Skocz do zawartości

North Fork Composites - Nowe blanki Garego Loomisa

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzmy sobie szczerze - to jest TOP. Wyzej juz nic nie ma. To jest oferta dla najbardziej zajaranych/bezkompromisowych/jebnietych na punkcie wedkarstwa kolesi. I dlatego tyle kosztuje - tak jest ten swiat urzadzony. Pytanie kto takie blanli bedzie robil jak Gary - daj mu Panie żyć jak najdłużej - oczy zamknie ... z komputera takie rzeczy nie wychodza, tu potrzeba lat doswiadczen czucia w paluszkach i szóstego zmyslu... dlatego Loomis jest żyjącą legendą

Friko nie znasz mocy marketingu, jak się dobrze zapłaci to i jaxon będzie topem. Tak po prawdzie, pamiętasz jak ostatnio rozmawialiśmy, długo, długo nic i Gary :) .

Powiedzmy sobie szczerze - to jest TOP. Wyzej juz nic nie ma. To jest oferta dla najbardziej zajaranych/bezkompromisowych/jebnietych na punkcie wedkarstwa kolesi. I dlatego tyle kosztuje - tak jest ten swiat urzadzony. Pytanie kto takie blanli bedzie robil jak Gary - daj mu Panie żyć jak najdłużej - oczy zamknie ... z komputera takie rzeczy nie wychodza, tu potrzeba lat doswiadczen czucia w paluszkach i szóstego zmyslu... dlatego Loomis jest żyjącą legendą

aż tak bym się nie nakręcał ;) ,  i jemu zdarzają się buble :blink:

post-49782-0-92396000-1455784803_thumb.jpg

• Like 2

Jozi, tak, natomiast trzeba pamiętać że mówimy tu w gruncie rzeczy o niuansach. Ważnych dla największych jak to mówią anglosasi "entuzjastów". Nie trzeba miec wędki na blanku Loomisa żeby łowic ryby skutecznie i z bananem na twarzy - jest wiele świetnych innych blanków i wędek. 

• Like 1

... - jest wiele świetnych innych blanków i wędek. 

Jest, jest. Faktem też jest, że Gary jak mało kto potrafi wycisnąć z grafitu rzeczy niemożliwe czym mnie niejednokrotnie zaskoczył. Nie są to konstrukcjie gdzie walczy się o ułamek grama, grafitu jest w tym sporo. Są jednak nieźle wyważone. Próby łamania też robiłem na gotowych kijach Irka i poległem. A nie złamać to mi się rzadko zdarza.

Jozi, tak, natomiast trzeba pamiętać że mówimy tu w gruncie rzeczy o niuansach. Ważnych dla największych jak to mówią anglosasi "entuzjastów". Nie trzeba miec wędki na blanku Loomisa żeby łowic ryby skutecznie i z bananem na twarzy - jest wiele świetnych innych blanków i wędek. 

To prawda niezaprzeczalna, najwięcej sandaczy złowiłem na kijek mikado oraz klejonego talona itm-a :) .

A ja do ochów i achów podejdę racjonalnie ;)

Otóż pomacałem sobie w Art-Rodzie, na Rybomanii, jednego Loomisa. Wersja topowa HM, magbass, moc 17lb, 6'6", oznaczenie MB665-1(HM). I zacznę od plusów. Mocą on bardziej przypominał mi 20lb niż 17lb. Szczyt dość twardy ale to naturalne w tych konstrukcjach. Za to ugięcie faktycznie niesamowite, nawet jak na tak potężny blank. Pełna progresja, bez jakiś skoków mocy. Blank dość grubościenny, taki mięsisty. Lubię takie :D  Lecz patrząc na dolnik czy top ścianki nie były identycznie grube, widać było minimalne różnice. Poza tym coś na czym mi najbardziej zależy w blankach tej klasy: czułość. Niestety tyłka mi nie urwał. Owszem przenoszenie drgań na bardzo wysokim poziomie ale jednak miałem w ręku czulsze konstrukcje : K2, Hers, czy moje prywatne Vegtery. Zatem chyba jednak wolę takiego boronka w jednym kawału+ 2 stówy na dobrą wódeczkę niż Loomisa. Lecz to tylko moje prywatne zdanie :P

• 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

Ktos uzywal taki blank?

FW 664-2 (IM)

http://www.northforkcomposites.com/product/fw-664-2-im

Category: Trout & Panfish Model: FW 664-2 (IM) Length (ft): 6' 6" Pieces: 2 Line Weight: 4-10 Lure Weight: 1/8-3/8 Power: Medium Action: Fast

To jeszcze raz podbije, mial ktos okazje lowic tym patykiem?

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

ST1302-2 HM  
Czy coś wiadomo Wam o tym blanku???

Wygląda na to że to może być świetne narzędzie do połowów kleni i jazi (na przynęty powierzchniowe przede wszystkim)
3.96m   6-10 lbs.    3,5-14g.      Fast

post-50504-0-48746500-1484236496_thumb.png

Edytowane przez Remicki

aż tak bym się nie nakręcał ;) ,  i jemu zdarzają się buble :blink:

attachicon.gifpost-55274-0-57078600-1424004634.jpg

W zupełności popieram ,najlepszym przykładem jest blank S&S ST1065-2 (IM) 3,2 m 10-20 lb 3/8 -1 1/2 oz zrobiłem z tego blanku kij do połowu troci z plaży i jakoś trudno mi docenić kunszt Garego Loomisa .Myślę że ten blank nie nadaje się do takich połowów .Blank "tępy" nieczuły i to jest dopiero prawdziwe kolano ! Sztywne 30 cm szczytu potem bardzo miękki kawałek i znowu kawałek umiarkowanie sztywny ,potem blank staje . Przyjrzałem się jak jankesi łowią na swoje S&S i zrozumiałem że czucie kija to sprawa obojętna, a najważniejszą rzeczą jest zacięcie i amortyzacja , dlatego że łowią w rzekach na spławik dość znacznych rozmiarów do którego podwieszona jest guma lub Jig i w zasadzie kij musi zacinać i holować i tyle .Kosztuje duże pieniądze pożytek marny , więc nie wszystko złoto co się świeci jak mawiali starożytni Rumunii .

• Like 1

Poprostu mialem mozliwosc obmacania trzech blankow z tej czworki, CB byl zakupem w ciemno na podstawie parametrow i moich doswiadczen i wyobrazen o crankbaitach. Pierwszy byl DS i spowodowal ta mala lawinke. Uzaleznienie wedki od modulu... hmm, to zapewne indywidualna sprawa i potrzeba, mi wystarczy IM do mojego wedkowania. A poza tym dostepnosc czyli mozliwosc zbadania blanku przed zakupem.

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...