Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj był chyba Dzień Trolingu na zalewie :)

Byli soliści i tandemy nie kryjące się nawet z metodą połowu.

Dzień ładny. Żerował okoń, szczupak i sandacz. Ten ostatni minimum do wymiaru.

dzień jak co dzień,

chyba tak na zachętę bez represji, żeby w przyszłym roku było komu wyłożyć po te x-set

a w zatoce rybaczówki o ile mnie wzrok nie mylił to coś było postawione na kołkach w wodzie :)

Dzisiejszy dzień bardzo fajny. Pogoda dopisała zdecydownie, a ryby, cóż..., też!!!. 

Najważniejsze na Siemianówce jest to, by dobrze wykorzystać czas brań. Jak zawsze o poranku jest multum łódek, które wędrują z miejsca na miejse, z nadzieją na fajne ryby. Potem "osady" tych łódek zaczynają się stopniowo wykruszać, bo nie widzą sensu w łowieniu... Cierpliwość zazwyczaj popłaca na tej wodzie i obdarowuje fajnymi rybami. Ale to nie dla osób niecierpliwych, oczekujących na wielki sukces po wypłynięciu o poranku :D

• Like 1

Dzisiejszy dzień bardzo fajny. Pogoda dopisała zdecydownie, a ryby, cóż..., też!!!. 

Najważniejsze na Siemianówce jest to, by dobrze wykorzystać czas brań. Jak zawsze o poranku jest multum łódek, które wędrują z miejsca na miejse, z nadzieją na fajne ryby. Potem "osady" tych łódek zaczynają się stopniowo wykruszać, bo nie widzą sensu w łowieniu... Cierpliwość zazwyczaj popłaca na tej wodzie i obdarowuje fajnymi rybami. Ale to nie dla osób niecierpliwych, oczekujących na wielki sukces po wypłynięciu o poranku :D

Bo Siemianówka to specyficzny zbiornik. Brania zazwyczaj w godzinach późniejszych niż wczesnoporanne i idą falami. Jeśli obok na łódce ktoś coś zaciął, to pozostałe mogą również spodziewać się brań. Pptem cisza przez jakiś czas i powtórka. Zastanawiałem się kiedyś czym to jest podyktowane? Może przemieszczającą się ławicą drobnicy?
  • Like 1

Dzisiaj szczupakowo sandaczowo, a w kilkunastu przypadkach trolingowo. Poleciało po wodzie kilka ch..., spierd...., z delikatniejszych:chamy, złodzieje i "policja już po ciebie jedzie". Przy wyspie pływa biało-niebieska łódź z dwoma lub trzema asami, parkująca chyba przy biwaku z wysokim masztem i flagą. Podchodzą do tematu rzeczowo. Trzymają się wyspy i swojego brzegu i gdy tylko usłyszą z daleka mocniejszy silnik od razu mają w ręku lornetkę. Druga łódź to długie czółno w amerykańskim stylu z krzesełkami. Ci nie bawili się w sentymenty już w ogóle i obławiali chyba koryto na samym środku. Ludzie na wodzie rozżaleni, bo gdy pojawi się już policja to wypełnia target drobiazgami. Straż podobno każe dzwonić na policję, a ta nie ma podobno paliwa :/

• Like 1

Dzisiaj szczupakowo sandaczowo, a w kilkunastu przypadkach trolingowo. Poleciało po wodzie kilka ch..., spierd...., z delikatniejszych:chamy, złodzieje i "policja już po ciebie jedzie". Przy wyspie pływa biało-niebieska łódź z dwoma lub trzema asami, parkująca chyba przy biwaku z wysokim masztem i flagą. Podchodzą do tematu rzeczowo. Trzymają się wyspy i swojego brzegu i gdy tylko usłyszą z daleka mocniejszy silnik od razu mają w ręku lornetkę. Druga łódź to długie czółno w amerykańskim stylu z krzesełkami. Ci nie bawili się w sentymenty już w ogóle i obławiali chyba koryto na samym środku. Ludzie na wodzie rozżaleni, bo gdy pojawi się już policja to wypełnia target drobiazgami. Straż podobno każe dzwonić na policję, a ta nie ma podobno paliwa :/

Zejdz na ziemię, szkoda twojego zdrowia, za rok 99 % będzie tak łowiło tyle że po uiszczeniu haraczu.

Jak, masz pomysł jak zapobiec powrotowi trolingu  to dawaj, a jak nie to głęboki wdech, wobler i trenuj.;)

Potwierdzam ... łowiących " z ręki " naprawde garstka ... jeden wobler trollingowca zdobyty co o mały włos nie skończyło sie MMA

Masz trofeum?! :D

Widzę że idzie na ostro. W sobotę była przewaga łowiących regulaminowo, ale wczoraj już byliśmy sami i gdy ja nagrywałem grożącą nam i podpływającą do nas załogę łódki kłusowników to kolega trzymał już oręż w postaci sporego wiosła, które mieliśmy na pokładzie. Okazało się to na tyle skuteczne, że spasowali. Ekipy dorożkarsie są idealne do namierzenia, bo trzymają na sztorc podbieraki. Tak jest w przynajmniej połowie przypadków. Siłą rzeczy we dwóch na łodzi z takim "żaglem" nie byliby wstanie normalnie rzucać przynętą.

