Skocz do zawartości

Wersminia - łowisko C&R

dekosz

Rekomendowane odpowiedzi

Daj znać koniecznie jak było - rozważam jakiś weekendowy wypadzik jeszcze w wakacje gdzieś, byłem tam 2 razy, ale ani razu nie połowiłem, a fejsbuk oblegany jest przez zdjęcia karpi, a nie szczupaków, więc nie wiem czy coś tam pływa jeszcze

Byłem ostatni raz w majówkę średnio wychodziło mi 3-4 szczupaki na dzień (wymiar). Ale z wielkością było słabo, największy miał 68cm. Okonia zero...

Jak wrócę to coś napiszę.

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Byłem tam kilka razy. Ostatnio rok temu i rzeczywiście z każdym sezonem jest gorzej z braniami. Jednak uważam, że te "średnie" ryby też tam są. Wogóle wszelkich rozmiarów tam są ale problem jest taki, że są już niemiłosiernie pokłute. Często łowi się ryby z rozoranym pyskiem, uszkodzonymi skrzelami itp. Ostatnim razem mieliśmy tak, że często szczupaki odrowadzały przynętę do samej Łodzi albo uderzyły w nią agresywnie (podejżewam że często zamkniętym pyskiem) bez możliwości zacięcia. Ryba też się uczy.. Gdyby wszystko co brało skończyło się skutecznym zacięciem to w tych kilka h mielibyśmy po kilkanaście szczupaków.

Edytowane przez rybakaw
  • Like 1

ale widziałeś kogoś, kto je pożerał na Wersminii?

Kiedyś odłowiłem z Wersminii sumka 7 kg z wielkim wiszącym brzuchem i jak wykazała sekcja prowadzona przez Jurka, w środku był szczupak ok. 45 cm. Jeszcze kilka lat temu bardzo dużo szczupaków nosiło ślady ataku "od ogona", teraz sumki są sporo większe choć wątpię że wyżerają szczupaki większe niż pół metra. Największy uszkodzony szczupak, jakiego złowiłem to był wychudzony 80 cm ..nosił ślady ataku mamuśki. Ciekawe czemu drapieżniki się tak żrą między sobą skoro w Wersminii jest naprawdę full białorybu...

• 2 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...

Witam kolegów.2 lipca wybieram się na Warsminię,będę jechał aż z Białegostoku i to autobusem czy ktoś mi pomoże i poradzi czy jest wolę sens, bo z tego co tu czytam to coraz słabiej a nie powiem że parę groszy będę musiał zapłacić a w domu się nie przelewa . Dziękuję z góry ????

• 4 tygodnie później...

Czy warto czy ryba już mocno posługą i słabo bierze

Lecę na Wersminię w następny weekend. Wypad rodzinny połączony z wędkowaniem, tak więc nie nastawiam się na rekordy. No, ale oczywiście gdzieś tam po cichu liczę na jakiegoś aligatora :D Po powrocie dam znać co obecnie się tam dzieje.

• 2 tygodnie później...

Byłem, wróciłem, parę obiecanych słów piszę.

Jeżeli chodzi o szczupaka, to mogłem powędkować jedynie 3 godziny (od 5 do 8 rano). Złowiłem w tym czasie jedynie 3 okonki. Inni też spłynęli o kiju. Gdy ja pluskałem się z synem na plaży (czyli w południe), szczupły wyszedł na żer i wiem, że kilka sztuk padło. 

Za białą rybą chyba jest ok. Postawiłem jednak na nockę i trochę źle zrobiłem. Leszcze i płocie brały od 18 do 21 i wszystko ucichło. Zaliczyłem wraz z kolegą dwa konkretne hole, które jednak zakończyły się wygranymi leszczy (tak nam się wydaje, bo mniejszych gabarytowo trochę nałapaliśmy). 

Skuteczny był pellet truskawkowy i kukurydza.

Nie dopytywałem niestety. Wolałem mieć info pewne, czyli zobaczyć samemu i napisać, niż usłyszeć od kogoś i tu przekazać informacje (huk wie czy rzetelne). W sumie zawsze mogłem dopytać opiekuna łowiska - Jurka. Mieszkałem na jego kwaterze. Gość jakich mało, z historią życia też taką jakich niewiele (ale to już zostawię sobie). Farmazonów nie prawi, więc prawdę by powiedział, ale teraz już po ptakach ;)

Z tego co jeszcze wiem to tyle, że kilka szczupców padło na klasykę czyli Algi. 

• 1 miesiąc temu...

W sumie zawsze mogłem dopytać opiekuna łowiska - Jurka. Mieszkałem na jego kwaterze. Gość jakich mało, z historią życia też taką jakich niewiele (ale to już zostawię sobie). Farmazonów nie prawi, więc prawdę by powiedział, ale teraz już po ptakach ;)

Kiedyś Jurek prowadził dokładne statystyki kto, ile i jak. Niestety z tego co zauważyłem niektórzy wędkarze wciskali mu kity (np. stałem cały czas w zasięgu wzroku od gościa, który złowił na oko pięćdziesiątaka, a drugi szczupak spadł mu przy łodzi ...do statystyk podał "5 szczupaków, największy 80+ cm"). :)

• Like 1

Ja miałem brania raczej na małe , takie do 10cm. Największy kusiciel to salmo sweeper. Zerwałem go tam więc rozglądaj się dobrze

Jakiś kolor dominował? Jak z jakością wody ogólnie na tym jeziorze? Podejrzewam, że kryształ to to nie jest jak takie karpiska pływają.

Od samego początku jak tam lowie 90% ryb -/+ mam na cannibala 15cm fire tiger ale Żona moja łowi tam zawsze na 9cm plotke od Tomiego w kolorze naturalnym i też za kazdym razem miała ryby , także bardziej skup się na szukaniu ryb , trzeba śmigać za drobnica która migruje i czasem lowilem szczupaki 30cm pod powierzchnią na środku zbiornika, pogadaj z Jurkiem na miejscu to Cię pokieruje uczciwie on jest na bieżąco w temacie ;)

Ja raczej większość na mniejsze przynęty ok. 10 cm, choć zdarzały się i 50-taki na Salmo Perch 14 cm. Wierzę w różne imitacje okonia, głównie gumowe, choć czasem lepsze reakcje są na takie okonie żółtawe bądź pomarańczowe jak firetiger właśnie.

Ale nie fiksowałbym się na to, najważniejsze to rybę znaleźć, a tu wielu popełnia pomyłki łowiąc schematami. Jak było w tym roku, kiedy to któregoś dnia wszystkie załogi biczowały trzciny i płytkie spady narzekając na brak ryb. Popływałem w trollu, żeby je znaleźć i znalazłem, miały akurat kaprys aby siedzieć na dużo głębszej i otwartej wodzie. Potrafiły wyjść do przynęty na 6-metrowej wodzie z niby czystym (na sondzie) dnem. To jest nawet dość częste.