Skocz do zawartości
  • 0

Sea King 5km

michal7709

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzięki kolego @wojti silnik piękny ale potrzebuję coś na krótkiej kolumnie gdyż na mojej rzece jest dużo płytkich miejsc ,a czy silnik chłodzony wodą się nie przytrze jak wpadnę na mieliznę ?

Głębokość wody nie ma nic do długości kolumny. Liczy się wysokość pawęży. Jeżeli nie bierzesz sobie za cel uprawiania głębokiej orki po tych mieliznach, to nic się nie stanie.

• 0

A czy ktoś z Was używa Seakingów? Nie koniecznie 5KM może być mniejszy, większy. Chciałbym poznać opinie użytkowników a nie zasłyszane frazesy, że to chińszczyzna...

Jak wrażenia z użytkowania, awaryjność, zużycie paliwa itp? Może ktoś miał do czynienia z reklamacją takiego silnika? Większość nowych na naszym rynku posiada 24 miesięczną gwarancję.

• Like 1

• 0

Przy 5KM różnica jest niewielka. W okolicach 10KM jest to już niemal dwukrotna przebitka (nowy Seaking z wyprzedaży rocznika to około 4500 zł). Wtedy właśnie pojawia się pytanie: nowy chińczyk z 2 letnią gwarancją czy 6 - 7 letnia używka?

Edytowane przez immortal

• 0

Tanie mięso psy jedzą, miałem przez chwilę używkę trafił się w barterze i zonk.Ja miałem dwie awarie dwa razy pękły uszczelki na kanale spalin,zrobiłem sam bo części tanie.Z tego co wiem następny właściciel pływa dość intensywnie i powymieniał wiele części na yamahy i w ten sposób eliminuje słabe ogniwa. Miał problem z regulacją składu mieszanki, wymienił już tłok i korbowód linkę od zrywki i jakieś inne upierdliwe drobiazgi.Stwierdził że silniczek zostaje na dożywocie bo wkład własny potroił wartość zakupu.Znam jednak koleżkę który pływa na 15 czwarty sezon i sobie bardzo chwali,no ale to 15 i raczej nijak się ma do 5.

P.S. Jak cokolwiek odkręcałem i przykręcałem to miałem wrażenie takiej plastelinowatości,jak bym miał za chwile coś ukręcić.Klucze i śrubokręt zostawiały wyraźne ślady na nakrętkach i łbach śrubek.Jakość materiału wyraźnie odbiegała od pierwowzoru.Nowego bym nie kupił a używki po raz drugi też nie, wolał bym kupić starszy ale jednak renomowanej firmy nawet kosztem małej naprawy i mieć pewność że motorek ma u mnie dożywocie.

P.S. 1 temat już był wałkowany nie tak dawno http://jerkbait.pl/topic/30906-chi%C5%84czyk-kontra-cza%C5%82a-reszta-renomowanych-u%C5%BCywek/

Edytowane przez welpa1809

• 0

Zgadzam się, dozbieraj trochę kasy na japońca i miej luz psychiczny, że jadąc na ryby będziesz łowił, a nie szarpał się ze sprzętem. Miałem podobnie, na ryby jechałem 100km no i... czekała mnie walka z Salutem. Od 7 lat jest Suzuki [kupione jako nowe} i cieszę się wędkarstwem.

Daleki znajomek zamienił Yamahę na małego Sea Kinga i w tym sezonie 2 razy widziałem, jak na wodzie szarpie się z tym czymś, co przy yamasze nie miało miejsca. Raz podpłynąłem zapytać/pomóc. Jego odpowiedzi nie da się zacytować...

Edytowane przez maggot

• 0

A ja mam nowego Seaking'a 5KM od ok 2,5 roku i dziś nie narzekam. A pisząc dziś mam na myśli okres ok 1 roku, bo tyle zajęło mi poznanie jak się z nim obchodzić. Też na początku przy odpalaniu szarpałem w "nieskończonosć". Ale doszedłem dlaczego - otóż nie dostawało się paliwo do gaźnika. Odkąd zrobiłem sobie z kanistra 5l linię paliwową z pomką to z odpalaniem nie ma problemu - za pierwszym lub za drugim szarpnięciem. Wg mnie mają jakąś wadę konstrukcyjną i jak się pływa na wewn. zbiorniku i mało w nim paliwa to nie ma odpowieniej różnicy wysokości i paliwo nie dochodzi do gaźnika. Ponieważ silnik wożę w bagażniku, to  za każdym razem wypalam całe paliwo z gaźnika. Silnik tem ma jeszcze inną właściwość - ssanie należy wyłączyć zaraz po odpaleniu - inaczej po paru chwilach zaczyna zalewać świecę. Jeśli przestrzega się ww. zasad, to silnik działa bez problemu.

• 0

A ja mam nowego Seaking'a 5KM od ok 2,5 roku i dziś nie narzekam. A pisząc dziś mam na myśli okres ok 1 roku, bo tyle zajęło mi poznanie jak się z nim obchodzić. Też na początku przy odpalaniu szarpałem w "nieskończonosć". Ale doszedłem dlaczego - otóż nie dostawało się paliwo do gaźnika. Odkąd zrobiłem sobie z kanistra 5l linię paliwową z pomką to z odpalaniem nie ma problemu - za pierwszym lub za drugim szarpnięciem. Wg mnie mają jakąś wadę konstrukcyjną i jak się pływa na wewn. zbiorniku i mało w nim paliwa to nie ma odpowieniej różnicy wysokości i paliwo nie dochodzi do gaźnika. Ponieważ silnik wożę w bagażniku, to  za każdym razem wypalam całe paliwo z gaźnika. Silnik tem ma jeszcze inną właściwość - ssanie należy wyłączyć zaraz po odpaleniu - inaczej po paru chwilach zaczyna zalewać świecę. Jeśli przestrzega się ww. zasad, to silnik działa bez problemu.

Pochwalę się,że doszedłem do tego po 3 miesiącach,hehehe.

Tyle,że nie dołożyłem lini paliwowej tylko po założeniu silnika wyciągam ssanie i gaz daję na pól.Po 3 minutach pali za razem :).

Odnośnie paliwa z gaźnika-rozumiem,że zakręcasz powietrze?

Mam z tym problem...wiecznie śmierdzi mi wachą w aucie.

Co do silnika to złego słowa powiedzieć nie moge.Pali mi zbiornik na ponad 4 godziny pływania w trolu (5KM)

Edytowane przez Mangoł

• 0

To fakt, pewnych zasad przestrzegać trzeba. Wraz z kumplem popływaliśmy sobie trochę w tym sezonie. Była tylko jedna awaria, urwał się sznurek od rozrusznika, ale na szczęscie blisko brzegu i pod koniec łowienia. Kupiliśmy go od kumpla jeszcze w starej cenie. A poza tym mamy pod ręką kolegę, który jest dystrybutorem i serwisantem Sea Kinga. Póki co, na razie krzywdy nie ma. Silnik był użytkowany na wewnętrznym zbiorniku bez linii. I raczej Japońca się nie kupi w cenie 300 zł. za1 KM w wieku 2 lat.

• 0

Pawełek, jesteśmy w stałym kontakcie z Jackiem, a wtedy na wodzie nie mieliśmy odpowiednich precjozów. Zawsze są też pagaje w razie niespodzianek.Fakt faktem, Artur niezbyt przestrzegał pewnych zasad przy jego użytkowaniu, a Jacek udzielił instruktażu i staramy się go trzymać. Póki co, z Sebą nie narzekamy.

Edytowane przez Novis