Skocz do zawartości

North Fork Composites - Nowe blanki Garego Loomisa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

O tych travelach niby gdzies pisali ale ze az taka duza seria...

Poppingowki, shore jigging, poszli na calego.

Gdzies tez tam jakby bokiem przeszla seria blankow na najwieksze oceaniczne ryby, robiona dla RodHouse. Jakis totalny top ponoc,najwyzszy grafit it'd. Dla wedkarzy znad Wisly jest tez ciekawy model 7' , jednoczesciowka, lekka jak na moc 8-12 pe, oprocz sumow ogarnie na pewno halibuty itd.

Wagi blankow travel dosc duze, np. 9'6" 12 lbs 3.5 oz, ciekawe jak opis bedzie mial sie do rzeczywistosci.

• 4 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...

Mam blank Zentron, Hybrid CB704 Delta.  Ciekawa konstrukcja - o dużej zbieżności, szybka. Organoleptycznie widać że jest to blend - zentron jest w cześci szczytowej (mniej wiecej 1/2 blanku) a dolnik jest z grafitu. Dobrze wyważony, dobrze leżący w ręce o takiej spinningowej szczytówce i akceptowalnej wadze.

• Like 1

przejście materiałów jest rozłożone na takiej długości blanku że trudno zauważyć jego wpływ na charakter ugiecią ;  to nie jest takie "odcięcie" szczytówka z Zentronu dolnik z grafitu  (zresztą to tylko moje domysły że tak jest) - widać dwa materiały / maty ale przejście jest na długim odcinku blanku wiec nie ma to nic wspólnego z wklejką.  Niestety, nie miałem w ręki Lexi Nano żeby porównać :(

Z racji dużej zbieżności ugięcie blanku jest siłą rzeczy szczytowe, jak mi będzie miał kto zrobić fotkę z ugięcia blanku to wrzucę tymczasem możesz pobawić się w "komparatorze" tu:

Hybrid CB704 Zentron (Delta) - Delta - North Fork Composites | Rodhouse

• 3 tygodnie później...

przejście materiałów jest rozłożone na takiej długości blanku że trudno zauważyć jego wpływ na charakter ugiecią ; to nie jest takie "odcięcie" szczytówka z Zentronu dolnik z grafitu (zresztą to tylko moje domysły że tak jest) - widać dwa materiały / maty ale przejście jest na długim odcinku blanku wiec nie ma to nic wspólnego z wklejką. Niestety, nie miałem w ręki Lexi Nano żeby porównać :(

Z racji dużej zbieżności ugięcie blanku jest siłą rzeczy szczytowe, jak mi będzie miał kto zrobić fotkę z ugięcia blanku to wrzucę tymczasem możesz pobawić się w "komparatorze" tu:

Hybrid CB704 Zentron (Delta) - Delta - North Fork Composites | Rodhouse

• 3 miesiące temu...

https://northforkcomposites.com/product/lmx-fw762-4/

Może ktoś z kolegów posiada kijek na tym blanku? Kusi mnie, patrząc na tabelki wydaje się doskonały pod kropasy.

Jak mam kupić gotowca za 500 i później go przerabiać za 700 to... ????

Kij o mocy 8lb na kropasa?

Tak Kuba, nic więcej nie potrzeba. Większego jak 60cm nie trafiłem i tam gdzie będę łowił większych nie ma. Niech się gnie po rękojeść, trzeszczy i łamie, wtedy zweryfikuję i poprawię taktykę sprzętową ????. Już kiedyś pisałem, że u mnie zestaw to kijek, kołowrotek, linka. Większą rolę, w tym przypadku, odgrywa dla mnie podanie lekkiej przynęty odpowiednio, bez szarpania się.

Subiektywnie z doświadczenia, tabelkowe amerykańskie 8lb jest Grube. Chyba tutaj nic NFC nowego nie wymyśliło, chyba nie? ????

• Like 1

ta sama wartość wyrażona w lb  inaczej będzie odczuwana przez wędkarza w blanku FW, inaczej w MB a jeszcze inaczej w SJ... Taki G.Loomis smile.png

To podstawy zależne od konstrukcji blanku i przeznaczenia a moc, ta porównywalna, musi być tożsama, czy to MB od Suzuki, czy Od StC, czy Loomisa i tyle. Inaczej się nie da.

Dla przykładu porównajmy dwa blanki rodzimej produkcji o tej samej długości i mocy wyrażonej w lb: Blaas XF SLXF9010-2N i Blaas Slim SLS9010-2N lub Blaas XF SLXF9020-2N
  i Blaas Slim SLS9020-2N. Jeszcze większa różnica (przepaść) jest między Blaas XF SLXF10025-2N i SLS10025-2N.

• Like 1

• 9 miesięcy temu...