Skocz do zawartości

North Fork Composites - Nowe blanki Garego Loomisa

Rekomendowane odpowiedzi

He, jeszcze wczoraj strona była pusta a dziś - prosze :D potencjał mają a czy się uda czas pokaże. Trochę brakuje mi w katalogu paramatrów blanków (szczytówka, dolnik, waga), dosyć to uprościli. Z drugiej strony intrygująco brzmi zapowiedź, że blanki będą opisywane wg CCS :o Myślę że będę zaglądał na tą stronkę co jakiś czas

Faktycznie kije jakos tak inaczej, oszczedniej opisane. No ale wazne jest co sie bedzie za tymi cyframi krylo.

Ze starych czasow mam jeszzce dwa kije GLoomis, 1en z mat. GL2, drugi jakby dla mnie teraz przydlugi 3,2m z GL3.

Jak bedzie kontynuacja na tym poziomie za konkurencyjna cene....dobrze bedzie... :D

Gumo

@ŁukaszMasiak,

Jako, że jestem totalny green horn, proszę powiedz więcej nt.:

Backbounce SBB 809-1 17-40 2-8 1 8ft. 0in. 244 cm Mod-Fast Mag Heavy (9) lub

Backbounce SBB 809-2 17-40 2-8 2 8ft. 0in. 244 cm Mod-Fast Mag Heavy (9)

versus, wędka zbudowana w St. Croix:

LTM79HMF; 1; 2,35; Mod. Fast; Action H; Linka 15-32(kg); 56-170 gr

Interesuje mnie to tylko ze względu na możliwość zbudowania dobrej wędki do SwimBait'ów.

Dziękuję,

Niewiem czy Ty nie porównujesz kilogramów z funtami oraz blanków hotshot z musky.

@ŁukaszMasiak,

Jako, że jestem totalny green horn, proszę powiedz więcej nt.:

Backbounce SBB 809-1 17-40 2-8 1 8ft. 0in. 244 cm Mod-Fast Mag Heavy (9) lub

Backbounce SBB 809-2 17-40 2-8 2 8ft. 0in. 244 cm Mod-Fast Mag Heavy (9)

versus, wędka zbudowana w St. Croix:

LTM79HMF; 1; 2,35; Mod. Fast; Action H; Linka 15-32(kg); 56-170 gr

Interesuje mnie to tylko ze względu na możliwość zbudowania dobrej wędki do SwimBait'ów.

Dziękuję,

Dziękuję za zwrócenie uwagi na brak konsekwencji w oznaczeniach i już to poprawiam:

LTM79HMF 7'9 H Mod.Fast 1 30 - 65 2 - 6. :D

a że jestem green horn w temacie blanków, to zadałem to pytanie, być może bezsensowne, czy blanki NFC nadadzą się do swimbaitów. Proszę, wybacz moją ignorancję. Embarassed

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

@stugrzeg

są... ale w jakich cenach :( $160-200 za jednoczęściówki ze średniego modułu :huh: ile będzie kosztował High Modulus i dwuczęściówki - strach pomyśleć.

Może Łukasz wynegocjuje jakiś rabat z Loomisami :mellow:

@Friko IM to nie średni moduł ale IMX nowej generacji jeszcze lżejszy . Standard to Gl3 nowej generacji , HM to coś powyżej GLX według specyfikacji NFC

Pozdrawiam

Łukasz

opierałem się na tym co przeczytałem:

IM Series (Intermediate Modulus Graphite)

New for 2010

You just can't say intermediate without people thinking average. That's okay, as long as average means, a ten pound rainbow is about average for me. The thing is, when you fish with a Next IM rod, a ten pound rainbow may become just an average fish for you. After all, our mid-modulus rod makes a darn fine tool for targeting your average trophy. Not that long ago, mid modulus was the hot stuff. All this made it difficult for us to figure out what to call Next IM, so we just consider Next IM blanks high performance, without the high price.

Za intermediate mudulus przyjmuje sie mate z włóknem węglowym o parametrach mniej wiecej 42-44 mln PSI. Czyli serie takie jak ATCIII ATC, GL3 G-Loomis, czy SCIII St.Croix na przykład.

Czy to co napisałeś oznacza, że w ofercie North Fork nie będzie w ogóle blanków z podstawowego węgla +30 mln PSI? O IMX-ie pisałeś w kontekście blanków Phenix, więc trochę mi się kiełbasi.

Łukaszu: czy mógłbyś nam po krótce przybliżyć nazewnictwo i parametry materiałów North Fork żeby trochę usystematyzować sprawę? :D

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

No i jak można nie uwielbiać takich ludzi i rzeczy które tworzą . Dla mnie fana i naśladowcy tamtejszej szkoły , to kwintesencja amerykańskiego ducha i przykład na to , że wciąż liczy się zasada ; chcieć to móc . Jak to daleko od naszego kulturowego sowieciarstwa ..

Kiedy markę kupiło Shimano , choć nie jestem do niego jakoś specjalnie uprzedzony , miałem autentycznego doła , niedowierzałem , ale i nie znałem wówczas kontekstu transakcji . Świetnie że się rozłączyli , i że legenda powraca w niezłej formie ..