Skocz do zawartości

North Fork Composites - Nowe blanki Garego Loomisa

Rekomendowane odpowiedzi

Czy kij zamówiony na odległość podlega zwrotowi przez okres 2 tyg. Pytam z ciekawości. Bo wiadomo że może to rodzić problemy natury ptaktycznej. Ale tak z litery prawa. Jak jest?

Z tego co pamiętam, jeśli jest to rękodzieło wykonane na zamówienie to zwrotowi nie podlega. Chyba że towar jest niezgodny z umową, wtedy obowiązują "standardowe" mechanizmy.

Czyli jeśli zamawiam kij na blanku A. Dostaję blank B i zarazem gotowy kij to wdupca rodbuilder. I wędkę mogę zwrócić.

A jeśli chodzi o towar niezgodny z umową to wystarczy spisać parametry długośc dolnika osprzęt itp. Czyli. Solidni zbrojmistrze mogą być spokojni. A artyści mniej. Pamiętajcie lepiej spisać temat i jest przejrzystość.

Czyli jeśli zamawiam kij na blanku A. Dostaję blank B i zarazem gotowy kij to wdupca rodbuilder. I wędkę mogę zwrócić.

A jeśli chodzi o towar niezgodny z umową to wystarczy spisać parametry długośc dolnika osprzęt itp. Czyli. Solidni zbrojmistrze mogą być spokojni. A artyści mniej. Pamiętajcie lepiej spisać temat i jest przejrzystość.

Oczywiście życzymy sobie solidnych i zaufanych rodbilderów......

Edytowane przez bassy

Tu chyba, na razie, chodzi o sam blank.

W pytaniu pojawiło sie słowo kij a nie blank, wiec przyjąłem że chodzi o wędkę na zamówienie. Jeśli autor miał na myśli blank to obowiązuje 2 tygodnie na zwrot przy zakupie na odległość bez podania przyczyny, chyba że znowu ściągany za indywidualne zamówienie wtedy mamy niezgodność z umową, ale zdaje się bez możliwości zwrotu gotówki.

Tak ogolnie to jest problem z gotowcami na blankach NFC. Gotowe wedki sa dostepne jako “Edge Rods”, blanki jako NFC. Dzisiaj mialem troche czasu wiec pogrzebalem w roznych forach amerykanskich i wszedzie przewija sie ten sam problem. Bardzo kiepski customer service (brak kontaktu/odpowiedzi) oraz ogromne opoznienia w wypelnianiu zamowien. Nie za wiele negatywnych opini na temat samych wedek/blankow ale moze tak byc, ze robia i blanki i wedki na szybkiego bo nie nadazaja. Dlatego byc moze wychodza takie buble. Jak nie maja czasu zeby wypelniac zobowiazania z zamowien to beda mieli czas na sprawdzanie jakosci? Mialem kupic od nich gotowca ale po przeczytaniu tego watku i podobnych ma innych forum odpuszczam. A co bedzie jak cos sie z wedka stanie? Brak kontaktu przez maila, z telefonami jest podobnie. Ostatnio strzelila mi przy wyrzucie St.Croix i w dwa dni sprawa zostala zalatwiona.

• Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

No teraz to juz jestem oswiecony :lol: Juz lepiej sie nie wysilaj. To mala czesc oferty NFC.

Darek, tutaj masz całą ofertę: https://northforkcomposites.com/ :P

Zadałeś ogólne pytanie, bo nie napisałeś nic, jak chcesz tego sandacza łowić, zatem nie wiem, jakiej odpowiedzi się spodziewasz, a w dodatku jesteś niemiły dla Kolegi, który wstawił link do FC. Można powiedzieć, że "jakie pytanie, taka odpowiedź".

A żeby nie kończyć wątku tylko "pyskówką", polecam odezwać się do Zbyszka Yglo - dla mnie zrobił trzy wędki na blankach NFC, ale wiem, że zrobił ich dużo więcej dla osób z tego forum i siebie samego, zatem pewnie będzie umiał pomóc.

Sam posiadam kije na blankach:

* HS 760-2(HM) - typowo opadingowy kij. Rzucałem od 7gr + 10cm guma do nawet 25gr + 10cm smukłej gumy. Kijek mega czuły. Przez niego w odstawkę odeszło MHX MB843-2, który przez długi czas był moim podstawowym kijem do cięższego opadingu.

* St 962x-2 (HM) - u mnie woblery na lekko, tak do 7cm, o umiarkowanej pracy. Kij na kleniojazie "na cieżko", bolenia/szczupaka na lekko. Pracuje głęboko, bo to blank typu "slim", ale ryba 70+ w wiślanym, silnym nurcie byłaby bardzo trudna do zatrzymania. 

* St 964-2 (HM) - to mój wiślany uniwersał. Bez szału, ale da się rzucić ciężką kleniojaziówką taką koło 3cm. U mnie ogarnia głównie ciężkie brzanówki, woblery 5-10cm i boleniówki 7-9cm. Wagowo myślę 10-15gr lata najlepiej. Guma RH 8-10cm, rapmaster 7-9cm, rapidy Bielika latają jak trzeba. Łowię na StrenSonic 10lb.

* St 1002-2(IM) - typowa kleniojaziówka. Najfajniejsza, jaką miałem, bo lata z niej wszystko i pracuje po samą rękojeść. Ale tutaj mowa o sandaczach, zatem nie ma co się rozpisywać.

• Like 5

Witam, 

miał ktoś z Was może styczność z wedką uzbrojoną (spining) na blanku NFC MB 664-1(IM) 198cm 8-14 lb, 7-18 gramów.

Jaka jest maksymalna górna masa przynęt do komfortowego łowienia ( opad)?

Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam,

Tarłoś

Darek, tutaj masz całą ofertę: https://northforkcomposites.com/ :P

Zadałeś ogólne pytanie, bo nie napisałeś nic, jak chcesz tego sandacza łowić, zatem nie wiem, jakiej odpowiedzi się spodziewasz, a w dodatku jesteś niemiły dla Kolegi, który wstawił link do FC. Można powiedzieć, że "jakie pytanie, taka odpowiedź".

A żeby nie kończyć wątku tylko "pyskówką", polecam odezwać się do Zbyszka Yglo - dla mnie zrobił trzy wędki na blankach NFC, ale wiem, że zrobił ich dużo więcej dla osób z tego forum i siebie samego, zatem pewnie będzie umiał pomóc.

Sam posiadam kije na blankach:

* HS 760-2(HM) - typowo opadingowy kij. Rzucałem od 7gr + 10cm guma do nawet 25gr + 10cm smukłej gumy. Kijek mega czuły. Przez niego w odstawkę odeszło MHX MB843-2, który przez długi czas był moim podstawowym kijem do cięższego opadingu.

* St 962x-2 (HM) - u mnie woblery na lekko, tak do 7cm, o umiarkowanej pracy. Kij na kleniojazie "na cieżko", bolenia/szczupaka na lekko. Pracuje głęboko, bo to blank typu "slim", ale ryba 70+ w wiślanym, silnym nurcie byłaby bardzo trudna do zatrzymania. 

* St 964-2 (HM) - to mój wiślany uniwersał. Bez szału, ale da się rzucić ciężką kleniojaziówką taką koło 3cm. U mnie ogarnia głównie ciężkie brzanówki, woblery 5-10cm i boleniówki 7-9cm. Wagowo myślę 10-15gr lata najlepiej. Guma RH 8-10cm, rapmaster 7-9cm, rapidy Bielika latają jak trzeba. Łowię na StrenSonic 10lb.

* St 1002-2(IM) - typowa kleniojaziówka. Najfajniejsza, jaką miałem, bo lata z niej wszystko i pracuje po samą rękojeść. Ale tutaj mowa o sandaczach, zatem nie ma co się rozpisywać.

Pawelku z mojego zapytania mozna wywnioskowac,ze interesuja mnie blanki dedykowane pod walleya,bo nie moge znalezc opisu tej serii.Oferte FC znam naocznie od chyba 2015r co mozna wywnioskowac po miejscu zamieszkania i nie ma w niej opisu serii walleye. Mialem dwie wedki zrobione przez Zbyszka i trzy blanki NFC.

• Like 1

Witam, 

miał ktoś z Was może styczność z wedką uzbrojoną (spining) na blanku NFC MB 664-1(IM) 198cm 8-14 lb, 7-18 gramów.

Jaka jest maksymalna górna masa przynęt do komfortowego łowienia ( opad)?

Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam,

Tarłoś

Mialem oczko dluzszy 704-1 IM 8-14lb 7-18g dla mnie to bylo 22g plus 4' lub waskie 5' Machalem tez 25g,ale juz nie bylo takiego komfortu.

• Like 1

Pawelku z mojego zapytania mozna wywnioskowac,ze interesuja mnie blanki dedykowane pod walleya,bo nie moge znalezc opisu tej serii.Oferte FC znam naocznie od chyba 2015r co mozna wywnioskowac po miejscu zamieszkania i nie ma w niej opisu serii walleye. Mialem dwie wedki zrobione przez Zbyszka i trzy blanki NFC.

Ależ domyśliłem się Darku, że ofertę FC znasz swietnie, stąd moja odpowiedź miała być w nieco ironiczno-sarkastycznym tonie. Sorry, jeśli słowo pisane nie oddało tego, co pomyślała głowa :D Natomiast o tym, jak chcesz łowić, to już pisałem poważnie, bo tej informacji nie znalazłem, ale też wątku nie czytałem od początku :) 

Podpytaj jeszcze Friko - wiem, że Paweł dużo wie o tych blankach, często z własnego doświadczenia.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...