michaex Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) http://www.npn.pl/wybrane-elementy-z-zasad-amatorskiego-polowu-ryb-na-terenie-narwianskiego-parku-narodowego "(...)III. OBOWIĄZKI WĘDKUJĄCEGO NA WODACH NARWIAŃSKIEGO PARKU NARODOWEGO(...)3. Zezwala się na używanie silników elektrycznych do jednostek pływających.(...)" leniuszek Przy okazji ostrzegam, w zeszłym kilka razy potężnie uderzyłem silnikiem o przeszkody pod wodą - trzeba ostrożnie pływać, wody jest ostatnimi czasy niewiele. Edyta, spóźniony Edytowane 29 Marca 2016 przez michaex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Ja działam, w myśl zasady kto pyta nie błądzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danni91 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Witam ktoś ostatnio coś łowił na naszej Narwi ? Ja będąc w piątek i sobotę tylko jedno branie i to leszcz za kapotę na małego wobka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cometopudge Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Chwile porzucałem trokiem na wyskości pogorzelca, bez wyników. Widziałem za to dwóch delikwentów prężnie trollingujących ;]. Wykonałem telefon ale dowiedziałem się że mogą najszybciej za gdzoinę przyjechać. No to ok dzwonię na policję i przyjeli zgłoszenie ale stojąc tak z 30 minut nie doczekałem się ich. Goście odpłyneli w grążelowiska . Tyle z mojej interwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 To juz trollingowac za jaziem nie mozna? ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 :D :D nażreć tymi rybami się nie mogą, moje skromne zdanie jest takie.Potem emeryt bida panie kiedyś to były ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Chwile porzucałem trokiem na wyskości pogorzelca, bez wyników. Widziałem za to dwóch delikwentów prężnie trollingujących ;]. Wykonałem telefon ale dowiedziałem się że mogą najszybciej za gdzoinę przyjechać. No to ok dzwonię na policję i przyjeli zgłoszenie ale stojąc tak z 30 minut nie doczekałem się ich. Goście odpłyneli w grążelowiska . Tyle z mojej interwencji.Czasami przydałaby się na rybach kusza i dobre oko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Witam, Panowie , może ktoś mnie uświadomi ...o co chodzi ?W piątek popłynąłem łódką 25km w górę rzeki Narew od Wierzbicy. Woda na całej długości taka dziwnie mętna. Spływałem cały ten odcinek w dół od 6;00 rano do 19;00 wieczorem. Łapałem praktycznie non-stop na wszystkich pewniakach miejscówkach i teraz pytanie; nawet okonek, nie mówiąc o szczupaku nawet nie wystartował do blach, woblerów, gum, etc. Po prostu ZERO na kiju. Po drodze parę osób naprawdę symbolicznie miało po niewielkim szczupaczku po ewentualnie paru godzinach trolingu lub na żywca.O co chodzi...? Było nas dwóch i można rzec , rzekę znamy bardzo dobrze. O co chodzi ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenon Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Jak to co?PUSTO Ktoś może powiedzieć że dziś nie brały.Ale moje zdanie jest takie-NIE ma ryb.I tyle w temacie.A funkcjonariusze z PZW powiedzą że ryb jest więcej niż było.I że nie umiesz łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Bylem kiedys latem na Narwi, rzeka jak sciek. A zdaje sie park narodowy tam jest nawet. Jezeli to maja byc 'zielone pluca' naszego kraju, to jest naprawde zle. Ryb oczywiscie nie polowilem...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lokoko83 Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 To samo na Bugu, syf kiła i mogiłaOd kiedy można było łowić szczupaki przeczesałem skrupulatnie około 30 km rzekiTak jak kolega wyżej pisze, wszelkiej maści przynęty na szczupaka bolenia klenia i jazia, od świtu do zmierzchu i jeden szczupaczek około 30 cm W PZW to już nawet rybacy przestaną wykupywać licencję bo zwyczajnie przestanie się to im opłacaćJedynym ratunkiem dla tego pasożyta będzie obniżanie stawek, ale to do czasu jak rybacy zorientują się o co chodzi.Na samym końcu zostaniemy my z włożonymi w nasze hobby grubymi tysiącami złotówek Kiedy się obudzimy i zrobimy porządek z tym pasożytem https://pl.wikipedia.org/wiki/Paso%C5%BCytnictwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Byłem z ojcem 1.05.2016 na starorzeczu Narwi w Bronowie, obłowiliśmy też krótki odcinek rzeki.Byliśmy jakieś 4h, w tym czasie naliczyłem z 40 żywcówek, i z 10 spiningistów. Praktycznie cały czas miałem kontakt wzrokowy z kilkunastoma wędkami/wędkarzami i przez 4h nikt nic nie złowił. Miałem ostatecznie 2 kontakty ze szczupakiem, przez jakieś 2 sekundy łącznie. Byłem tam bardziej z sentymentu niż z chęci złowienia czegokolwiek i prędko tam nie wrócę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Dzisiaj od samego rana czesaliśmy starorzecze pod Pułtuskiem, którego każdy kąt znam jak własną kieszeń- jeden wychudzony niedomiarek i kilka nieśmiałych puknięć okoni jak dłoń. Koledzy po kiju też od pierwszego nic nie połapali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cheli Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Potwierdzam. Sytuacja na naszej Narwi pod Łomżą jest tragiczna. Od pierwszego trzy wypady za szczupłym, w kilka osób, z wieloletnim doświadczeniem. Rzeka i starorzecza. Padło zaledwie