Skocz do zawartości

Awaryjny sposób na wyjęcie kotwiczki z naszego ciała

Pasta

Rekomendowane odpowiedzi

Zadziory warto przyginać, bo łatwiej rybkę uwolnić, no i łatwiej się pozbyć haka z własnej ręki, chociaż, prawdę mówiąc wędkuję już ponad 30 lat a nigdy tak na poważnie nie wbiłem sobie haczyka ani kotwiczki, możę tam parę razy przy wiązaniu, ale delikatnie.

Z tego co wiem to rybki nic nie boli, wynika to z "konstrukcji" pyska, chyba, że ktoś pozwala na zassanie aż do gardła, wtedy bezzadziorowa też nie pomoże.

Myslę, że lepszym sposobem niż ta linka są dobre cęgi do drutu i kombinerki. Łatwiej chyba dobry kąt zachować przy wyciąganiu. 

A poniższy sposób, niby fachowy , najmniej mi sie podoba.

https://www.youtube.com/watch?v=oYcVcbhWZno&x-yt-cl=85114404&x-yt-ts=1422579428

Toż to znęcanie nad pacjentem jest :unsure:

Do podbierania ryb najlepiej użyć podbieraka, a do odhaczania szczypiec i rozwieracza i nie powinniśmy mieć takich problemów :P   

Hej, na pierwszym filmie ta potężna kotwica jest wbita równolegle do skóry wyjęcie jej w ten sposób nie grozi komplikacjami, a jeszcze widać że wyjmujący nie robi tego pierwszy raz, natomiast specjaliście z drugiego wyraźnie brakuje porzadnych kombinerek, ale miał znieczulonego pacjenta to sobie mógł popróbować

Widać na tym filmiku jak gość się skręca z bólu, palec spuchł mu też nie źle, a brak odpowiednich narzędzi i lekka nie umiejętność specjalisty raczej nie zachęca do skorzystania z jego następnych usług. Prawdopodobnie sam sobie szybciej i sprawniej wyjąłbym taki haczyk(choć mogę się mylić, jeszcze nie miałem tak głęboko wbitego). 

Mi kiedyś wbiła się kotwiczka podczas podbierania pstrąga ręką. Wrażenia bezcenne... 

Trzy lata temu miałem podobny wypadek z dwukilowym jaziem. Tylna kotwica nr4 od Thrilla 9 wbiła mi się w kciuk lewej dłoni. Jasiek zaczął się rzucać wbijając mi kotwę do łuku kolankowego, nie mogłem go złapać drugą ręką takie harce wyprawiał. Splątał mi dłoń razem z przyponem wolframowym i musiałem go wreszcie przyziemić by się uspokoił. Kotwę wyrwałem kombinerkami jednym zdecydowanym ruchem. Na prawdę było mi już wszystko jedno po tej walce a zabieg okazał się zupełnie bezbolesny w stosunku do tego co działo się wcześniej. Na fotce widać jak wyyglądał przypon wolframowy gdy się odczepiłem

post-51716-0-23471200-1422871517_thumb.jpg

Edytowane przez wojtek_n

Wszystko zależy, gdzie, jak i jaka kotwica się wbije. Jak da radę, można przewlec na wylot i odciąć grot, zwłaszcza, jeśli zadzior nie należy do tych mikro.

To dobry sposób, wiem bo próbowałem. Trzeba tylko mieć ze sobą szczypce do cięcia drutu. Szybki zabieg i można łowić dalej. :good:

Raz jeden, jedyny próbowałem przebić skórę od wewnątrz dłoni.

Nie dało rady.

Jeśli grot wejdzie naprawdę głęboko, okazuje się, że najprostszy (logicznie rzecz biorąc) sposób, jest jednym z trudniejszych a przebicie skóry wcale nie takie proste.

Nie dało rady.

Jeśli grot wejdzie naprawdę głęboko, okazuje się, że najprostszy (logicznie rzecz biorąc) sposób, jest jednym z trudniejszych a przebicie skóry wcale nie takie proste.

Pewnie haki mało markowe, jeszcze wtedy były Panie Waldku :)

Nie dało rady.

Ludzka skóra jest bardzo twarda do przebicia.

Kiedyś szyłem sonie palca w warunkach awaryjnych zwykłą igłą to nie było łatwo się przebić.

Pomagało dopiero opieranie igły o stół drugim końcem i nabijanie skóry palca na to.

A przecież podobny czubek ma kotwica czy hak.

Jedynie zdecydowanie w takich sytuacjach pomoże. Zaciskamy kły i jedziemy na maxa.Żadnych półśrodków.

• Like 1

Pewnie haki mało markowe, jeszcze wtedy były Panie Waldku :)

Wojtek, jeśli kiedyś Ci się przytrafi, czego nie życzę, spróbuj "wybić" hak na zewnątrz, z głębokości zakłucia powiedzmy .....  0,7 cm.

Zapewniam ;) 

Każdy hak wyda Ci się tępy. 

Zdarzyło się , że wykonywałem taki zabieg na obcym organizmie (nos kolegi). Również łatwiej było wyrwać "pod prąd", niż przebić się dalej.

Wówczas, był to wybór mniejszego zła, przez "operowanego" kolegę :lol:

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich, też miałem taką przygodę, skończyło się u chirurga, pomimo znieczulenia nie mógł wyciągnąć ostrzy, udało się dopiero po mojej sugestii żeby naciął skalpelem.attachicon.gifbiedrona w udzie.jpg

No akurat z tym to nie powinno być problemu

Natomiast, na filmie powyżej gość robi podstawowy błąd, pozwalając plecionce przesuwać się po haku, tam musi być zaciśnięta pętla, jak na filmie z kutra, a przy półokrągłym haku to ja jednak używałbym szczypiec i starał się wyciągać ruchem lekko obrotowym

Edytowane przez kostom63

Czasami zdarza się mieć do najbliższego lekarza trzy dni drogi... W takiej sytuacji najważniejsze są porządne szczypce do odcięcia. Z doświadczenia powiem nie jest łatwo, jeżeli przeciwnikiem są morskie kotwice, zwłaszcza ownery. Większość szczypców nawet z wolframowymi, wymiennymi szczypcami nie daje rady.

W ubiegłym roku na łódce szwagier wbił sobie kotwicę Rapali pomiędzy kciuk i palec wskazujący . Po dopłynięciu do przystani myśleliśmy o szpitalu czy czymś podobnym , natomiast przystaniowy zaproponował szwagrowi pomoc , jak to określił , ,,pielęgniarza ''. Się okazało że facet miał już parę wyjętych kotwic w sezonie ,  szwagier się długo nie zastanawiał tylko zgodził się na ,, zabieg ''. Chwyt kombinerkami za podstawę kotwiczki , płynne szarpnięcie pod ,,prąd'' kotwiczki i po zabawie .Delikwent nawet nie zdążył jęknąć . Nawet nagrałem film z zabiegu może go jeszcze któryś z nas ma :) ,acha no tylko później obowiązkowa woda utleniona lub np. Octeni-sept.