pontonss Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Ci z murun lowia kolo stolicy tam to już wybite pewnie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Piękna sprawa taka wyprawa tylko ciekawe jak ma się cena w porównaniu do efektów połowów. Widoki zapewne niezapomniane.Jeżeli chcesz przeliczyć koszt takiej wyprawy na ilość ryby to daj sobie spokój już na starcie .Może ci wyjść przy dobrych wiatrach 1 szt za tysiaka a jak będzie normalnie to za 5 tysi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Jeżeli chcesz przeliczyć koszt takiej wyprawy na ilość ryby to daj sobie spokój już na starcie .Może ci wyjść przy dobrych wiatrach 1 szt za tysiaka a jak będzie normalnie to za 5 tysi Taniej wyjdzie wędzony łosoś w sklepie GS-u . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Mnie nawet bardziej od łowienia to interesuje przejazd ruskim lazem 2 dni, a póżnije koniami 3 dni do głuszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flytier Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Witajcie, Powiem Wam szczerze,ze dla mnie wyprawy takie jak do Mongolii sa dla tych ktorzy nie musza latami skladac na takie wyjazdy, a jak juz, to traktuja to bardziej jako wyprawe zycia do bardzo ciekawego miejsca a nie jako miejsce gdzie rece beda bolec od ciagniecia ryb. Bylem w Mongolii dwa razy i pojade znowu, bo kraj jest cudowny. Pierwszy raz pojechalem na 3 tygodnie i tajmienia nie zlowilem mimo,ze bylem w roku kiedy Mongolia jeszcze tajmieniem plynela :-) Czy zalowalem? Nie, bo zobaczylem miejsca i rzeczy ktorych nie da sie umiescic w ramy kilku tysiecy zlotych. Inne ryby byly, tajmieni nie, ale tez bylo fajnie :-)Drugi raz polecialem w tym roku- wszyscy narzekaja,ze tajmieni w Mongolii juz nie ma, a ja i 2 znajomych polowilismy godnie i to na muche!Wszedzie moze sie przydazyc wedkarska kleska, nawet w "wedkarskich rajach" typu Nowa Zelandia czy Mongolia. Nikt nam juz nie zagwarantuje,ze polowimy, a jezeli gwarantuja to klamia. Dlaczego? Bo pewne rzeczy sa poza nasza kontrola, jak np. pogoda. Zycie jest za krotkie, zeby nie podrozowac a te ostatnie piekne miejsca tez szybko znikaja z mapy swiata.... Pozdrawiam,Tomek 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Dlatego jadę w czerwcu do Mongolii na Osmany póki jeszcze są . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartek Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 a ja bym nie pojechał do Mongolii na obecną chwilę. Też oglądałem ten program i pamiętam co mówił prowadzący o wyrybieniu w tamtejszych rzekach. Nie zainwestowałbym tak wiele w podróż do kraju, gdzie tematyka dostępności ryb przypomina polskie realia, czyli jedni mówią, że ryb nie ma, inni, że to zależy od pogody, od szczęścia itd. Takie dywagacje świadczą tylko o tym, że z rybą jest słabo. Bo gdy ryba jest, to gadka jest też inna. Czasy Putramenta minęły, mamy XXI wiek i z mięskiem krucho,bo wszędzie jest w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur42 Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Ja też słyszałem że to już nie to co dawniej trudno o rybę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 (edytowane) Zapraszam do oglądania relacji filmowej z naszej wyprawy do Mongolii. Mongolia nadal żyje wbrew niektórym opiniom i naprawdę warto tam jechać, a czy udało się złowić tajmienia to już musicie sami zobaczyć. Polecam obejrzeć film do końca ???? https://m.youtube.com/watch?v=MWaBI5di1Yo&t=20s Edytowane 28 Października 2023 przez wujek 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Wujku, jak wygląda organizacja takiej wyprawy i jaki jest +/- koszt od osoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Jeśli chcesz znać szczegóły skontaktuj się z Rafałem Słowikowskim z Bayangoł. Dokładnej ceny nie powiem bo to była suma składową iluś tam rzeczy. Poza tym mieliśmy niższa sprzed covidu bo wskoczyliśmy za dwie osoby które nie mogły jechać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Mega wyprawa, gratuluję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Dzięki Piotrek, cała ekipa jeszcze żyje tym wyjazdem, a minął już miesiąc od powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Wujek jakim sprzętem, kijaszki spinn,linki, przynęty ????