Żbiku Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Panowie, poratujcie kolegę w potrzebie. Przed chwilą skończyłem czyścić i smarować mojego TP 4000 '08. Pech chciał, że przy wkręcaniu ostatniej śrubki, czy tej małej imbusikowej, którą się montuje w oś, aby zablokować łożysko pod szpulą, śrubka ta mi się "wymsknęła" z palców i poleciała gdzieś na dywan. Godzinę jej szukałem i dupa... Może ktoś ma w zapasie, to z chęcią odkupię. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Pończocha na rurę odkurzacza i się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zbiku moze opróznij odkurzacz i a potem na pusto poodkurzaj caly dywan? Moze sie uda ja znalezc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Albo magnesik w dłoń. Działa zawsze i wszędzie :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cys82 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Nie masz przypadkiem radia CB z anteną na magnes? Edytowane 12 Grudnia 2014 przez cys82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Można kupić takie malutkie magnesiki neodymowe, nie ma śrubki której by nie wyłuskał z dywanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Wkręć z dywanem Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Gofer2005 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Pan Leśniak dorabiał dla mnie kiedyś taką śrubkę, zrobił to idealnie. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Sławek.Sobolewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Kolego ,myśl z pończochą na tz. ssawce odk.jest ok jeśli nie znajdziesz powiem że ja pozyskał bym taką śrubeczkę od np.jakiegoś majsterkowicza dłubacza sprzętu RTV.Właśnie w takich nazwijmy to małych radyjkach podobne występują....masz jakieś starem małe nie potrzebne zerknij.....a jak nie znajdziesz podklep może coś znajdę.....no i rada na przyszłość jak rozkręcasz młynek to zakup sobie miseczkę z magnesem w denku są takie w marketach dla dłubaczy nic z nich nie wypadnie nawet jak byś haczyki wiązał...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Takie śrubeczki można nabyc w sklepach (fachowo nazywa się to "wkręt imbusowy dociskowy"). Sęk w tym, że nie znam dokładnych wymiarów śrubki (średnica, długość) i nie wiem, czy taki dokładnie rozmiar da się nabyć. Ale znalazłem już w necie takie śrubeczki na imbus 0.7, a w TP jest 0.9, więc myślę, że i pasująca jest do kupienia. Jeśli któryś z kolegów dałby radę zmierzyć suwmiarką średnicę i długość śrubki, będę wdzięczny. Odnośnie demontażu, to zawsze to robię nad stołem, na którym mam porozkładane ręczniki papierowe. Jednak, tak to jest, jak się kończy montować ostatni kręcioł o 1:30 w nocy, po całym dniu pracy i 3 browarkach w trakcie "serwisu" młynków Znalazłem taką śrubkę w necie - http://allegro.pl/srubka-dociskowa-m2x3-imbus-nierdzewna-i4800634515.htmlPatrząc na opis "długość śrub bez łba mierzymy zawsze jako całkowitą długość detalu - w tym przypadku 3 mm. Śrubki wykonane są z nierdzewnej stali. M2 oznacza że śrubki mają gwint o zewnętrznej średnicy 2 mm. Do dokręcania śrubek potrzebny jest klucz imbusowy o rozmiarze 0,9", może będzie pasować. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 tez taki problem mialem na szczescie udalo sie odnaleźć co do rozmiaru to mozesz wykrecic z tp 11 i pomiary zrobic samemu bo sa takie same tylko juz proponowal bym nie robic tego nad dywanem :D w razie czego to kolega mefisto Ci sprowadzi bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
comen Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Ja na wszelki wypadek wszystkie śrubki i takie małe części które mogą się zgubić montuję trzymając kołowrotek nad pokrywką kartonową.Jak spadnie to się nie poturla daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Nie kombinuj, zamów u Mefiego. majątku to nie będzie kosztować.Nie wiadomo jaki w nich jest gwint.Pochrzanisz oś i dopiero będzie ból.Mefi ma dostać pod koniec miesiąca towar, sam czekam na dupkę do Vańka.Powinienem taką śrubkę gdzieś mieć od TP 2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Ostatnio taka "srubke" kupowalem u mefiego do tp 4000 02` - jak pamietam kosztowala 5 zl + plus oczywiscie wysylka Edytowane 12 Grudnia 2014 przez blackabyss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Już napisałem u Mefiego w temacie zapytanie. Wezmę 3 na zapas, bo we wszystkich kołowrotkach mam ten sam system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Nie wiadomo jaki w nich jest gwint. niby jaki moze byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Już napisałem u Mefiego w temacie zapytanie. Wezmę 3 na zapas, bo we wszystkich kołowrotkach mam ten sam system Gdyby wszyscy kliencie byli tak roztropni jak Ty,to Mefisto opływałby złotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Gdyby wszyscy kliencie byli tak roztropni jak Ty,to Mefisto opływałby złotem Niczym ostatnio sprzedany sumowy beastmaster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Długość 5mm , grubość 1,95 mm ( tak +/- ) . Niestety nie mam czym zmierzyć tak drobnego gwintu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Doradzam, Panowie magnetyczna miseczka za kilka złociszy nawet jak spadnie śrubka w dywan przeciągnij kilka razy tam i z powrotem nią to magnes w spodzie montowany jest....i śrubkę odnajdziesz a co najmniej powinieneś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Długość 5mm , grubość 1,95 mm ( tak +/- ) . Niestety nie mam czym zmierzyć tak drobnego gwintu.Dzieki Kamil! Właśnie zamówiłem na allegro za 9,99zł +wysyłka komplecik 8szt takiego rozmiaru M2x5, imbus 0.9. Mam nadzieję, że to będzie to Ostatnio taka "srubke" kupowalem u mefiego do tp 4000 02` - jak pamietam kosztowala 5 zl + plus oczywiscie wysylka Czyli 400% przebitki... Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Dzieki Kamil! Właśnie zamówiłem na allegro za 9,99zł +wysyłka komplecik 8szt takiego rozmiaru M2x5, imbus 0.9 Czyli 400% przebitki... Ale oryginal japan zawsze tak jest przykład podkładek dystansujacych do kasowania luzów. Te z napisem shimano 5 złotych . W sklepie z artykułami metalowymi kupisz za to worek podkładek .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Dlatego właśnie nie mam w domu dywanów, tzn. mam jeden w pokoju syna ale tam kołowrotków nie rozkręcam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Ale oryginal japan zawsze tak jest przykład podkładek dystansujacych do kasowania luzów. Te z napisem shimano 5 złotych . W sklepie z artykułami metalowymi kupisz za to worek podkładek ....Takich ultracienkich do kasowania luzów nie widziałem w sklepach (choć też i nie szukałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Dzieki Kamil! Właśnie zamówiłem na allegro za 9,99zł +wysyłka komplecik 8szt takiego rozmiaru M2x5, imbus 0.9. Mam nadzieję, że to będzie to Czyli 400% przebitki... Oby było.Mam nadzieję, że nie będą gwinty mertyczne a japońskie calowe .Oczywiste, że pasują będzie dopiero po wkręceniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi