Skocz do zawartości

Rzeka Narew

sukingad

Rekomendowane odpowiedzi

Takie proste to nie jest. Bo Dyrektor RZGW nie jest właścicielem wody, tylko podmiotem wykonującym uprawnienia właściciela wód itd.więc to użytkowanie rybackie takie bezpośrednie nie jest.

A druga sprawa, to by użytkować obwód rybacki, trzeba mieć sporządzony i pozytywnie zaopiniowany operat rybacki, a jakoś nie słyszałem, by RZGW słały operaty do opiniowania.

Ale dywagacje prawne to lepiej prawnikom zlecić, ja jeno ichtiologiem jestem i ryby łowię. :D

Poniżej masz link do RZGW Kraków. Gospodarują na jednym z odcinków Skawy. Tłok tez jest ichtiologiem  :D .

http://krakow.wody.gov.pl/zarybianie-lowiska-2018

Napisałem to w kontekście że mogą prowadzić gospodarkę na wodach oczywiście w przypadku gdy będą mieli pozytywnie zaopiniowany operat rybacki . Jednak w wielu przypadkach a nawet w 99,9 % przypadków nie mają operatów i dlatego w  wielu obwodach po prostu nie można wędkować . Vide obwód rybacki rzeki Ner nr 1 , zakaz wędkowania , a kiedy się sprawa wyjaśni to sam Wszechmogący nie wie . Nie ma aktów wykonawczych i nie spodziewajmy się takowych w najbliższym czasie bo rzeczywistość obecna po prostu skrzeczy . 

Ja też tylko łowię ryby :) 

Przejezdzajac most w Wierzbicy wczoraj w strone Wyszkowa po prawej stronie oznakowane siaty staly , niby nic nowego na naszych wodach ale jako ciekawostke mozna dodac ze w tym miejscu przewaznie stala tablica TARLISKO  ( pogranicze nurtu  , duzy pas kaczency ) .

Pewnie OM odlawia leszcza zeby nie przeszkadzal zawodnikom w MŚ2020 na rybnym ZZ :)

• 3 tygodnie później...

najgorzej wygląda perspektywa majówki... nie wiem co z tym bedzie

Z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością, można przyjąć, że nie ma szans, by nowy użytkownik rybacki jakim zamierza być PG WP zdążył odebrać pozytywnie zaopiniowany operat wraz z opinią do niego, skoro posiedzenie komisji opiniującej jest w ostatnim dniu kwietnia. Protokół z posiedzenia komisji trzeba przygotować, opinię w wersji ostatecznej sporządzić, opłaty wnieść i wszystko odebrać. A później przygotować regulamin połowu ryb i stosowne zezwolenia na połów. Trochę czasu to zająć może.

Nie można, wyraźnie mówi o tym komunikat na stronach Wód Polskich.

Jest już nowy operat, w czwartek ma być zaopiniowany. Jest nadzieja, że przed końcem maja WP wystartują ze sprzedażą nowych zezwoleń.

I to jest dobra wiadomość Bart, żeby jeszcze zdążyli zanim rzeka wyschnie

Edytowane przez Rasstaman

Witam

Był ktoś ostatnio nad wodą, chodzi mi o odcinek Narwi Zegrze-Pułtusk? Dzieje się coś...?

Nie długo majówka i tak się zastanawiam czy robić opłaty i łowić w tym roku...

Na stronie Omzw widzę, że można już łowić, a i ,że nawet jeśli zrobi się opłatę po 30 kwietnia to wpisowe kosztuję 1 zł więc całość opłat na okręg mazowiecki w tym roku bez wód górskich wynosi 251 zł.

O zarybieniach żadnego info z tego co widzę na ich stronie,.. Na jesieni w październiku niby mają być drużynowe mistrzostwa świata w spiningu, ale czy się odbędą... to wielka nie wiadomo bo jakby było pewne , że się odbędą to pewnie zarybili by grubiej drapieżnikiem wiosna/jesień.

Edytowane przez tomex11

taktycznie podchodza do sprawy ....Covid i MS pewnie  beda przelozone na 2021 to po co wpuszczac ryby ....zeby wedkarze wylapali i zjedli? wpuszcza 2 tygodnie przed zawodami zeby nie bylo wstydu

no pewnie tak będzie bo i kasy mniej w tym roku z opłat przez covid będą mieli to chyba zarybień nie będzie...

Słyszałem, że mają się nie czepiać tych którzy mają kupione licencje i tak ma być przez cały rok. Nawet jak ktoś inny będzie władał tymi wodami( dawny odcinek Goduli) , a Ci co mają wcześniej kupione licencje mogą wędkować .

Czas pokarze jak to będzi.