łowiliście lenoki i tajmienie? Oczywiście mega gratki ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 (edytowane) Dzięki ????. Kije mieliśmy budżetowe, ja wychodzę z założenia że sprzęt ma mnie nie zawieść a to czy waży 20g mniej to jest mało istotne. Wolę się skupić na przynętach bo jadąc na taką wyprawę trzeba zabrać wszystko. Wiadomo później łowisz na kilka przynęt ale zanim je znajdziesz trzeba trochę ich poprzerzucać. Kołowrotki na tajmienie mieliśmy Daiwy BG 3500 z PP 0.23 i FC Daiwy 0.6. Kije travele 270 do 80g, ja Penn squadron a Monia jakąś Daiwe, już nie pamiętam. Żaden tajmien z nich nie spadł, pięknie amortyzowały. Lenoki i lipienie łowiłem kijem od Mekamila na jakimś blanku noname 240 do 25g a Monia Dragonem w tych samych parametrach, oba travele. Kołowrotki Ultegry 3 i 3.5tys plus żyłki 0.24. Widać że nie trzeba robić kijów w pracowni żeby połowić. Lepiej te pieniądze przeznaczyć np na bilet. Sprzęt do Mongolii nas nic nie kosztował bo tajmieniowe teavele miałem po Nepalu a pstrągowe po Patagonii.Muchówkę do nimfy dostaliśmy od kolegi który dzień wcześniej wyłowił kompletny sprzęt zgubiony przez innego wędkarza. To już nie był budżetowy, więc z Mongolii wróciłem bogatszy o muchówkę ????Inaczej temat wygląda z saltwaterem, tu już na sprzęcie się nie przyoszczędzi ale to już na inną opowieść. Pozdrawiam Edytowane 29 Października 2023 przez wujek 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.synowiec-83 Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 Piękna przygoda!Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 Będziemy do niej na pewno nieraz wracać, dla tego latam z tą kamerą żeby te chwile uwiecznić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekH Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 Będziemy do niej na pewno nieraz wracać, dla tego latam z tą kamerą żeby te chwile uwiecznić.Byłem trzy razy i pojechałbym natychmiast raz kolejny. Mongoholizm to choroba absolutnie nieuleczalna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 30 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 @MaciekH wiem, że nic złego na myśli nie miałeś, ale ostatnie zdanie w Twoim poście jest mocno niefortunne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekH Opublikowano 30 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 @MaciekH wiem, że nic złego na myśli nie miałeś, ale ostatnie zdanie w Twoim poście jest mocno niefortunne.Niby dlaczego? Mongolia to rodzaj nałogu. Kto był to to wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 30 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Widzę, że kolega ździebko niezorientoway.Mongolizm to inna nazwa Zespołu Downa - choroby genetycznej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 30 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Byłem trzy razy i pojechałbym natychmiast raz kolejny. Mongoholizm to choroba absolutnie nieuleczalna.Nie wiem czy do Mongolii wrócę bo aż tak daleko w przyszłość nie wybiegam, ale na pewno nieraz wrócę do filmu ???? Mongolia na pewno jest na liście miejsc do których zdecydowanie warto wrócić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 30 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Widzę, że kolega ździebko niezorientoway.Mongolizm to inna nazwa Zespołu Downa - choroby genetycznej,Sławku, chyba nie doczytałeś, ale to dla nas tetryków wybaczalne...mongolizm i mongoholizm to dwa, zasadniczo różne określenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 30 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 (edytowane) Przepraszam kol.MaciekH, mea culpa, niedoczytałem i zasugerowałem się wpisem Artura. Edytowane 30 Października 2023 przez slawek_2348 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekH Opublikowano 30 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Przepraszam kol.MaciekH, mea culpa, niedoczytałem i zasugerowałem się wpisem Artura.Absolutnie nic się nie stało. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi