Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Ploty o powrocie trola odbijają się szerokim echem w wędkarskim półswiatku z Siemianówki....jeszcze nie w 2017, ale już w 2018 bardzo prawdopodobne....słyszałem już  nawet o licencji za 500zł ;) ....Siat nie ma , ale kasa musi sie zgadzać....Czyżby kolejny martwy przepis??? Dla tych co trollingują obecnie na zakazie to na pewno na rękę....komu jeszcze?  wiadomo ;) czyli bez zmian....patologii ciąg dalszy......szkoda tylko ryb, które i tak mają pod górkę od początku istnienia bajora.....ale kto w "Zarządzie"  myśli o rybach czy o "normalnych" wedkarzach, którzy płacą i ....płaczą.........

Na pewno się nie kurzy. Tyle samochodów co w niedzielę na Narwi w okolicy zalewu jeszcze nie widziałem. Podzwoniłem i wiem, że brał okoń. Byli i tacy co łapali po 40 sztuk i więcej. Nie muszę chyba dodawać, że w tej formule C&R nie obowiązywało. Rybaków nie trzeba, żeby ryby nie było. 

Na zalewie w tym czasie bez szału. Mieliśmy jednego szczupaka na spinning i widzieliśmy, że na  żywca ktoś złowił, ale bez wymiaru. 

pzw czy jak ta k...a! się nazywa, musi zostać rozwalona zlikwidowana. A jeżeli naszymi wodami, dalej będą zarzadzać jakieś pocioty które dostają stanowiska z pokolenia na pokolenie to niestety nic się nie zmieni. Bo ludzie młodzi wykształceni w tych kierunkach gospodarki rybnej którzy naprawdę mają wiedzę i chęć odbudowywania natury, nie mają szansy dostać się na stanowisko. Ten beton komunistyczny musi zostać potraktowany młotem inaczej zguba nam wędkarzom. 

• Like 1

Na żywca biorą, więc co mają pisać że już zmrożone??

@kkonrad, nie sugerujesz chyba że forumowicze jerkbait, upadli tak nisko i zaczęli łapać na żywca? to się absolutnie mija z ideą spinningisty. 

A tak całkiem serio, to bym był nawet za całkowitym zakazaniu połowu szczupaka na żywca. A co chcieli europy dotacji itp. to niech zakceptują inne rzeczy! 

• Like 1

@kkonrad, nie sugerujesz chyba że forumowicze jerkbait, upadli tak nisko i zaczęli łapać na żywca? to się absolutnie mija z ideą spinningisty. 

A tak całkiem serio, to bym był nawet za całkowitym zakazaniu połowu szczupaka na żywca. A co chcieli europy dotacji itp. to niech zakceptują inne rzeczy! 

OK tylko byłby problem z egzekwowaniem zakazu.Dziadki od dziecka na żywca łowili ,a tu nagle zakaz?Niektórym do dzisiaj się wydaje iż sztucznej przynęty żadna mądra ryba nie weźmie, a nałazić się za ryba z tym trzeba.To według nich nie dla nich.

Edytowane przez LeoAmator

Dziadki łapali na wodach w tych czasach że nie było znaczenia co do wody wpadło i tak ryba brała, ale taki rybostan dostali w spadku od swoich dziadków, więc w ich interesie powinno być aby następnym pokoleniom przekazywać podobny stan rzeczy a wedłóg mnie wprowadzenie zakazu żywca ma sens na dzień dzisiejszy, To moje zdanie ;D i nie każdy musi się z nim zgadzać. 

Już raz taki zakaz był.  :rockon:

PS: Ogólnokrajowy oczywiście, a nie konkretnie na Siemianówce. 

Edytowane przez Majo

Dziadki łapali na wodach w tych czasach że nie było znaczenia co do wody wpadło i tak ryba brała, ale taki rybostan dostali w spadku od swoich dziadków, więc w ich interesie powinno być aby następnym pokoleniom przekazywać podobny stan rzeczy a wedłóg mnie wprowadzenie zakazu żywca ma sens na dzień dzisiejszy, To moje zdanie ;D i nie każdy musi się z nim zgadzać. 

Dostali bo ich dziadki pilnowali swego i nie brali więcej niż byli w stanie przerobić,a ryba niestety szybko zapachu dostaje.Teraz lodówy i zamrażary są pojemne i pomieszczą wszystko.Piszę tak bo pamiętam Narew zaraz po Siemianówce i melioracjach,jazach itd. 

zasłyszane z rana

"...chciałbym jeszcze połowić ale co muszę już kończyć, trzeciego to już nawet oddałem jednemu no i co muszę jechać do domu a jeszcze bym połowił ale nie mogę więcej..."

Grzesiu,ten mięsiarz którego ubity pokot mam na fotkach nie miał takich dylematów....

Zdjęcia nie nadają się do opublikowania na forum :wacko:

Na jednej fotce jest facjata "łowcy" więc postaram się namierzyć tego mordercę.

A mawiają że nie ma ryb w Siemianówce :)

Pozdrawiam Tomi B)

Grzesiu,ten mięsiarz którego ubity pokot mam na fotkach nie miał takich dylematów....

Zdjęcia nie nadają się do opublikowania na forum :wacko:

Na jednej fotce jest facjata "łowcy" więc postaram się namierzyć tego mordercę.

A mawiają że nie ma ryb w Siemianówce :)

Pozdrawiam Tomi B)

Tomek od was czy nasz siedlecki ten kiler  od "115" ?

Tomek od was czy nasz siedlecki ten kiler  od "115" ?

Andrzeju,powiem szczerze że o tym 115+(świętej pamięci) :wacko:  sam osobiście nie słyszałem i nie wiem skąd był łowca.Wspominał o nim kol.@tubis jako naoczny świadek mierzenia.Może ma jakąś fotkę łowcy lub przynajmniej pamięta numery łodzi?

Natomiast ten mięsiarz -morderca o którym ja wspomniałem,że posiadam fotki z ubitym pokotem nie miał(na szczęście) takich okazów.

Były tam ze dwie ryby na oko 90+ , pośród kilkunastu mniejszych :(Był to ponoć wynik połowu z zeszłej środy.

Generalnie nie jeżdżę na Siemianówkę na ryby od kilku dobrych lat.Nie szukam też żadnych newsów o połowach i okazach z tego zbiornika bo wiem że w zdecydowanej większości zostały one zabite.

Brak widocznych i namacalnych działań służb odpowiedzialnych za kontrolowanie wędkarzy, odłowy sieciowe i obiecanki bez pokrycia przyczyniły się do tego że podziękowałem PZW Białystok za współpracę i od kilku lat jestem członkiem PZW Siedlce. :)

Pozdrawiam Tomi B)

Gdzie to trzeba udeżyć, żeby rozpisać jakąś wzmiankę o zakazie łowienia na przynęty typu żywiec na zbiorniku siemianówka. Może nie całkowity ale napewno w miesiącach grupowania się szczupaków przed zimą. Czyli np. od września do końca roku. Myśle że takie coś napewno ocaliło by wiele tarlaków z rąk bereciarzy.