Skocz do zawartości
  • 0

Gdzie do Szwecji?

Tarłoś

Pytanie

Witam

Mam pytanie do Forumowiczów którzy już byli w Szwecji na rybach-szczupakach. Planuję wyprawę w tym roku - termin jesienny na szczupaki do Szwecji i szukam sprawdzonych miejsc? :unsure: Wiem, że to wcześnie planować jesienny wyjazd w marcu ale lubię mieć wszystko zapięte na ostatni guzik dużo wcześniej.(przy tak wczesnej rezerwacji zdaje się, że można dostać zniżki) Poza tym terminy wiosenno - letnie odpadają z innych względów. Przechodząc do konkretów wyprawa 4-ro osobowa czyli będą potrzebne 2 łódki, zakwaterowanie najlepiej w jakiś domkach - generalnie chcę jechać na ryby a nie wylegiwać się w luksusach. Cena oczywiście rozsądna i nie w okolicach koła podbiegunowego bo zdaje się, że są tam na jesień bardzo krótkie dni. Mam też pytanie czy na jesień jest szansa na łowienie szczupaków na jerki - czy aby przypadkiem nie schodą już na głęboką wodę? Mam ochotę nałowić się szczupaków do bólu :mellow: :mellow: dlatego zależy mi na sprawdzonych miejscach.

Za wszelką pomoc w tej kwesti z góry bardzo dziękuję.

pozdrawiam

TARŁO$

• Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

[quote title=rognis_oko napisał(a) dnia czw, 16 marzec 2006 10:28@Petrus,

fajnie, że jedziecie na Turku. Dwa razy byli tam moi znajomi i połowili fenomenalnie. Ogromna ilość dobrych i rybnych miejscówek. Oczywiście życzę powodzenia i trzymam kciuki. Mam nadzieję, że jak wrócicie to napiszesz jakąś ciekawą relację wraz ze zdjęciami z Turku.

Prawdopodobnie będę chciał wybrać się tam w przyszłym roku. :D

Petrus? Zdjęcia?? Relacja???:lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

• 0

Jezioro Asunden......piękne wielkie jezioro, ale niestety niewdzięczne jak cholera !!!!!

We wrześniu 2005 spędziłem tam całe 3 tygodnie, byłem w miejscowości Nedre Ryda, tam gdzie Eventur organizuje wyjazdy. Woda wspaniała, masa górek podwodnych, kantów, spadów itp......jezioro naprawdę robi wrażenie!! Trzy tygodnie systematycznego orania trollingowymi woblerami z dopalaczem na 5, 10 i 20m.......i rezultaty mizerne.......największe szczupaki nie miały nawet 6kg, prawie wszystkie esoxy były w granicach 2-3kg, inni wędkarze, którzy tam łowili mieli identyczne wyniki

pozd.

Częściowo się zgadza to z relacją moich znajomych ale nie do końca. Byli oni w 8 przez tydzień też we wrześniu zeszłego roku. Prowadzili ranking złowionych szczupaków powyżej 3kg. Padło ich ponad 300. W tym 3 metrówki. Faktcyynie najczesciej lowione to 2-3kg. Były okonie powyżej 50cm. Były też 2 sandacze około 5kg. Drobnych sandaczy też było sporo. Gdzieś namacali sandaczową górkę i łowili z opadu. Nie mam powodu by im nie wierzyć bo oglądałem film i zdjęcia.

• 0

Proponuje darmowy programik Irfan View.

W opcjach u gory (Image) wybierz resize/resample (wybor formatu, zrob np.500 ), nastepnie wybierz File - save as (options). Wyskoczy ci pasek 0-100%, ktorym regulujesz rozmiar zdjecia.Musisz zobaczyc doswiadczalnie ile wyjdzie jak zrobisz np. 95%...

I...gotowe... B)

Gumo

• 0

Mam sporo zdjęć, ale nie wiem jak je zmniejszyć z 350kB do wymaganego rozmiaru 50kB.........może ktoś poradzi jak to zrobić??? Drukarz......błyśnij wiedzą... B)

Już ci chłopaki poradzili. Nie będę Ci proponował Photoshopa bo w natańszym pakiecie kosztuje ok. 4 tys. zetów B)

• 0

No i udalo sie... :D

Uczciwe, za takimi to juz trzeba sobie troche poplywac. :unsure:

A propos tego, ze wiosna to tylko na plytkim(wczesniej zauwazylem takie wypowiedzi)....bywalem wiosna nad Asnen i Rotten. Szczupak plytko nigdzie nie wystepowal a wylacznie ponizej granicy 4-5m.

Pierwszym razem zabralem w zasadzie same plytkie woblery i musialem dokupowac pozniej w sklepie, a kurs byl po zboju...ale i tak wyszlo in + bo zweryfikowalem mocno swoje poglady co do woblerow..

Gumo

• 0

Dzięki Paweł za software, nie wiem czy dobrze tam wszystko poustawiałem, ale chyba coś widać. Szczupaki stoją na głębokiej wodzie cały rok, tylko na tarło wychodzą na płytszą wodę. Na Asunden echo pokazywało duże ryby na 30-35m......podejrzewam, że też esoxy !!!

