Skocz do zawartości

Oklejanie samochodu.

robbox4

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję oklejenie firmowych vanów w loga XZOGA i ATC. Czy ktoś w temacie zaznajomiony może podpowiedzieć jakiego materiału użyć lub jakiej techniki żeby po 3-4 latach pod lakierem kolor pozostał bez zmian w stosunku do lakieru wystawionego na działanie słońca? Oraz żeby naklejki trzymały się bez zmiany wymiarów.

Nie kazda naklejka nadaje sie na auto. Folie, z ktorych wykonuje sie oklejania aut, przepuszczaja promienie UV.

Mamy w firmie ok 150 aut słuzbowych (autoryzowany dealer VW). Wszystkie nasze auta sa oklejone w napisy (auta testowe, serwisowe, zastepcze). Oklejenia dostajemy bezposrednio od importera z Poznania. Pozostale auta sami oklejamy poprzez firme zewnetrzna, ktora wykonuje dla nas szablony i sama okleja auta.

Tak wiec, po pierwsze sam material naklejki.

Po drugie, przygotowanie podłoża, czyli lakieru. Najlepiej okleja się nowe auta,bo lakier nie ma rys, nie jest zmatowiony, zabrudzony itp. Musi zostać dobrze odtłuszczony. Oklejenie wykonuje się również na blachę o określonej temperaturze. Nie może to być auto wstawione prosto z dworu, gdzie jest minusowa temperatura. Musi postać wtedy parę godzin w cieplej hali. Nie może tez być mocno nagrzane przez słońce, bo wtedy klej naklejki chwyta błyskawicznie i nie ma szans na korektę.

Trzecia sprawa to konserwacja auta, czyli mycie. Trzeba unikać silnego strumienia karchera czy ostrych szczotek myjni automatycznych.

Zdejmujemy napisy z naszych aut po roku, dwóch. Nigdy nie zostały jakiekolwiek ślady na lakierze, choć w niektórych przypadkach, aby auto dobrze wyglądało do sprzedaży (np auto potestowe), oddajemy je do spolerowania.

Moze akryl

Metalik pozostanie bez zmian

Dzięki. Wszędzie metaliki. Auta są prawie nowe, mają idealny lakier.

Ja sam na pewno nie będę tego robił.

Więc koledzy nie chodzi o sposób aplikacji a o materiał i możliwości.

Edytowane przez robbox4

www.aplikatorzy.pl

zapytaj specjalistów od oklejania. Widziałem już robione przez nich "bardzo spaśne" fury, więc pojecie mają raczej :) Wiem ,że z kilku aut zdejmowali też folię, więc służą wiedzą

Obecnie stacjonują w 3City

Edytowane przez Dano-G

Oklejenie całego samochodu kosztuje 2500 - 3000 zł. A do tego dochodzi cena za wykonanie grafiki.

Jest jeszcze jedno - tanie i praktyczne rozwiązanie które nie niszczy lakieru :

W wielu wypadkach można użyć folii magnetycznej . Na takiej foli wykonuje się grafikę a potem jednym ruchem ręki umieszcza na samochodzie i jedzie do klienta.

Potem - drugim ruchem ręki - zdejmujesz folię , zwijasz w rulon i wsadzasz do bagażnika , gdzie reklama czeka sobie na swój czas.

Dzięki temu możesz często zmieniać reklamy a jednocześnie oszczędzasz złotówk

Ciekawy jestem jak długo pojeździ taka służbówka z całymi szybami. Bo Polacy to jednak ciekawy naród i jak widzą naklejki związane z wędkarstwem to lubią zajrzeć do środka... Przemyśl dobrze grafikę żeby fantazja za bardzo nie poniosła...

Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka