Skocz do zawartości

Problem z główkami do nimf.

jakchr

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim ! Z tej strony Kuba.

To mój pierwszy post na Jerkbait.pl i pierwszy problem, który mam nadzieję pomożecie mi rozwiązać.

Od przyszłego roku chcę rozpocząć przygodę z wędkarstwem muchowym. Pomału zbieram różne materiały. Dzisiaj przyszły mi zakupione główki mosiężne 2.8mm i 3,3mm  do nimf marki Brass Beads. Nie mam jeszcze haczyków muchowych, ponieważ na nie czekam. Chciałem natomiast przymierzyć główkę do innego haczyka. Małego haczyka długości 1 groszowej monety o cieniutkim drucie. Nie weszła...od strony ostrza, a założenia przez oczko to już w ogóle. Główki są z obu stron okrągłe z tym, że z jednej strony główka jest szersza. W internecie można znaleźć nimfy wykonane na główce wspomnianej firmy.

Są jeszcze np. główki wolframowe marki Tungsten. Główki takie same z tym, że z jednej strony jest podłużny otwór, a z drugiej też jest standardowy, mały i okrągły.

Zdziwię się, jeżeli mój przykładowo użyty haczyk jest duży...

Zobaczcie na zdjęcie. Nie wiem co robić, reklamować czy nie. Trochę na nie wydałem bo kupiłem większą ilość.

Z góry dziękuję za pomoc.

post-57037-0-65202800-1418326415_thumb.jpg

Edytowane przez jakchr

Dziękuję bardzo! Wystarczyło założyć odwrotnie :))) Na zdjęciu jest haczyk nr 10, a ja nawet do nr 8 założyłem z tym, że był już problem przejścia przez zadzior.

Ciekawi mnie jak to się będzie miało do haczyków Akity w rozmiarze 10, 12.  Na dużych powiększeniach zdjęć te haczyki wydają się być ogromne i grube, a mimo to główka jest włożona.

Np. http://www.dryfly.pl/step-item/wire-nymph,45.html

Fajnie byłoby zobaczyć nimfę z główką na takim haczyku z porównaniem 1 groszówki - przynajmniej komuś, kto nigdy nie miał z tym jeszcze do czynienia :)

Trochę mi ulżyło !

Albo podetnij tak jak w wolframowych  :blink:

:huh:

jakchr, spokojnie wejdą. Do 10# główki 3,3-4,0mm, do #12 2,8-3,8mm, do #14, 2,3 - 3,3mm. Ciężar główki dobierasz do głębokości, uciągu wody i generalnie warstwy wody, którą chcesz obławiać. Ja mosiężnych nie używam w ogóle, tylko wolframowe. Sporo cięższe, chociaż teraz te stopy z wolframem jakieś lżejsze robią niż jeszcze kilka lat temu... 

Edytowane przez Kacper.K

Dzięki Kacper.K za przydatne info :) Co do wolframowych to czytałem, że są cięższe. Naukę wędkarstwa muchowego rozpocznę w miejscach o małym uciągu wody, więc tam sprawdzą się pewnie dobrze. Są też tańsze od wolframowych więc i mniejszy żal będzie podczas tracenia ich na gałęziach itp. miejscach ;)