Skocz do zawartości

Głowacica, Tajmień - jaki blank?

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Tomek pod głowatkę kij raczej powinien mieć w granicach 60g wyrzutu.Ale specyfika łowienia jest różna.Głowa ze względu na potworny ścisk paszczą wymaga mocy ok. 30lb.

W warunkach rzeki San łowią kijami 40gramowymi i woblerami 7cm, więc takie 60g nie bardzo pod 7-ki.

Widziałeś głowę Roberta74, złowiona na kijek 2,13m pstrągowy bodajże 12lb i żyłkę o,16 oczywista przyłów przy pstrągach.Często trafia się taki przyłów przy pstrągach.

Na Dunajec obowiązkowo kij 60g aby postawić w prądzie woba 15cm.

Długość propowałbym w granicach 2,6-3m, rozsądnie 2,75m bo raczej trochę się brodzi powinien wystarczyć.

Z blanków coś z CTS, CD Taiaha,Batson, z gotowców Hardy,Greisa, może Dragon Milenium.

Ja łowię Czarną Mambą i jest bardzo ok, może troszkę za ciężka, ale nadrabia mocarnością i gniotsa-nie-łamiotsa. Głowatkowcy oglądali ISA i kręcili głowami, ze niezbyt da to radę.

Ogólnie, wg wskazań, zapas mocy ma umożliwić danie w zęby z obu rak, z podskokiem i saltem wstecz, dużym woblerem z dużymi kotwicami, na naprężonym nurtem i oporem woblera kiju.

Ja łowię Czarną Mambą i jest bardzo ok, może troszkę za ciężka, ale nadrabia mocarnością i gniotsa-nie-łamiotsa. Głowatkowcy oglądali ISA i kręcili głowami, ze niezbyt da to radę.

Ogólnie, wg wskazań, zapas mocy ma umożliwić danie w zęby z obu rak, z podskokiem i saltem wstecz, dużym woblerem z dużymi kotwicami, na naprężonym nurtem i oporem woblera kiju.

Nie łowię głowatek, ale używam na co dzień 2C80HF2. Zacięcie ma - że tak powiem - demolujące. Przy długości 240 (może to być za mało dla zwolenników wędzisk 9-10') dobrze się wyważa nawet niezbyt dużym kołowrotkiem. Ja akurat używam w wersji cast - z Luną dwusetką.

San jest trochę inną rzeką niż Dunajec, ryby stoją w innych miejscach, sporo jest łowionych na nimfy, na wędki #6/7. Takim sprzętem wyjeżdżają też i na Dunajcu, jednak, mimo spektakularnej zajebistości ATC <_< , obawiam się ze w miejscach które znam z Dunajca to ze średnim pstrągiem mogła by być krótka piłka.

Z tego co wiem, to na Sanie łowi się też na trochę mniejsze przynęty?

• 3 lata później...

Może wyda się to bardziej doświadczonym w łowieniu głowacic dziwne ale wolałbym coś sporo krotszego  2,6m max 2,75m. Jak wspomniałem jestem zupełnie zielony w temacie i nie spodziewam się szybkich efektów dlatego wolałbym kij wygoniejszy w łowieniu, który nie będzie tak leciał na szczytówkę jak ponad 3m długasy

• Like 1

Witam.

Na początku chciałbym zaznaczyć, że za głowatką chodzę od kilkudziesięciu lat i chciałbym ci pomóc w wyborze odpowiedniej wędki. Zakładam, że łowił będziesz w jednej z trzech naszych rzek (Dunajec, Poprad, San). Mając to na uwadze wędka długości 3,20 m będzie moim zdaniem za długa. Poza tym przy tej długości będzie ciężka. Aby ją dobrze wyważyć będziesz musiał wydłużyć dolnik lub go doważyć. Na tych rzekach większość czasu spędzasz w wodzie gdzie te niedogodności wędki będą ci przeszkadzać. Moim zdaniem najbardziej optymalną długością wędki na głowatkę jest około 2,70 m.

Tyle co do długości. Za najbardziej optymalną moc takiej wędki uważam 25 lb. Jest to moc która pozwala swobodnie podać przynęty jakie wymieniłeś i poradzi sobie z każdą głowatką. Co do ugięcia to moim zdaniem powinieneś się rozglądnąć za blankiem o głębszym ugięciu. Reasumując jeżeli uznasz, że moje sugestie ci pomogły to taki blank znajdziesz w ofercie każdej światowej firmy jako blanki salmon.

pozdrawiam

Bogdan

• Like 6

Witam ponownie.

O blanku napisałem co wiedziałem. Jeżeli będziesz zbroił blank, to zwróć uwagę aby uchwyt kołowrotka był ciepły a więc w żadnym wypadku nie metalowy ze względu na to, że łowić będziesz przeważnie w zimniejszej porze roku. Z tego samego względu zastosuj przelotki o dużych średnicach. Będzie to trochę niezgodne z obecnym trendem, ale docenisz to na wodą. Jeszcze jena rzecz dotycząca przelotek, niestety kosztowna. Pierścienie sic dzięki którym w czasie mrozu bez problemu pozbędziesz się uporczywego lodu na przelotkach.

Bogdan

• Like 1

Moc 30lb wydaje mi się trochę za duża. Tej mocy blanki to już niektórzy używają na suma.

Biorąc pod uwagę to co napisałem w poprzednich postach, z czystym sumieniem mogę ci polecić: Talon 6 plus 90 HXF 2,   MHX SA 1085,  Batson RX7 ISA1086 F, Lamiglas XSA 1082 H.  

Bogdan

OK mam już sprecyzowane ramy, Teraz może pojawią się jakieś konkrety? Jaki konkretny blank dł. ok 2,7m i cw do 50-60 możecie polecić? Czy np. CD Blue Rapid 2,75m 15-50gr i 30lb się nada?

Moc 30lb wydaje mi się trochę za duża. Tej mocy blanki to już niektórzy używają na suma.

Do tego rapidy należą raczej do sztywnych, więc pewnie byś osiągnął za dużą "pałowatość". Ale w sumie to akurat tego blanku nie znam