jakchr Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Cześć Wszystkim ! Z tej strony Kuba.To mój pierwszy post na Jerkbait.pl i pierwszy problem, który mam nadzieję pomożecie mi rozwiązać.Od przyszłego roku chcę rozpocząć przygodę z wędkarstwem muchowym. Pomału zbieram różne materiały. Dzisiaj przyszły mi zakupione główki mosiężne 2.8mm i 3,3mm do nimf marki Brass Beads. Nie mam jeszcze haczyków muchowych, ponieważ na nie czekam. Chciałem natomiast przymierzyć główkę do innego haczyka. Małego haczyka długości 1 groszowej monety o cieniutkim drucie. Nie weszła...od strony ostrza, a założenia przez oczko to już w ogóle. Główki są z obu stron okrągłe z tym, że z jednej strony główka jest szersza. W internecie można znaleźć nimfy wykonane na główce wspomnianej firmy.Są jeszcze np. główki wolframowe marki Tungsten. Główki takie same z tym, że z jednej strony jest podłużny otwór, a z drugiej też jest standardowy, mały i okrągły.Zdziwię się, jeżeli mój przykładowo użyty haczyk jest duży...Zobaczcie na zdjęcie. Nie wiem co robić, reklamować czy nie. Trochę na nie wydałem bo kupiłem większą ilość.Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez jakchr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Brass beads to mosiezne a tungsten to wolframowe, to nie nazwa marki, jak juz zakupisz haczyki muchowe to Twoj problem zniknie, sa inaczej wyprofilowane Powodzenia, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 odwrotnie zaloz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRON_2010 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Też mi się wydaje że odwrotnie , małym otworkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Albo podetnij tak jak w wolframowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakchr Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Dziękuję bardzo! Wystarczyło założyć odwrotnie )) Na zdjęciu jest haczyk nr 10, a ja nawet do nr 8 założyłem z tym, że był już problem przejścia przez zadzior.Ciekawi mnie jak to się będzie miało do haczyków Akity w rozmiarze 10, 12. Na dużych powiększeniach zdjęć te haczyki wydają się być ogromne i grube, a mimo to główka jest włożona.Np. http://www.dryfly.pl/step-item/wire-nymph,45.htmlFajnie byłoby zobaczyć nimfę z główką na takim haczyku z porównaniem 1 groszówki - przynajmniej komuś, kto nigdy nie miał z tym jeszcze do czynienia Trochę mi ulżyło ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Albo podetnij tak jak w wolframowych ? jakchr, spokojnie wejdą. Do 10# główki 3,3-4,0mm, do #12 2,8-3,8mm, do #14, 2,3 - 3,3mm. Ciężar główki dobierasz do głębokości, uciągu wody i generalnie warstwy wody, którą chcesz obławiać. Ja mosiężnych nie używam w ogóle, tylko wolframowe. Sporo cięższe, chociaż teraz te stopy z wolframem jakieś lżejsze robią niż jeszcze kilka lat temu... Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Kacper.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakchr Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Dzięki Kacper.K za przydatne info Co do wolframowych to czytałem, że są cięższe. Naukę wędkarstwa muchowego rozpocznę w miejscach o małym uciągu wody, więc tam sprawdzą się pewnie dobrze. Są też tańsze od wolframowych więc i mniejszy żal będzie podczas tracenia ich na gałęziach itp. miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Haki które pokazałeś na zdjęciu to haki muchowe. Opisane są jako Tenkara. To taka japońska odmiana muchówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi