Skocz do zawartości

North Fork Composites - Nowe blanki Garego Loomisa

Rekomendowane odpowiedzi

Gumo- ta ostatnia rubryka faktycznie boli :D Dostepne nie sa wedle znanego tam portalu.

@Kornel- sam nie wiem- ponad 500 dolcow w niektorych przypadkach za sam blank to chyba nie dla mnie :( No moze jesli maja jakos magiczny chip, powodujacy brania metrowych troci czy lososi :D

Wypada zaczekac na polskie ceny. Wszystko sie okaze.

Bujo

Mysle, ze to nie mnie zaboli. <_< I zwazywszy ze to sie bedzie musialo przede wsystkim sprzedac w US ( a tam umieja to przeliczyc na 2wa albo i 3rzy bardzo porzadne blanki Lamiglasa albo St. Croix) to..wkrotce nastapi weryfikacja tej ceny.

A wtedy moze i przyjrze sie tym 2cz backbounce... :unsure:

Gumo

No wlasnie ciekawy caly ten watek i come back.

Mnie cieszy ze taka legenda wraca. Szczegolnie po takich przejsciach.

To dobrze dla calego rynku - byli wyznacznikami pewnych standardow, mysle ze moga znow sie nimi stac.

Tu pojawia sie juz konkretna oferta - ta na 2010.

Blanki ktorych jeszcze nikt nie widzial, ktore kosztuja wielokrotnosc tego co mozna dostac od Lamiglasa czy St Croix.

Blank w cenie gotowego kija z SC V (fabryczne SS od St Croix), to naprawde wysoko zawieszona poprzeczka.

Ale tak jak pisze Gumo - rynek zweryfikuje. Akurat w USA jest taki wybor i dostepnosc, ze nie da sie utrzymac za dlugo chorych tworow oferowanych np w Polsce...

Guzu

No faktycznie łzy się cisną pod powieki od tych cen . Ale w dwutysięcznym roku porównywalny blank spin & jig , z GLX kosztował około 250 $ , z SCV 120 , a Batson tylko 32 , choć był naprawdę świetny z Cascade ..

Dziś najlepsze SCVI chodzi za około 200 $ , czyli proporcje pozostały mw takie same . Użytkowo tak dużej róznicy nie będzie bez wątpienia , ale chętnych w Stanach nie braknie . Jeszcze inne wartości się tam bardzo liczą , oprócz centusiowania .

My inaczej to widzimy , bo niestety tak musimy ..

A któz to tak bestialsko zmasakrował i pochlastał ten piękny offtop o blankach NFC , których i tak na oczy nie widzieliśmy ?? :D

http://www.letsflyfish.com/index.shtml

Jako suplement do wynurzeń o Garym i jego fenomenie , zamieszczam link do domowej strony jego byłego juz wspólnika i wieloletniego projektanta blanków G.Loomis , Steve Rajeffa ..

Czyli nie tylko wytwórnie z Wei Hai plus perfekcyjna dystrybucja ..

• 3 lata później...

Witam

Potrzebuje info nt: blanku MB 665-1 (IM) North Fork Composites

Wysoka cyfra modelu (5) w porównaniu z innymi producentami sugerowałaby że to bardzo mocny blank, natomiast tu opisany jest jako 17'sto funtowiec. ?
10-17     1/4-3/4     Medium Heavy

• 1 rok później...

Witam

Potrzebuję informacji odnośnie blanku MB 644-1(IM)

Panowie posiada ktoś , oglądał , wyginał wyżej wymieniony blank ?

Jakie wrażenia , jak z czułością w porównaniu do innych konstrukcji , jaką gramaturę ogarnia itd.

Za wszelkie info będę bardzo wdzięczny przymierzam się do niego pod kątem sandacza ( guma opad)

Pozdrawiam

Mariusz

Witam,ja zamówiłem w ciemno coś takiego

HM-MB667-1

Jig & pig/ pitching /plastics / great around heavy cover

6' 6" 12-20lb. 3/8-1 1/8 0.537 5.0 Fast

Mag L

1.90

-pod koniec maja napiszę cos na ten temat .Marne szanse aby Ci ktos pomógł w tym temacie to chyba są jeszcze swieżynki.Moim zdaniem  coś  na poziomie  St.Croix,może sie mylę

Pozdrowionka

A oto ich przechwałki,piszą,że nie mają sobie równych-zobaczymy

HM_NextGen_Logo_web_1.jpg

The HM-GEN2 rod blanks are the lightest, smoothest casting, and, we believe, are the most sensitive blanks manufactured in the U.S.A. Just how good are they? In some cases these blanks are up to 50% lighter than comparable rod blanks. Our extensive Pro Staff of professional guides, fishing publications and hardcore anglers alike agree that these blanks have no equal. Using HM-GEN2 as the engine for your rod, you can instantly feel the smoothness of the cast. When fishing for bass, or other freshwater species, we incorporate a progressive taper design for maximum cast-ability. In this series we have also integrated an ultra-fine diameter tip for easy loading at short distances. The paper carbon scrim (PCS) that delivers lightness and super strength. Finally the modulus design blends are added to further reduce the weight and increase the speed of recovery of these HM-GEN2 blanks.

A oto ich przechwałki,piszą,że nie mają sobie równych-zobaczymy

HM_NextGen_Logo_web_1.jpg

The HM-GEN2 rod blanks are the lightest, smoothest casting, and, we believe, are the most sensitive blanks manufactured in the U.S.A. Just how good are they? In some cases these blanks are up to 50% lighter than comparable rod blanks. Our extensive Pro Staff of professional guides, fishing publications and hardcore anglers alike agree that these blanks have no equal. Using HM-GEN2 as the engine for your rod, you can instantly feel the smoothness of the cast. When fishing for bass, or other freshwater species, we incorporate a progressive taper design for maximum cast-ability. In this series we have also integrated an ultra-fine diameter tip for easy loading at short distances. The paper carbon scrim (PCS) that delivers lightness and super strength. Finally the modulus design blends are added to further reduce the weight and increase the speed of recovery of these HM-GEN2 blanks.

Moje dotychczasowe doswiadczenia z blankami spod reki G. Loomisa - czyli starymi Loomisami i tymi w ramach NFC sklaniaja mnie do przyznania mu racji : 

nie maja sobie rownych

Dla wyjasnienia  : nie twierdze, ze kazdy blank ze znaczkiem NFC bedzie lepszy od kazdego blanku innej firmy. Twierdze natomiast, ze w ofercie tego producenta sa blanki, o wlasciwosciach, ktorych daremnie szukac u jakiekolwiek innego producenta (z tym produkujacym blanki custom wlacznie).

• 9 miesięcy temu...

a ja....jak to zwykle mam w zwyczaju chciałbym wiedzieć łocochosiiii......

na początku wątku czytam, że NFC ma robić jakieś blanki dla Rodmas

a 3 marca 2015 roku czytamy taki oto wpis na stronie fishing center... http://www.fishingcenter.com.pl/nfc_blanki.php

"Jako generalny i wyłączny przedstawiciel w Polsce"

to kurna jak to jest z tą dystrybucją przedstawicielstwami i dostępnościami a w końcowej najbardziej mnie interesującej sytuacji z ceną.....kto ją ustala?

To przecież bardzo proste, blanki są robione specjalnie dla Rodmas, natomiast ich wyłącznym dystrybutorem jest FC.

Cenę natomiast ustalasz sobie sam, na podstawie średniej cen transakcyjnych (nie mylić z ofertowymi) z giełdy jerkbait.pl.

Zrozumiałem,że wspólny jest jedynie

wytwórca kalkomanii na blanki.   ;).