Skocz do zawartości

Guide Select Fanatic 2,75 m / 7-28 g nada sie pod szczupaka ?

Catch&Release

Rekomendowane odpowiedzi

Te nowe ponoć lepiej wyważone a jak w rzeczywistości to nie mam pojęcia.. Cóż więcej mogę powiedzieć... tzn. już się dosyć wypowiedziałem w powyższej ,,recenzji,, jak to kolega ujął  :lol:. Fajnie że przydają się takie artykuły. Także tego, pod szczupaka-sandacza nada się. 

Mateusz, nie chciałem nikogo urazić biorąc recenzję w cudzysłów...fajnie, że masz dystans do siebie :)

Pod szczupaka się nada, ale przykładowo obrotówki nr 3 na takim kiju? Raczej pomyłka...co prawda piszesz, że daje radę, ale sorry, bez dopalacza z ołowiu to daleko nie poleci, bo nie naładuje wędziska. Woblery na x faście to też chyba nie jest najlepszy pomysł. Za to takie kopyto z główką 10 gramów powinno dawać już komfort łowienia. Moim zdaniem konstrukcja pod gumy, ale opieram się bardziej na Twoim opisie, niż na bełkocie z katalogu B)

No i ta cena...nie mogę sprzedać Avida o podobnych parametrach za podobne pieniądze, brakuje chętnych. Na smoczy lep jednak lepiej klient bierze... :D

Spoko spoko :D, a recenzję to ja tak od tak wziąłem w cudzysłów :D. No kijaszek bardziej pod gumy rzeczywiście, komfortu przy rzucaniu lekką obrotówką czy wobkiem nie ma żadnego praktycznie.. ale tragedii nie ma. Cóż mogę powiedzieć, jak tylko i wyłącznie zamierzasz łowić na obrotki woby, to może by pocelować w zupełnie inny model, każdy inny GS będzie zapewne pałką.. do orania gumami i kogutami. Popatrz może na coś z Team Dragona, kijki bardziej spolegliwe, niż te GS'y, chociaż nie wiem jak to jest teraz z tymi nowymi modelami, bardziej orientuje się jeszcze w starej serii. Miałem bodajże TD 2.75 7-21 g wyrzut jeszcze z tymi pierścieniami na końcu dolnika i kijek wspominam bardzo dobrze, przyjemnie się nim łowiło, ładował się też dosyć fajnie, ale z gnomem 3 nie wiem jakby sobie poradził, nie używam aż tak ciężkiego żelastwa  :lol:

Od kilku sezonów łowię na podobny model: GS Boxer ze starej serii, 2,7 m, 7-28 g. Z opinią, że nadaje sie tylko do gum z główką 10g i powyżej CAŁKOWICIE SIĘ NIE ZGODZĘ. Nie jest to absolutnie "sztywna pała" za jaką uważają ten kij niektórzy. Łowie nim na bardzo rożne przynęty. Przykładowo w tym roku bardzo dobrze łowiło mi sie nim błystkami typu Mepps Lusox. Nr 1 (z dopałka firmową) latał naprawdę dobrze i znakomicie się go czuło. Nr 2 równiez OK ale już mocniej giął szczytówkę. Typowe obrotówki z jakimi sobie wg mnie radzi optymalnie to nr-y 3 i 4. Ewentualnie 2. Woblery też dobrze współgrają z nim. W tym roku głównie testowałem wobki typu rattlin (bezsterowe) o długości około 7-10 cm. Wachadełka to też dobry wybór. Może Gnom 2 to ciut przy dużo ale 1 to bardzo dobry wybór. Przy Gnomie nr 1 w opadzie jest super czuły. To, że te kije "lecą na pysk" to też wg mnie przesada. Wystarczy dobrać dobry kołowrotek wyważajacy tą wędkę i po problemie. Moim zdaniem, na tą chwilę, jedyną wadą tej serii (mam w sumie 3 różne GS) to łuszczący się lakier na rękojeści po około 2 sezonach intensywnego używania.

Kolego miałem tego Tiger 2,75 do 35 gramów ze starej serii, nie miałem w rękach gorszego kija a łowiłem nawet na ruskie za 30 złotych, aby to wyważyć to trzeba z drugiej strony kulę od buławy przyspawać, uchwyt też mega niewygodny, blank taki dziwny. ładny to on jest na zdjęciach.

Kolego miałem tego Tiger 2,75 do 35 gramów ze starej serii, nie miałem w rękach gorszego kija a łowiłem nawet na ruskie za 30 złotych, aby to wyważyć to trzeba z drugiej strony kulę od buławy przyspawać, uchwyt też mega niewygodny, blank taki dziwny. ładny to on jest na zdjęciach.

Dokładnie. Nie wiem co ludzie widza w tych Guide Selectach.Miałem okazje kilkoma łowić,wypadły bardzo marnie.Pitu pitu rezonans itp  :P 

Jak to się mawia "O gustach się nie dyskutuje".... Ja bardzo lubię te wędki i nikt mi nie wmówi że byle ruski pagaj będzie od nich lepszy. To już zaczyna być śmieszne. Jedno o czym nie wspomniałem to to, że te wędki mają ewidentnie zaniżony c.w. Widać to zwłaszcza w starych kijach castingowych tej serii. Po drugie GS Tiger to jeden z cięższych modeli wśród GS-ów, który dedykowany jest już do ostrego orania dna. Z powodzeniem stosuje się go do ciężkiego łowienia na koguty.

W kwestii kołowrotków do mojego GS: kupiłem go w końcu lata, bodajże 2012 r. i do końca sezonu łowiłem na niego z podczepionym TD FD 735ix. Waży on wg katalogu 306 g i wg mnie jest za ciężki do tej wędki. Potem podłączyłem kołowrotek lżejszy: Red Arc 10200 o wadze 275 g i jest super. Podobnie dobrze współgra z najmniejszym TD FD 720 ix (270 g). Lżejsze kołowrotki już go nie wyważają. Podczepiałem taki koło 220 g i nie było dobrze.

A z tego co zaobserwowałem wśród wędkarzy to z wędkami GS jest dosyć ciekawa sytuacja: albo się je uwielbia albo nienawidzi :)

Kolego nie chcę być niegrzeczny ale ty chyba nie wiesz co to wyważenie wędki

ja mam kij 1.98 m waży ze 130g do tego mam założony młynek 435g i mi się nim wspaniale łowi, i też nic nie wiem o wywazeniu wędki ale to jeszcze nic bo pod patyk 2.29 m do 18 g mam podpiety młynek 430g i też mi się nim łowi wspaniale, także tutaj chyba sporą role odgrywa styl łowienia i jakby nie patrzył walory fizyczne uzytkownika ;)

Mam też patyk 210 cm do 250 g cw i z identycznym młynkiem również mi się bajkowo łowi :D

Edytowane przez Qowax001

Myślę że zostane przy swojej starej wędce która wybacza błędy choć brakuje mi przy niej troszke sprężystości choć ani jeden esox mi z niej nie zszedł, a jest to wędka Mikado UV 2,70 m c.w do 25 g . Chciałem ja zamienic własnie na cuś szybszego ale chyba zostane przy starej poczciwej wędeczce. Chciałem coś ulepszyć w swoim arsenale wędek ale nie chciałbym zeby była to przysłowiowa "zamiana siekierki na kijek" i to za ponad 500 zł. ;) od której miały by sie "odbijać" drapieżniki. :)   

Tak wiem są plusy i minusy tych kijów jedne sa za sztywne pałowate drugie kluskowate ale nie spada z nich ryba , jesli mój Team Dragon 2,13 m 14-35 g którego kupiłem na łódke byłby 2,4-2,6 m nie rozgladałbym sie za innym kijem bo pomimo takiego c.w 14-35 jest to narawde wędka czuła finezyjna pod gumki ideał tylko z brzegu oddając rzut brakuje własnie tych 40 - 50 cm długości żeby ten rzut był ciut ciut dalszy  :)