Witek, miały właśnie tyle, i nie było to j.Asnen tak jak myślisz.

Poza tymi dwoma mieliśmy jeszcze 2 metrówki, ale poniżej 110cm.Po prostu trzeba znać dobrze akwen i wiedzieć jak im się do skóry dobrać.......i tyle.

post-2-1348913182,7885_thumb.jpg

post-2-1348913185,5967_thumb.jpg

• 0

@Gumo,

nikt nie napisał, że na wiosnę szczupaki stoją tylko na płytkiej wodzie. Chodzi o to, że najczęściej tak właśnie jest!

Czy szczupaki będą długo na płyciznach, czy krótko, wszystko zależy od pogody, temperatury wody, od tempa podchodzenia do tarła oraz od żarcia, które w tym okresie najczęściej wypływa na płycizny :D

@Petrus,

te szczupaki ze zdjęć mają ponad 120 cm? Coś chyba jest nie tak... :wacko:

Złowiłeś takie wielkie szczupaki jednego roku? Masz na koncie szczupłego 135 cm?

Takie wydarzenie to nie jest normalka.

O takich połowach, tak dużych szczupaków mówi się w całej Europie!

Jan Eggers z Holandii na pewno nie obrazi się jak wyślesz do niego zgłoszenie tego szczupaka, do listy największych szczupaków świata!!!

• 0

@rognis_oko

Takich sztuk ponad 120cm złowiłem w Szwecji i UK przez ostatnie 15lat kilkadziesiąt,po prostu trzeba bardzo dobrze znać akwen na którym się łowi i mieć pewne własne spostrzeżenia co do zachowania sie drapieżników na danej wodzie. Na Narwi złowiłem też kilka metrowców.

Mitem jest myślenie, że szczupak w maju-czerwcu stoi na płytkiej wodzie, jednak wiekszość wędkarzy właśnie tak rozumuje i wyniki ma kiepskie lub przeciętne. Poza tym ludzie mają pewne dziwne nawyki,na 15m wodzie łowią woblerami, które chodzą przy samym dnie.....i przeważnie nic nie mogą złowić...i wcale mnie to nie dziwi!

Kraje Skandynawii tylko z pozoru są łatwymi łowiskami, regularne łowienie esoxów ponad metr jest niełatwym zadaniem ze względu na prosty fakt, że tak duża ryba z natury rzadko żeruje,oczywiście okres wiosenny zaliczam do najbardziej obiecujących, potem przełom jesieni/zimy.....piękne Asunden-mój wyjazd tam to kompletna klapa jeśli chodzi o ładnego szczupaka......ale ponieważ byłem tam po raz pierwszy, nie przekreślam tego jeziora.....niestety szok i niesmak pozostał do dziś.

pozd.

• 0

Taaaaaak, ja mam 3.39m, kolega 3.45m.......nie widziałeś Nas nigdy w NBA ???......... B) B) B) ....często tam gramy !!!!!!

Szczupaki nie były wcale grube, podejrzewam, że większy miał około 14kg. Największy wagowo esox jakiego w życiu złowiłem miał 17.5kg i tylko 133cm, złowiony w Tamizie i ważony przez karpiarza, który niedaleko łowił.....niestety fotki nie mam.

• 0

@Rognis

Napisalem co napisalem bo ja tez przed wyjazdem do Szwecji zasugerowalem sie tym, co mowili inni. Skutek byl taki, ze nie mialem czym lowic bo wszystko bylo max do 4m.

Szczerze mowiac, przy wczesnowiosennych wyjazdach do szwecji (jeziora do 15m glebokosci)jeszcze nie widzialem sczupakow na plytkiej wodzie.

Nalezy to co napisalem czytac: zabierz wszystko, nie tylko powierzchniowce... B)

Gumo

• 0

Troche sie zaczynam obawiac czytajac te wszystkie posty, bo juz zarezerwowalem wyjazd do Szwecji nad jezioro Ivosjon ale niestety jedyny termin jaki pasowal mi i moim towarzyszom to 5.08-12.08, a z tego co czytam bede musial orac dno:)Tak na powaznie to prosilbym o pomoc bardziej doswiadczonych w takim temacie forumowiczow o rade co zabrac i na jakie lowienie sie nastawiac.

Z góry serdeczne dzieki i pozdrawiam.

• 0

@jacavip,

Tak się składa że byłem w ubiegłym roku we wrześniu nad jeziorem Ivosjon. Faktycznie w sierpniu raczej powinieneś się nastawić na trolling... a jest tam gdzie pływać. Dno jest bardzo urozmaicone, pełne podwodnych górek, niektóre wyrastają z kilkunastu metrów aż do samej powierzchni inne skryte są głęboko pod powierzchnią i tylko dzięki echosondzie można je namierzyć. Głębokości wahają się od kilku do kilkudziesięciu metrów (najgłębiej ok 50). Najlepiej pogadaj z Maćkiem Rogowieckim z Eventuru. On miał całkiem niezłe wyniki trollując na tym jeziorku.