Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz coś dokładniej napisać?

A co tu pisać. Zarząd Okręgu podjął uchwałę że kończy łowienie ryb różnymi sposobami dla celów handlowych, czy komercyjnych, czy jak to tam się nazywa. Czyli nie będą stawiać siat i innych pułapek. A jak z tym będzie pożyjemy zobaczymy.

Z tego co sobie przypominam w tamtym roku był taki sam komunikat który po prostu oznacza ze od czerwca pzw zdejmuje żaki ...a od wiosny znów będą stały jak stały ...

Piszę to o czym dowiedziałem się od członka zarządu. Na wiosnę mają tylko pozyskiwać ikrę od tarlaków do produkcji narybku a cała ryba ma wracać do wody. Tyle wiem a jak będzie zobaczymy.

Ten problem to nie tylko Siemianówka.Prawie wszystkie jeziora gdzie jest prowadzona "gospodarka" rybacka przez różnych dzierżawców są puste. Rybactwo śródlądowe powinno zniknąć z Polskich wód. Jesteśmy jednym z nie wielu państw gdzie taka dziedzina gospodarki istnieje. 

• Like 2

No oby to była prawda... jeszcze niech każdy z nas wędkarzy uderzy się w pierś i nie zabiera wszystkiego grubo ponad limit to będzie naprawdę super lowisko... a co sądzicie o zarybieniu sandaczam? Jakie macie zdanie na ten temat ?

święte słowa to też jest problem, i kto wie czy nie większy niż stojące siaty. Co do sandacza, wygląda na to że jest go sporo. Często mam takie przyłowy maluchów do 40cm. Słyszałem że trafiają się nawet wymiarowe, dla mnie nie trafił się. Ale to temat za parę lat, na razie nie ma co się na niego nastawiać nie warto kaleczyć.

Tak dla przypomnienia wrzucam filmik. Ludzie, którzy zawiesili zarząd koła Leśnik z Hajnówki za sprzeciw wobec rabunkowej gospodarce Siemianówki nie chcą już sieci !?

https://www.youtube.com/watch?v=uRtQ-NlHbrA

Najlepszy jest ściśle tajny operat...dorównuje mu chyba tylko zawieszenie członków z powodów, które nie są znane, ale przecież muszą być, skoro doszło do zawieszenia :D BETON! A widzę tam przynajmniej jednego inteligentnego pstrągarza, nie wiem, jak on może takie farmazony wciskać. Ech...

• 2 tygodnie później...

To znaczy? Mógłbyś dokładniej?

To znaczy, że jeśli się często bywa się nad wodą, to zawsze można coś złapać. Ja pływam bardzo często i średnio po 12 godzin dziennie.

I jeśli przez cały dzień złapię tylko jednego szczupaka, lub małego okonia, dzień uważam za udany, bo nie jadę po ryby tylko dla przyjemności, które się z tym wiążą.

• Like 1

To znaczy, że jeśli się często bywa się nad wodą, to zawsze można coś złapać. Ja pływam bardzo często i średnio po 12 godzin dziennie.

I jeśli przez cały dzień złapię tylko jednego szczupaka, lub małego okonia, dzień uważam za udany, bo nie jadę po ryby tylko dla przyjemności, które się z tym wiążą.

no i wszystko jasne. Masz bliżej ja nie mogę być tak często. Chyba że zamieszkam w pobliżu :)

• 1 miesiąc temu...

Byliśmy w sobotę. Ok 20 łódek obok siebie i raczej bez efektu. Po zmianie miejscówki tato wydłubał 2 szczupaki z trzcin. Było też kilka brań. Jak spływaliśmy to nawet Ci co na żywca łowili mówili, że nie mieli kontaktu. Kilka dni wcześniej podobno szczupak brał. Stąd też tyle tych łódek. Wody mniej niż miesiąc temu o ok 40 cm, jednak cały czas dużo więcej niż w tamtym roku. Miałem być dzisiaj ale pogoda nie sprzyjała:) Próbuj - może się wbijesz w to okienko, kiedy bierze:) Powodzenia.

Edytowane przez leszczynski.bp
  • Like 1