kilka ryb, wszystko niewymiarowe. Porażka. Zostało jeszcze trochę bolenia i klenia, drobny sum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danni91 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Nasza Narew się kończy powoli . O szczupakach i sandaczach mozna tylko pomarzyć , jedynie bolenie , jazie , klenie i krąpie pozostały. Tragedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Mam bardzo dobra sprawdzona miejscowke pod Pultuskiem. Jeżdżę tam po kolei 8 sezonow kazdy kolejny na przestrzeni czasu zdecydowanie gorszy. W tej chwili zlowienie lina,leszcza,karasia,ploci gdzie zawsze bylo tego na kilogramy teraz graniczy z cudem. Okon szczupak sandacz bolen mozna pomarzyć. Ostatnio 3 lodki trol przez 6 godz i wynik na 6 osob jeden okon wielkosci wacka w zimnej wodzie. Dodawac chyba nic nie trzeba ale jak zapewnia PZW ryb jest mnogo wiec i odlowy konieczne. Smutne ale prawdziwe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan76 Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) Jeszcze 8-10 lat temu jechałem w okolice Serock - Dzierżenin. Miałem tam taką miejsówkę. Łowiełem w nocy na ukleje. Boleń 75-80, węgorz, sandacze, szczupaki.Od lat tam nie byłem. Ale pamiętam jak specjaliści na trolling z echosondą łowili. Dodam, że często w maju sandacze czy w czerwcu sumy. Wymiary też były elastyczne.I to normalnie brali łódkę z przystani a przystaniowy nie sprawdzał, nie reagował. Mówili, że czasem mu trzeba jakąś rybę dać, tak żeby coś głupiego nie przyszło mu do głowy. Potem w oparciu o to co widziałem pisałem tu na forum o zakazie używania echosondy ale koledzy woleli promować C&R. No i teraz między innymi z tego powodu nie ma tam po co jeździć. Dodam, że jeden spec opisywał mi jak łowi z echosnodą. Lata na silniku z miejscówki na miejscówkę. Dzięki sondzie bardzo szybko wie czy warto czy nie tam łowić. Po kilku dniach już nie brał sondy tylko płynoł po swoje. Mówił też, że słoików już nie ma. Edytowane 25 Maja 2016 przez Jan76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek307 Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Jan76 ale to nie echosonda zabija ryby tylko wędkarz,zabranianie używania echa to wylewanie dziecka z kąpielą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Jan76 tak z ciekawości zapytam:...masz i uzywasz ?...masz i nie używasz?...nie masz i nie używasz?..... ....jest taki syndrom psa ogrodnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan76 Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Panowie mogę mieć nawet syndrom psa ogrodnika. Łowię już wyłącznie na "komercji". Jest mi wszystko jedno czy teraz ktoś łowi z echosondą czy nie.Nie, nie łowiłem z echosondą ale pływałem z człowiekiem który tak łowił. Wiem jak działa. Wtedy mu zazdrośćiłem teraz wiem, że sam sobie strzelił bramkę samobójczą.Podobnie jak każdy kto łowił z echosondą. Nawet jak sam ryb nie brał to ponad 90% procent jego kolegów po kiju - brało.Jaka jest skuteczność połowu z i bez echosody sami wiecie. Narew to piękna rzeka. Można teraz podziwiać. Ryby wam przeszkadzać nie będą. Tu trochę na temat dlaczego łowienie w Narwi czy innych wodach PZW mija się z celem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Panowie mogę mieć nawet syndrom psa ogrodnika. Łowię już wyłącznie na "komercji". Jest mi wszystko jedno czy teraz ktoś łowi z echosondą czy nie.Nie, nie łowiłem z echosondą ale pływałem z człowiekiem który tak łowił. Wiem jak działa. Wtedy mu zazdrośćiłem teraz wiem, że sam sobie strzelił bramkę samobójczą.Podobnie jak każdy kto łowił z echosondą. Nawet jak sam ryb nie brał to ponad 90% procent jego kolegów po kiju - brało.Jaka jest skuteczność połowu z i bez echosody sami wiecie. Człowieku co ty bredzisz???? o co Ci wogóle chodzi??? jaka bramka samobójcza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan76 Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Człowieku co ty bredzisz???? o co Ci wogóle chodzi??? jaka bramka samobójcza ? Każdy kto ma inne zdanie niż ty to bredzi? Dokładnie tak jak napisałem. Przez kilka lat widziałem na Narwi dziesiątki speców łowiacych najnowszymi metodami - trolling, echosonda, woblery.Dziś już tam nie jeżdzą - wszystko wybili. Na drugi raz pomyśl zanim napiszesz. Na odwrót kiepsko to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) Echosonda echosondą...dopóki Siemianówka będzie truła Narew, dopóty rzeka będzie wędkarską pustynią PS Zakazać woblerów? Edytowane 25 Maja 2016 przez cristovo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Echosonda echosondą...dopóki Siemianówka będzie truła Narew, dopóty rzeka będzie wędkarską pustynią PS Zakazać woblerów?[/quote Trzeba wybic tych wszystkich baranow z PZW i tych co stawiaja sieci w innym wypadkow nie widze szansy na poprawe sytuacji bp z pustego to i salomon nie naleje niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Każdy kto ma inne zdanie niż ty to bredzi? Nie nie każdy....Według ciebie jesli dobrze rozumiem każdy wędkarz używający echo zabija złowione ryby....dlatego uważam , że bredzisz.........nie wrzucaj wszystkich do jednego wora....echosonda nie zabija.....wędkarze tak...koniec OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi