Skocz do zawartości
  • 0

Łódka do 10 tyś Zalew Szczeciński ..!

Jerzuu

Pytanie

Witam jestem nowym użytkownikiem tego forum jeżeli temat był to przepraszam.

Ogólnie poszukuje łódki wędkarskiej do 10 tyś głownie do spinningu i trola, mam na to 10 tyś i myślę nad łódką Fox420C, szukam łódki stabilnej, wygodnej przede wszystkim bezpiecznej do łódki zamierzam podpiąć silnik do 20 km. Łódka będzie używana na zalewie SzCz, starej Świnie i okolice. Pozdrawiam Piotrek:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

WITAM

JA WYBRAŁEM SEMPERA440 ...WARTO OBEJRZEĆ

www.semper-ilawa.pl/

sempera oglądałem pierwszy raz już jakiś czas temu ironicznie za granicą, a nie w Polsce. To był diler wielomarkowy. Zniesmaczyła mnie burta - bo jak o nią się opierałem to strasznie się gięła tak jak by może była za cieńka. Dodatkowo jak porozmawiałem z tym dealerem to on mi odradził tę łódź na zafalowane akweny i polecał inną.

• 0

Ja dopiero zbieram doświadczenie, ale na ZS to polecałbym:

1. Rana

2. Askeladden

3. Ryds

4. Shetland

5. Quciksilver

6. Triss

7. Crescent

8. Beekman

i wiele innych. Modeli u tych producentów  sobie poszukaj.

Raz się wybrałem moim Linderm 440 Fishing na Rugię (porównywalne wody do ZS) i powiem tak: nigdy więcej. Bo jak zacząło mocniej wiać, to i mokro i straszno się zrobiło. ;-)

• 0

Kolega Nurek 28 ma rację. Też uważam że długość w okolicach 5 metrów to min. do bezpiecznego pływania po Zalewie. Jak przyjdzie wiatr, fala rośnie błyskawicznie. Dwa metry to często spotykana wysokość a bywa lepiej. A nie oszukujmy się: ilu z nas dokładnie słucha i analizuje prognozy wiatrowe i zafalowania akwenu przed wypłynięciem? Mówię o prognozach profi a nie tych z TVN Meteo. :)

Na Zalewie ludzie się topią.

• 0

na temat sempera już było sporo powiedziane. 

Nie będę cytował, bo na tym forum można znaleźć informacje na temat tej łodzi. Opinie jednak ma w większości negatywne. 

Kto zainteresowany, ten znajdzie. 

ps.

nie musisz od razu krzyczeć @sandacz12

Nie mam zamiaru krzyczeć... taki mój wybór.....  Nie wiem czy doczytałeś ale opinie negatywne miał Semper 400 a to zupełnie inna konstrukcja niż 440.... odsyłam na stronę producenta

• 0

Horn jak i Semper 440 mają podniesiony dziób co dyskwalifikuje te konstrukcje jako łodzie wędkarskie.W Hornie nie ma możliwości zainstalowania silnika elektrycznego dziobowego a w Semperze trzeba kombinować z podkładkami jak chce się taki silnik zamontować i jakoś tak istotnej sprawy nikt nie dostrzega .Najbardziej przemyślaną konstrukcją wędkarską są Foxy i właśnie zdecydowałem się na Foxa 420 którego sobie odbiorę wiosną :)

• Like 1

• 0

na temat sempera już było sporo powiedziane. 

Nie będę cytował, bo na tym forum można znaleźć informacje na temat tej łodzi. Opinie jednak ma w większości negatywne. 

Kto zainteresowany, ten znajdzie. 

ps.

nie musisz od razu krzyczeć @sandacz12

Nie mam zamiaru krzyczeć... taki mój wybór.....  Nie wiem czy doczytałeś ale opinie negatywne miał Semper 400 a to zupełnie inna konstrukcja niż 440.... odsyłam na stronę producenta

To nie krzycz - wielkie litery właśnie to oznaczają. Netykieta.

A strona producenta nie jest absolutnie wyznacznikiem tego, czy łódź jest dobra. Wybacz, każdy producent napisze same superlatywy  :)

• 0

Horn jak i Semper 440 mają podniesiony dziób co dyskwalifikuje te konstrukcje jako łodzie wędkarskie.W Hornie nie ma możliwości zainstalowania silnika elektrycznego dziobowego...

gdybym nie widział tego to bym Tobie prawie uwierzył, bo windy kotwicy też podobno nie można było tam zamocować :lol:

a się okazuje, że facet ma więcej tam miejsca niż w jakiejkolwiek łodzi na mocowanie czego chce

https://www.facebook.com/HORNBOATS/photos/a.1508788752673859.1073741829.1490654314487303/1586675518218515/?type=1&theater

• 0

Kolego a co ma podniesiony dziób do łodzi wędkarskiej?

Oczywiście że ma . Jeżeli chcesz poprawnie zamontować dziobowy silnik elektryczny to trzeba to zrobić tak aby wchodził prostopadle do wody a więc potrzebny jest równoległy do lustra wody dziób , zdjęcie wyciągarki  pokazuje dobitnie że dziób jest podniesiony i silnik nie będzie prawidłowo pracował , chyba że moje oczy jakoś krzywo widzą :)

• 0

Ludzie na księżyc latają a dla kolegi problem na czyms pochyłym zamocować coś prostopadle heheheh dobre idąc dalej kolegi tokiem rozumowania to nigdy nie można zamontować silnika na dziobie bo są zawsze jakieś przechyly itp. itd. i nigdy silnik nie jest prostopadle do lustra wody.

Kolego nie obraś się ale łódkę ze stajni Foxa to tylko w necie widziałeś takie mam odczucia

Edytowane przez kapi81
  • Like 1

• 0

Ludzie na księżyc latają a dla kolegi problem na czyms pochyłym zamocować coś prostopadle heheheh dobre idąc dalej kolegi tokiem rozumowania to nigdy nie można zamontować silnika na dziobie bo są zawsze jakieś przechyly itp. itd. i nigdy silnik nie jest prostopadle do lustra wody.

Kolego nie obraś się ale łódkę ze stajni Foxa to tylko w necie widziałeś takie mam odczucia

Po złych doświadczeniach z Semperem, którego w końcu szczęśliwie sprzedałem , zacząłem dokładnie analizować rynek łódek w Polsce i dokładnie tak jak piszesz Foxa jak i inne łodzie widziałem tylko w necie .Przeczytałem mnóstwo opinii na różnych forach i wybór nasuwa się jeden .FOX 420 . Do moich potrzeb idealny i jedyny , najlepiej dopracowany wędkarsko,( bakisty na akumulatory oraz sprzęt ,krzesełka  ,mocowanie side imaging ,mocowanie 360 imaging  , elektryka i inne sprawy ) a potem długo ..długo nic . Wpłaciłem zaliczkę , omówiłem potrzeby oraz oczekiwania indywidualnie i umówiłem datę odbioru. Wrażenia opiszę po kilkunastu wędkowaniach . Montuj sobie kolego krzywo silnik bo w końcu to twoja sprawa a nie moja , kruszyć kopii z tego powodu nie zamierzam i w ogóle nie obchodzi mnie na czym pływasz i czy na księżyc latasz. Silnik można zamontować na każdej łodzi tylko w jednej konstrukcji daje się to zrobić łatwo i przyjemnie bo konstruktor to przewidział a w drugiej nieco trudniej bo łódź była konstruowana do celów bardziej turystycznych a nie wędkarskich .

• Like 1

• 0

Oczywiście że nie jest to tajemnicą . Kupiłem Sempera 400 z zamiarem wędkowania w przybrzeżnych wodach Bałtyku i łódź na spokojnej wodzie była w miarę stabilna ale wystarczył lekki wiatr i stan morza 2 st i łódź zrobiła się bardzo niestabilna . Kolega przypłacił to kąpielą bo chciał pospiningować na stojąco . Próbowałem połowić na rzece i "na stojąco" nie da się łowić chyba że ma się przygotowanie cyrkowe . Zdecydowanie Semper 440 robi lepsze wrażenie ale nie będę się wypowiadał bo nie łowiłem z tej łodzi .Jeżeli jednak ma porównywalną stabilność jak model 400 to odradzam i polecam już sprawdzonego i wielokrotnie sprawdzonego FOXA . Semper 440 jest dłuższy  od Foxa 420 ale dużo lżejszy ,więc po przemyśleniu sprawy jednak skłoniłem się do wyboru FOXA bowiem w łódkach wykonanych z laminatu mniejsza waga nie jest zaletą . Konsultowałem sprawę się z ludźmi którzy konstruują łodzie i ten stosunek długości i szerokości Sempera 440 do wagi łodzi jest trochę niepokojący .Też rozważałem tą łódź ale dałem sobie spokój .

• Like 1

• 0

Ja Już mam swój typ 

1 Fox 420 c

2 Horn 440

3 Wigry 434

4 Romana 460 

Ogólnie zaczynam negocjację cenową. Fox i Horn dostosują się do moich potrzeb. Ceny ciut zawyżone.

Z ciekawostek Horn ma swoje testy na Bałtyku więc jest to ciekawa opcja. Ogólnie nie mam zamiaru pływać tą łódką przy silnych wiatrach po Zalewie w tedy trolling na starej świnie. Ogólnie jest gdzie łapać w okolicach Świnoujścia więc zawsze jest alternatywa, Dziękuje wszystkim za komentarze jak kupię wstawię zdjęcia i zapraszam na łódkę na ryby do Siebie. Pozdrawiam

• 0

Kolego a Foxem chcesz po Bałtyku pływać?

Oczywiście że tak .Pływamy dość blisko brzegu , najwyżej 2-3 km przy głębokościach do 12 mertów i łowimy dorsze na gumę oraz trocie w trolu . Mieszkam w Niemczech i w Polsce takie łowienie jest niemożliwe, bo trzeba daleko wypływać a w Niemczech jest to możliwe bo dorsz i troć są blisko brzegu, szczególnie w okolicach Grömitz , Dahme Kellenhusen czy Scharbeutz .Trolować można od wiosny do jesieni a jak nudno to zostaje dorsz na gumę . Ważny jest silnik elektryczny sterowany przez GPS z funkcją " kotwicy GPS " bo duże znaczenie ma utrzymanie łodzi w miejscu ponieważ duży prąd wody uniemożliwia dokładne prowadzenie gumy a dryfkotwa nie za bardzo daje radę . Standardowa kotwica nie bardzo się sprawdza, ponieważ trzeba obłowić znaczny teren i wyciąganie oraz zarzucanie jest trochę uciążliwe i trzeba się zdecydować albo elektryczna kotwica albo silnik ,więc silnik to lepsza opcja . Łódz będzie jeszcze służyła do połowu sandaczy w Elbie więc Fox 420 spełni całkowicie moje oczekiwania .

Edytowane przez mrWhite7

• 0

Panowie ten RiverFox 390/420 do jakiego silnika jest przystosowany to znaczy chodzi mi o długość kolumny,i czy ta łódka ogarnie strefę przybrzeżną do 3 mil

Przystosowany jest do krótkiej kolumny S,  ale przy małej opłacie jest nakładka do kolumny L . Radzę wybrać 420 jeżeli chodzi o 3 mile morskie :) Miałem ten sam dylemat :)

Edytowane przez mrWhite7

• 0

:blink: o czym Wy wogóle tu piszecie - 3 mile morskie i fox .. chcecie utopić człowieka... pływał ktoś z was po morzu?

Fox jest ciekawy dla wędkarzy ale rzeczki i jeziora i to przy nie dużej fali. Widziałem raz go na fali to facet miał w nim oczy jak mój kotek w kuwecie.. - może to nawet był jakiś forumowicz, chyba mnie nawet nie widział w tym strachu

Opamiętajcie się..

Mnie to zazwyczaj rybka kto co pisze, ale nie lubię czytać głupot... dlaczego żaden z tych producentów z nie wystawia się na targach gdzie można łodzią popływać po morzu ( poza właśnie hornemn nawet ja pływałem bo byłem ciekawy yamahy F30 i była cała kolejka ludzi co tam pływała). Na przyczepce to każda łódka pięknie wygląda.

3 mile morskie to prawie 6 km. W takiej odległości od brzegu na Bałtyku w przeciągu dosłownie kilku minut potrafi się zrobić 2 metrowa fala

Bez odbioru :wacko:

Edytowane przez Michał81
  • Like 2

• 0

Oczywiście że ma . Jeżeli chcesz poprawnie zamontować dziobowy silnik elektryczny to trzeba to zrobić tak aby wchodził prostopadle do wody a więc potrzebny jest równoległy do lustra wody dziób , zdjęcie wyciągarki  pokazuje dobitnie że dziób jest podniesiony i silnik nie będzie prawidłowo pracował , chyba że moje oczy jakoś krzywo widzą :)

Powiem szczerze że też tego nie rozumiem.  Co ma piernik do wiatraka. Silnik ma trymowanie czy nie? Wystarczy że przejdziesz z jednego końca albo z burty na burtę i każda łódka się przechyla. Mam u siebie przewidziane miejsce na takie gadżety, nawet jest równolegle do wody/dna w pozycji wyjściowej, ale nie za bardzo wyobrażam sobie aby jakakolwiek łódka była lepsza lub gorsza w kwestii prostopadłości kolumny do lustra wody.

• Like 1