hi tower Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 to są po prostu ryby na życiowej "ostatniej prostej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Spójrzcie na tego biedaka (z Wersminii). Na szczęście jest takich mało i w ostatnich latach widzę dużo zdrowszą populację.. Popatrzcie na jego płetwy i uszkodzenia na całym ciele Trudno w to uwierzyć, ale ma równo 80 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 uszkodzone płetwy itd. to pewno nie jest efekt działania wędkarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Kormoran albo wydra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 No to co? Czas na nowy sezon na Wersminii. Jakieś przemyślenia przynętowo-taktyczne? Co teraz jest "na topie" jeśli chodzi o przynęty? Ja łowię od lat na to samo, twierdząc że grunt to żeby szczupły chciał współpracować i był w danym miejscu, a przynęta podana była w sposób atrakcyjny. Jedyny wyjątek to mucha, na którą będę się uczył łowić w tym roku (proponuję nie podpływać zbyt blisko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 (edytowane) Jurek pozwala (jeszcze) przed majem łowić szczupaki ?W myśl rozporządzenia Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej okres ochronny szczupaka 01.01-30.04 powinien obowiązywać na wszystkich śródlądowych wodach powierzchniowych... Edytowane 28 Marca 2019 przez Bartek_C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Nie wiem, zapytaj Jurka. Ja nie mówię, że jadę teraz - jest jeszcze miesiąc na przygotowania, selekcję przynęt itd. Kusi mnie natomiast, żeby popływać z okoniówką i poszukać tych toniowych garbusów łowionych zazwyczaj spod lodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k.gluchy Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Początek wiosny to na wersminii cieżki czas. Pamiętam wyjazdy w które modliłem się aby lód zszedł z jeziora na majówkę. Także spodziewaj się jeszcze lodowatej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacenty75 Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Nie wiem, zapytaj Jurka. Ja nie mówię, że jadę teraz - jest jeszcze miesiąc na przygotowania, selekcję przynęt itd. Kusi mnie natomiast, żeby popływać z okoniówką i poszukać tych toniowych garbusów łowionych zazwyczaj spod lodu.Zdaj relacje po powrocie.p.s. czy tam wolno wędkować zimą bo okonie z spod lodu to ja lubię łowić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spayol Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) Zdaj relacje po powrocie. p.s. czy tam wolno wędkować zimą bo okonie z spod lodu to ja lubię łowić?Wolno. Edytowane 29 Marca 2019 przez spayol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Początek wiosny to na wersminii cieżki czas. Pamiętam wyjazdy w które modliłem się aby lód zszedł z jeziora na majówkę. Także spodziewaj się jeszcze lodowatej wody. Różnie bywało. Było tak, że lód zszedł 2 tyg wcześniej, a było i tak że w płytkiej zatoce woda miała kilkanaście stopni. Grunt to zlokalizować szczupłe - w zeszłym roku łowiłem je głęboko, a "biczownicy trzcinowi" marudzili że nie ma ryby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) Zdaj relacje po powrocie. p.s. czy tam wolno wędkować zimą bo okonie z spod lodu to ja lubię łowić? Ooo, Jacek, Ty tu? Mam lepszą propozycję - od 29 kwietnia do 4 maja mam zarezerwowaną sporą łódź, śpię w Giżycku. Dzwoń/pisz jakby co:)Wojtek Edytowane 29 Marca 2019 przez skrzyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pike1 Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Osobiście nie lubię Wersminy. Komercja i za dużo ludzi. Ale znajomi jeżdżą i twierdzą, że warto, ale tylko wiosną. A z tym lodem w maju... Lodu już dawno nie ma na Wersminie. Połamania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zastanawiam się czy w tym roku nie zabrać okoniówki i nie spróbować dobrać się do dużych okoni na górce... one przecież muszą wiosną gdzieś być i coś jeść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakan Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Tez miałem taki plan, pare lat temu uderzył na górce okoń 40 w algę 3 dwa rzuty po tym jak zerwał się całkiem przyzwoity szczupak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Od kilku lat odkładam wyjazd na to jezioro , a mieszkam nie daleko około 40-50km . Powód jest jeden, jak dla mnie za duża presja wędkarska . To że jest to komercja mi nie przeszkadza. To normalne, naturalne, po prostu zadbane łowisko i każde tak powinno wyglądać .. Wtedy wody na majówkę starczyło by dla każdego, a tak jest lipa ..Polecam wody PZW Olsztyn od kilku lat nie odławiane z tego co wiem .. Wymiar ochronny szczupaka jest dolny i górny . Powoli zaczynają myśleć o wędkarzu ..Sęk w tym że mimo że wody nie odławiane i zarybiane to niestety jest patologia wśród wędkarzy (biorą wszystko co nabije się na hak ) ..Połamania .. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielos Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Panowie jak majówka na Wersmini? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakan Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Szału nie było - pogoda nie rozpieszczała a z braniami różnie, u mnie największy 81 cm, chudy jak patyk - biedak nie jadł chyba przez jakiś czas miał rozerwany pysk, boczna część wargi oderwana od pyska i zwisa.Reszta 65,67, 59 wszystkie ładne, juz upasione Z tego co wiem wczoraj padła metrówka Edytowane 6 Maja 2019 przez Hakan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Mój największy na tegorocznym otwarciu sezonu 84 cm, samica tak szeroka że nie mogłem w to uwierzyć. Nigdy nie miałem na Wersminii cięższego szczupaka, ani wiosną ani jesienią, nawet 90+. Może "siakiś nowy" z importu. Następny w kolejności już tylko 70 cm, ale za to na 80 cm wodzie - wojownik jakich mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielos Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Na co żarły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakan Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 (edytowane) U mnie na kopyto relaxa 15 cmAle po rozmowach z innymi można wywnioskować ze we wszystko Edytowane 7 Maja 2019 przez Haxley 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Na co żarły? Jak zwykle: jak żerowały to ...na wszystko, i na kopyto 4-L i na imitację okonia i na spoona Rapali. Są tacy, którzy łowią na algi, gnomy czy morsy. Jak nie żeruje to na Wersminii żadne czary nie pomogą Ja stosuję przynęty 10 cm, max. 12. Uważam, że większość załóg przesadza z wielkością przynęt łowiąc na "jesienne szwedzkie" 15-16 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Jak zwykle: jak żerowały to ...na wszystko, i na kopyto 4-L i na imitację okonia i na spoona Rapali. Są tacy, którzy łowią na algi, gnomy czy morsy. Jak nie żeruje to na Wersminii żadne czary nie pomogą Ja stosuję przynęty 10 cm, max. 12. Uważam, że większość załóg przesadza z wielkością przynęt łowiąc na "jesienne szwedzkie" 15-16 cm.Sama długość to żadna informacja. Moje gumy 17cm 24.5g zdaża się że atakują szczupaki poniżej wymiaru. Nie ma tu żadnej reguły każdy łowi jak lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Sama długość to żadna informacja. Moje gumy 17cm 24.5g zdaża się że atakują szczupaki poniżej wymiaru. Nie ma tu żadnej reguły każdy łowi jak lubi. Pewnie, że tak, tak samo jak na Salmo Percha 14 cm 58 g wieszały się 50-taki. Jednak zdecydowanie podtrzymuję swoje zdanie - po 10 latach łowienia na Wersminii. W warunkach jeszcze drętwego żerowania nie ma co przeginać z długością, Jurek wypowiadał się podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakan Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Wypowiadać wypowiadał, ale na to też nie ma reguły, moja załoga używała i dużych i małych a tylko na 15cm mi się wieszały 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi