Skocz do zawartości

Wyprawa na Tajmienia- Mongolia

pontonss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy,

Czy są na forum jakieś osoby zainteresowane chociaż wstępnie wyprawą do Mongolii do krainy Taimienia?

Teraz wiem że to zabrzmi jak ogłoszenie matrymonialne- ja 30 lat, wesoły lubie połowić, wieczorną gorzołką lub piwem też nie gardzę.

Najlepiej gdyby choć jedna osoba miała jakieś doświadczenia z tego kraju.

Jak ktoś jest zainteresowany to proszę o wpisanie informacji w linku.

Z wędkarskim pozdrowienim.

Pewnie był bym chętny ale na rok 2016. Przyszły już zarezerwowany : Islandia, Norwegia i jeśli żony nie będą protestować Kola. Gdyby ktoś organizował wyjazd do Mongolii lub na Syberię w 2016  to wstępnie był bym zainteresowany.

Kiedyś pamiętam że na stronie Bayan Goł  była oferta wyjazdów z nimi. Nie wiem czy w Mongolii nie mieli nawet swojej własnej bazy.A kto jak kto ale oni mają w Polsce chyba najlepiej opanowane wyjazdy na tajmienie. Może warto dołączyć do takiej dużej ekipy? Znają miejsca,maja kontakty, daje to większa szanse złowienia ryb i bezpieczeństwa całej wyprawy.

Napisz do nich, zapytaj. Na pewno odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania, bardzo fajni i uczynni ludzie. Może skontaktują Cię z kimś kto tez szuka kompanów?

http://www.bayangol.pl/kontakt.php

Krzysiek Zieliński ma też dużo informacji o wyjazdach do Mongolii i nie tylko. A masz do niego chyba dośc blisko ... http://www.fishingart.pl/podroze/

Albo szukaj informacji tu:

http://fishmongolia.com/mongolia-taimen-fly-fishing-trips/float-trips/

Moj tesciu byl w Mongolii bodaj w 2008 roku. Poszukaj kontaktu do pana Uryna (wydal kilka ksiazek o Mongolii) to wlasnie z nim jechali. Generalnie narzekal troche, myslal ze wieksza dzicz bedzie ale stale mijali wycieczki Niemcow i Czechow chyba...

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Odzywaj się do Słowika, albo do Mariusza, kontakt podał Ci @Archanioł (Bayan-Goł).

Ja już byłem i więcej się nie wybieram, europejczycy i amerykanie nauczyli Mongołów zjadać rybki. Żołnierze wybijają resztki w rezerwatach.  :angry:

Jeśli chcesz złowić tajmienia, to już tylko w Rosji. Ostatnia szansa to pojechać z Krzyśkiem Zielińskim. 

Nie wierz w bajki opowiadane przez naciągaczy, rozmnożyli się ostatnio strasznie  :ph34r:

• Like 2

Niestety tak. Warto wybrać się by zobaczyć jedne z ostatnich dzikich miejsc, ale bez napinki na ryby. Jak ekipa złowi kilka ryb w dwa tygodnie, to jest sukces. Skończyły się czasy łowienia po kilkadziesiąt sztuk dziennie. Najbardziej znane destynacje są puste. Szanse na złowienie ostatnich sztuk są tam, gdzie nie ma dostępu. Jak dasz radę pojechać 4-5 dni konno w góry, to możesz mieć nadzieję.   :(

W tym roku w północnej Mongolii była rewelacyjna pogoda jesienią. Padło sporo bardzo dużych >140 cm ryb. Informacje mam z pierwszej ręki. Ale... po pierwsze pogoda, na nią nie mamy wpływu, po drugie, miejsca, gdzie padły te ryby nie są dostępne z marszu (czytaj pieniądze). Moje doświadczenia z Mongolią/Syberią są takie, że ponad połowa wyjazdów tam to są wtopy, głownie z powodu pogody.

• Like 1

https://www.facebook.com/ingol.cz

Maja duzo pieknych ryb na fejsie, swoje bazy w Mongoli itd ale cena tez pewnie odpowiednia, zalezy od podejscia do tematu.

Bujo

Nie należy zapominać, że mieli kiedy uzbierać swoje portfolio, jeżdżą do Mongolii od 30 lat.