Skocz do zawartości

Wersminia - łowisko C&R

dekosz

Rekomendowane odpowiedzi

Jurek w tym rok mial przypal z klusolami. Z elektryczna wedka noca plywali...

Nie do końca pływali.Nie wiadomo nawet czy zdążyli.Sprzęt był ukryty głęboko w trzcinach.Podobnie jak łódka.Pomijam fakt,że mniej więcej tydzień później wyjął z wody 2 siaty.

Nie do końca pływali.Nie wiadomo nawet czy zdążyli.Sprzęt był ukryty głęboko w trzcinach.Podobnie jak łódka.Pomijam fakt,że mniej więcej tydzień później wyjął z wody 2 siaty.

Złodziejstwo w Polsce nie zna granic. Marzy mi się stworzenie takiej Wersmini z tym, że w północno-zachodniej Polsce ale chyb abym musiał jezioro ogrodzić i dać na płot informację że próba kłusowania będzie karana odcięciem jaj.

Paweł zgadzam się z tym co napisałeś, bo obserwując pracę organów ścigania w zakresie kłusownictwa z każdym dniem rośnie we mnie przekonanie do wykonywania samosądu. Wiem kto jest właścicielem łódki. Jego bezczelność jest nieograniczona, bo nie ma żadnych oporów, żeby wrzucać na popularnym portalu społecznościowym zdjęcia z truchłem wypchanej ikrą samicą szczupaka w środku zimy. No ale policja ma ważniejsze sprawy na głowie.

Z tego co slyszlem Juras nakryl ich na goracym uczynku. 

Wiem kto jest właścicielem łódki. Jego bezczelność jest nieograniczona, bo nie ma żadnych oporów, żeby wrzucać na popularnym portalu społecznościowym zdjęcia z truchłem wypchanej ikrą samicą szczupaka w środku zimy.

Ta bezczelnosc to jest male bobu. Kłusole zlosili na policji zaginiecie tej lodki :rolleyes:

Edytowane przez andrew

Ta bezczelnosc to jest male bobu. Kłusole zlosili na policji zaginiecie tej lodki :rolleyes:

To oznacza,że posiadają jeszcze czwartą szarą komórkę oprócz tych odpowiedzialnych za:spanie,jedzenie i wciąganie-wydychanie powietrza. Myślę, że po wtopie z odnalezieniem sprzętu to najlepsze co mogli zrobić przy okazji śmiejąc się z nieudolności organów w walce z kłusownictwem.

• 3 tygodnie później...

ostatnio miałem okazje parę razy wpaść do Martian łowiłem zarówno rano jak i wieczorkiem, i lepiej wypadały poranki ale o czym tu mówić jak woda miała 25 stopni i żar lał się z nieba. Z tego co wiem i pogadałem z innymi mało kto wyciągał w te upały więcej niż 1-2 glutowate sztuki szczupłego. Raniutko możesz poćwiczyć trzcinki ale z każdą godziną brania ustają i ryby schodzą głębiej. Fajne miejsce jest tuż przed wejściem do przesmyku, jest spadeczek, rdestnica, blisko trzcinki i zawsze coś tam się trafi.

Może sumy się ruszyły to może uda Ci się jakiegoś wyciągnąć

Pozdrawiam i powodzenia

Borys 

Dzięki za info, nie za ciekawie to wygląda, tymbardziej że będę tam na pare godzin godzinach porannych, nie chciałbym poraz kolejny zjechać o kiju...

Czy zamiast Wersminii koledzy coś są w stanie polecić w okolicy ? Słyszałem o jakimś łowisku sandaczowym, również prywatnym, gdzieś niedaleko, ale nie mam konkretów.

Żeby nie było OT, jeśli ktoś jeszcze miał do czynienia z Wersminią ostatnimi czasy to proszę o info :)

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

ja powiem tak byłem na koniec września i cisza taka że aż brak mi słów... każdy kto spływał z wody był raczej mało zadowolony. Kolega z Mrągowa na boczny trok ustzrelil jednego okonia 42cm ale poza tym to cisza :/ jakieś drobne okonki i jakiś nie duży szczupły ale jak na ta wodę bryndza. Będę pewnie jakoś w najbliższy weekend na mazurach to zajrzę na Wersi może będzie coś lepiej

• 4 tygodnie później...

zupełnie nie rozumiem ww. posta.

ja byłem w pierwszy weekend października. nie połowiłem, ale nie zwalam na przekręty, a na lipcową (!) pogodę, ciśnienie tak duże, że brakowało skali, flautę. wszystko się sprzysięgło przeciwko wędkarzom w ten weekend, a i pewnie umiejętności - gdyby były większe - pozwoliłyby na wydłubanie czegoś oprócz jednego pistoleta.

o tym, że ryba tam jest, można się przekonać chociażby z profilu na fb - ostatni rekord: 121 cm.

Edytowane przez croock
  • Like 1

• 5 miesięcy temu...

Znaczy ustawa o rybactwie śródlądowym i rozporządzenia ministra rolnictwa nie obowiązują??

Ustawa z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym 'mówi' o tym tak:
Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb:
1) w wypadkach określonych przepisami o ochronie przyrody,
2) o wymiarach ochronnych,
3) w okresie ochronnym

Okresy ochronne podane są w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie:
§ 7. 1. Niedozwolony jest połów ryb i raków w okresach ochronnych, z zastrzeżeniem ust. 2, ustanowionych dla:
...
12) szczupaka (Esox lucius L.):
a) w rzekach i zbiornikach zaporowych - od dnia 1 stycznia do dnia 30 kwietnia,
B) w pozostałych wodach - od dnia 1 marca do dnia 30 kwietnia

Mówienie więc że nie obowiązują jest lekkim przegięciem, bo ewidentnie złamane sa przepisy zarówno ustawy jak i rozporządzenia.