zabrałem psa na odcinek Narwii poniżej zapory w Dębe - po1 żeby się popluskał, po2 żeby popatrzeć na żerujące bolki, po3 żeby ewentualnym "wędkarzom" przypomnieć, o zakazie łowienia :)

wszystkie punkty z checklisty udało się zaliczyć :) pies zadowolony, bo nie dość, że wychlapał się za wszystkie czasy, to jeszcze bezkarnie mógł zęby wyszczerzyć przy okazji pogawędki z "boleniarzami", których udało się przegonić :)

• Like 5

@cristovo, na Rzędzianach kłusole mają jakiś kontakt z "władzami". Przykład z 11 maja... Zajeżdżam na Rzędziany w celu poganiania za jaziem w dalszych okolicach od jazu (nie lubię tłoku a dalej w stronę Ruszczan można spotkać pojedyncze osoby lub sarny. Oczywiście na samym jazie jak i w bezpośredniej okolicy (czyt. schodki i do 50 metrów od jazu) znajduje się co najmniej 10 kolesi którzy pozdrawiają się nawzajem jakby znali się od dawien dawna. Dialogi jak to leszcze dobrze na spinning biorą (u kolesi na przyponach wiszą Rapale Magnumki i inne ShadRapy) nie mają końca. W ciągu 5 minut wyjeżdżają ze 3 leszcze za kapotę. Przy próbie podejścia i upomnienia słyszę soczyste "spier...". Chyba naszywka klubowa i C&R na kamizelce zdążyli zauważyć i wiedzieli co się będzie działo. W pojedynkę sam nic bym nie zdziałał więc odchodzę o jakieś 300-400 metrów od świniobicia i dzwonię najpierw na PSR... Brak odbioru... SSR... To samo. Po telefonie na Policję, miły Pan po drugiej stronie informuje mnie że dziennie mają kilka telefonów, interweniują ale wszyscy zawsze mają wypełnione rejestry... (ŻAL). Mówię że to o szarpanie chodzi i żeby przyjechali bo kilku delikwentów jest na jazie i rzeź trwa w najlepsze. Oczywiście zapewniają mnie że patrol się zjawi... Po około 5-7 minutach w okolicy jazu popłoch... 5 samochodów wyjeżdża "z piskiem opon". Zostają tylko osoby łowiące "przepisowo" na grunt lub spinning w regulaminowej odległości. Po 15-20 minutach zjawia się policja. Wjeżdża patrol... zakręcili się chwile i pojechali... .

Miejscowi pewnie dają cynk "łowiącym" i widać to gołym okiem bo jaz opustoszał momentalnie... Patologia...

Edytowane przez sobol18
  • Like 2