dipper Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 To właśnie miałem na myśli pisząc ze nie widzę przyczyny płacić tyle za epica. Z łatwością znajdę grafit o podobnych właściwościach za ułamek tej ceny, a za nieco większy ułamek przewyższający go o lata świetlne. .. Mam wrażenie że blanki epic to majstersztyk nie tyle inżynierii kompozytowej co .... marketingowej. . Ja w sumie jestem zagorzałym fanem szkła, ale mam wątpliwości czy jakiekolwiek zyski z budowy takiego kija usprawiedliwiają tak wysoką cenę.Dla mnie szkło to szkło, ma kilka swoich unikalnych zalet, ale też bez przesady. W wielu sytuacjach grafit jest lepszy i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocmyrz Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Epici w dobrych cenach, starsze jeszcze 3częściowe, trafiaja sie na AOS jakby coś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) Oryginalne miałem na myśli nietuzinkowe, czyli pracownia i moje widzi mi się... Jak zawsze Kraków - Fishing Art.Jesli chodzi o cenę, mam tylko wątpliwości. Ale co do wyglądu, na pewno potrzebna jest pracownia. W oryginale jest dosyć skąpo. Na dodatek uchwyt, jako żywo przypomina chińską latarkę. Mówiąc trochę żartem Edytowane 10 Listopada 2016 przez Pluszszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 "888" c.d. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Tajmień i April Vokey, niezła fotka, swoją drogą babka jest niezła, nie jeden chciałby mieć taką ... http://www.aprilvokey.com/sponsors/Nie jeden chciałby mieć taką ... laskęTeż mi chodzi po głowie epic, ale bardziej jako jakaś fanaberia, póki co, bo poza opisami w necie Noe widziałem i nie machałem. Choć chciałbym spróbować. Póki co zastanawiam się czy potrzebuje kolejnej wędki...szklaka, żeby był, na jakąś okazję. Takie trochę zbieractwo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Jesli chodzi o cenę, mam tylko wątpliwości. Ale co do wyglądu, na pewno potrzebna jest pracownia. W oryginale jest dosyć skąpo. Na dodatek uchwyt, jako żywo przypomina chińską latarkę. Mówiąc trochę żartem Irku, cena rzeczywiście powala, ale czasem warto podarować sobie odrobinę luksusu Ja się zakochałem, i nie żałuję ani jednej złotówki.Faktem jest że fabryczny zestaw to tak sobie wygląda. Ale zawsze można pokombinować. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 No i proszę, podoba mi się opinia ze stolicy Kociewia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Irku, cena rzeczywiście powala, ale czasem warto podarować sobie odrobinę luksusu Ja się zakochałem, i nie żałuję ani jednej złotówki.Faktem jest że fabryczny zestaw to tak sobie wygląda. Ale zawsze można pokombinować. Artur, oczywiste jest, w pewnych sytuacjach cena spada na drugi plan. Jeśli o cenie całkiem zapominamy po zakupie to znaczy, że jest ok. Mam tylko wrażenie, że czasem przestajemy zwracać uwagę na to co ma konkretną wartość, a co nie. Wędki Morgana też cenowo lekko szokują ale przyczepić się nie ma do czego. Każdy detal na najwyższym poziomie. Dla mnie Epic-bardzo chętnie. Jeśli będę mógł sobie pozwolić odrobinę na rozrzutność. Gdybym miał się targować, zapytałbym dlaczego te blanki mają zwykłe nasadowe złącza, których nawiększą zaletą jest łatwość i taniość produkcji. Arturze, cudnie pasuje wężowe drewienko do Twojej salsy. Rękojeść troszkę bym na dole wyprofilował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocmyrz Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Ja tez jestem posikany, przerobilem troche tych top szklakow przez ostatnie trzy lata - kabuto, cts, Steffen, Ijuin Yomogi i Epic mi najbardziej odpowiada, choc gdyby ze Steffenami nie bylo tak ciezko do zdobycia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Witam.Jasiek ... a tak spytam z nienacka i w celu wiadomym być może ... lokujesz w nich kapitał czy upłynniasz niektóre ... ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Ja tez jestem posikany, przerobilem troche tych top szklakow przez ostatnie trzy lata - kabuto, cts, Steffen, Ijuin Yomogi i Epic mi najbardziej odpowiada, choc gdyby ze Steffenami nie bylo tak ciezko do zdobycia... No właśnie... Steffen. Też coś nie mam szczęścia. Też S-glass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocmyrz Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Fantastyczne kije troche sztywniejsze od Epica, akurat mialem pecha bo udalo mi sie wyrwac taka zabawke #2/3 i 6' a w tej klasie akurat zdecydowamie wole jak najwolniej i jak najpiękniejsze ugiecie i nie wytrzymal konkurencji z Ijuin, ale 8' 3/4 mialem w rekach i jest to fantastyczny blank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Nie wiem jak teraz Bracia Stefanki, ale miałem okazję połowić ich kijem tak chyba 7-8 lat temu i z tego co pamiętam mnie nie zachwycił. Relatywnie ciężki nawet jak na szkło (miałem porównanie z fiberglasem od Lamiego). Akcja taka jak kompozyty szklano-węglowe, jakby na siłę usiłowali zrobić szklaka o akcji węglówki...Jeśli nic się nie zmieniło, to wolałbym chyba Epica, albo dużo tańszego TFO Finesse w wersji glass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 No więc dotarł w końcu Trochę waży jak widać, ale szkło to nie węgiel i wychodzi podobnie do 13-14' Carbonu.Głowice przygotowane, Scandi 425 grain, Skagit z dolnego i górnego zakresu.Linki Switch i Midspey w klasie 7/8.Jutro jak warunki i czas pozwolą - testy i pierwsze wrażenia.Na sucho, to kij ma piękną, pełną akcję, czuć że gnie się aż w rękojeści.Nie jest typowym wolnym krowim ogonem, prostuje się w miarę szybko, nie buja się i gasnie też przyzwoicie, chociaż czuć że ma dośc dużą bezwładność czyli "swing weight".Kij który można albo pokochać albo znienawidzić, mam nadzieję że u mnie będzie to pierwsze... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Testowałeś? Napisz coś, bo mię ciekawość zżera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 pierwsze testy jakieś były ale niestety nie w warunkach jakich bym chciał.Powodziowa woda na rzece i brak mozliwości testów na bieżacej wodzie, zmusiły mnie do przeprowadzenia ich na stojącej i to na dodatek z brzegu.Głowice - skagit max short - 300 grain + 3m tipa t8, za lekko zarówno w skagicie jak i scandicie. Skagit iShort 375 grain + tip T8 - jest prawie OK, znaczy rzuca sie miło, ale trzeba bardzo uważać by nie wyrwać kotwicy i nie zluzować, bo wyjdzie d.pa nie rzut, Na wodzie stojącej dodatkowo małe problemy z wyrwaniem tipa i częsci intermedialnej do snap - T, kij zbytnio ustepuje, a zwiększenie dynamiki wyrywa razem z dnem Skagit Flight 525 grain + tip j.w - do łowienia tak jak testowałem, czyli stojąc pół metra nad wodą zestaw spasowany niemal idealnie. Do łowienia brodząc lepszy będzie w wersji Short.Switchowa 7/8 okazała się zbyt lekka, midspey Airflo 7/8 jakby też, ale może to być specyfika kija i przyzwyczajenia się do jego akcji.Głowice scandi - nie dogadałem się z kijem, ale zapewne z racji stojącej wody i tego że głowice tonące.Generalnie na wszystko miałem niecałą godzinę.Kij nie lubi dynamiki, a raczej spokojne traktowanie. Płynnie bez zrywów i nagłych zatrzymań jak przy weglowych fastach.Przypomina mi moja pierwszą paraboliczną dwururkę.Czekam kiedy da się wejśc do rzeki, bo to może diametralnie zmienic wrażenia ;-)Nie zabrałem tez niestety (czego załuję) 600 grainowego iFlighta i zrobienia testu na rzycanie kurczakiem bez tipa i z kotwicą na częsci linki - mogłoby byc ciekawie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Na ile sobie potrafię wyobrazić zachowanie szklanego speya, to myślę ze w rzutach skagit, kiedy można wolno i płynnie może być super. Ale scandi, zwłaszcza jakieś snake rolle to może być wyzwanie, ciekawe czy szczytówka nadąży za dolnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Przy snejkach to raczej dolnik musi nadazyc za szczytówką Dużo oszczędniejszym ruchem wprawia się ją w obroty niż w węglówce.Z pływającą głowicą też inaczej niż z tonącą będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 No właśnie, żeby nie było, że szczytówka zacznie żyć własnym życiem, nie zważając na dolnik i przymocowanego do niego wędkarza. Wtedy faktycznie nie pozostanie nic innego jak uznać ze to ona prowadzi w tym tańcu i spróbować się dopasować. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) nie nie To nie tak Kij ma znacząco głębsze ugięcie niż węglówki i jest bardziej miękki, ale nie tak żeby szczytówka własnym życiem żyła. Trzeba po prostu spowolnić ruchy, a przy wszelkich snejkach dużo łatwiej je zrobić bardziej oszczędnymi ruchami. Przy Perry Poke, ruch do przodu kładący linkę przed rzutem, tutaj przy analogicznej dynamice obróci ją jak przy rolowanym Trzeba zwolnić ;-) Edytowane 7 Listopada 2017 przez venom_666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Znalazłem taki filmik jak kolo rzuca szklanym switchem ale nie jest to epic. Wycina snejki bez problemu i chyba mu się nawet podoba ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 https://facebook.com/story.php?story_fbid=10152870792366018&id=68249711017&_rdr tu masz Epica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi