Skocz do zawartości

North Fork Composites - Nowe blanki Garego Loomisa

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega używa tego MB 663-1. Na pewno jego górna granica nie ma nic wspólnego z 10g. Ogarnia duzo wiecej. Rzekłbym ze tak pod dwa razy. Dziś go miał na łódce i rzucał Shakerem 4,5” z główka 7g. Nawet sie kij nie zająknął

Mam wędkę na tym blanku uzbrojoną pod casting. Krzysiek ma rację, ciężar wyrzutowy zaniżony. Spokojnie ogarnia 20g łącznej wagi. Jeżeli chodzi o czułość (elektryczność), to jest super. Z pewnością nie odstaje od SCV, może nawet jest lepiej  ;).

Na uznanie zasługuje natomiast akcja blanku, gnie się chętniej i ładniej niż 10lb z SCV. Ja używam go głównie do łowienia sandaczy i większych okoni na koguty i gumy do wspomnianych 20-tu gram, przeważnie jednak to 10-16 gram . Sandacze wcina bez problemu, ale i nie gubi okoni. Trochę jedynie zniechęca cena blanku, bo 1000zł to spory wydatek jak za goły blank.

W chwili obecnej jest to mój ulubiony kijek castingowy, współpracuje on z Daiwą Steez 103HL i tworzą fantastyczny duet  :)  

Edytowane przez xeniowy

Dokładnie mam te same odczucia w porównaniu fabrycznego StC Legend Elite 8'6 stopy MHF2 do ubranego w Art Rod NFC ST 865-2 IM. 

W opisie to prawie identyczne kije. 

Elitka jakby mocniejsza na oko, szybsza. NFC równie elektryczny, a cieplejszy, ustępliwszy. Elitki za chwilkę się będę pozbywał, NFC zostaje. :) 

• Like 2

Ja również lubię St. Croix i uważam je za świetne wędki. Jednak preferuję wędki o cieplejszym ugięciu, takim bardziej "avidowym". Takie ugięcie mają właśnie te 3 kijki o których wspominałem wyżej. 

Na tą chwilę NFC zostaje ze mną na dłużej, jest to aktualnie jeden z najfajniejszych blanków jakimi ostatnio miałem okazję łowić.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Obłowiłem, kilka robiliśmy w pracowni.

Po pierwsze nie "kosa". Szybki ale nie sztywny, nie trzeba być obdarzony super refleksem.

Czuły

Nie do złamania, zdrowo się napróbowaliśmy :lol:

CW 5+3" - 15+smukłe 3,7".

Można przeciążać ale uzyskamy crankbaita.

Mimo sporej masy świetne wyważenie.

Kapitalne trzymanie ryby łącznie z mikrymi przyłowami. To co zlatuje z kosy tu wyjeżdża.

Macalem taka wędkę na giełdzie Jerkbait, i to co mi się spodobało że nie jest sztywną pałą i ryby powinny się tego patyka kleić. Był to kij ubrany w uchwyt alps rapid mvt z tego co pamiętam. A czy ubierales taki kij w delfinie? I jak Twoim zdaniem,ma to sens? Czy jest na tyle czuły ze alps rapid w zupełności wystarcza?

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

To nie ma wiele wspólnego z Delfinem.... te uchwyty chyba z 10 lat juz funkcjonują w USA, pamiętam stary numer Rodmaker Magazine w którym były na okładce. To po prostu "skarpeta" z maty węglowej położona na "arborze" z pianki poliuretanowej  :) bardzo lekkie rozwiązanie natomiast przy mocno "pracujących" blankach w dolniku nie dałbym sobie ręki uciąć za jego trwałość przy dłuższym użytkowaniu

• Like 1