Zastanawia mnie i znajomych w jakim stanie jest ryba przytroczona do burty i pływająca cały dzień maraton po zalewie i na końcu wypuszczona, bo okazała się najmniejsza z całego połowu? Poza tym jeśli dzisiaj nikt nie kontroluje łowiących, to co dopiero gdy z zalewu zrobi się spacerniak. :/

Edytowane przez compi

koledzy....jak widać to nie specyfika zalewu zegrzyńskiego ale mentalności narodu.... wczoraj dostałem takie info: "w sobotę połowiłem pięknie, dwa sumki: jeden 20 kg drugi 10 kg, dwa szczupaki 5kg i 6 kg i 7 sandaczy......największy prawie 70 cm. dwa worki ryb!" 

koniec wypowiedzi już mnie wbił w ziemię....ale zadałem pytanie "to wszystko z ręki?"

odpowiedź: "nie... z trola... wiem, że jeszcze nie wolno ale tak biorą....." 

reszty nie pamiętam a i to co pamiętam chciałbym szybko wymazać z pamięci.....ale ni ch.... nie mogę.

a tak chciałem pojechać zobaczyć ten zbiornik i spróbować powędkować......chyba nie biorę jeszcze na tyle silnych i skutecznych leków na nerwy....

• Like 1

koledzy....jak widać to nie specyfika zalewu zegrzyńskiego ale mentalności narodu.... wczoraj dostałem takie info: "w sobotę połowiłem pięknie, dwa sumki: jeden 20 kg drugi 10 kg, dwa szczupaki 5kg i 6 kg i 7 sandaczy......największy prawie 70 cm. dwa worki ryb!"

koniec wypowiedzi już mnie wbił w ziemię....ale zadałem pytanie "to wszystko z ręki?"

odpowiedź: "nie... z trola... wiem, że jeszcze nie wolno ale tak biorą....."

reszty nie pamiętam a i to co pamiętam chciałbym szybko wymazać z pamięci.....ale ni ch.... nie mogę.

a tak chciałem pojechać zobaczyć ten zbiornik i spróbować powędkować......chyba nie biorę jeszcze na tyle silnych i skutecznych leków na nerwy....

Mówisz o Zegrzu czy Siemianowice? bo nie bardzo mi pasuje co napisałeś.

czołem Koledzy

Na forum jestem nowy , ale na Siemianówce łowię od lat.

Na początku był to głównie trolling (w czasach gdy było można) teraz spinning i czasem żywiec.

Nie będę ukrywał że na początku ucieszyła mnie decyzja o przywróceniu trollingu, ale widząc ostatnio co się dzieje na wodzie (głównie z zabieraniem  przez  nielegalnych trollarzy  dużych ilości sandacza  ) mam mocno mieszane uczucia.

Dlatego chcąc chronić nasz piękny akwen  proponuję podjąć konkretne działania i skierować formalne wnioski  do PZW.

Tu chciałbym  prosił bardziej doświadczonych kolegów o podpowiedź jak formalnie skierować petycje / wniosek do PZW (może ktoś już kiedyś składał coś takiego i mógłby opisać procedurę )

Pomysłów nam sporo , ale na początek proponuję działania podzielone na 3 grupy

1) Ochrona siedlisk i poprawa warunków rozrodu ryb (głównie sandacza )

2) Normalizacja zasad trolllingu – którym moim zdaniem powinien być na Siemianówce dozwolony, ale  musza być częste  kontrolę  , limitów wielkości i ilości  zabieranych ryb

3) Sprzeciw wobec przywrócenia gospodarki rybackiej (sieci) lub jej możliwe maksymalne ograniczenie.

W ramach punktu 1)

a)         Budowa sztucznych tarlisk (krześlisk) , w postaci konstrukcji drewnianych wypełnionych gałęziami  sosny lub świerku – można poczytać w Internecie jak to  robią koledzy z innych łowisk

Miejsca ich rozmieszczania zarówno na dużym jak i małym zbiorniku powinny być skonsultowane z ichtiologiem znającym nasz akwen.

B)         Przedłużenie zakazu trollingu do końca czerwca w wybranych obszarach dużego zbiornika  (na małym oczywiście bezwzględny zakaz ) , w szczególności w miejscach rozmieszczenia krzeslisk

W wersji optymalnej powinno się tam również zakaz spinningu, bo sandacz kończy tarło później niż szczupak, a wyjęty z wody , np. jako przyłów i nawet wypuszczony  , może w szoku nie trafić do gniazda , którego pilnuje i natlenia ikrę – wówczas setki tysięcy larw się nie wykluje.

I żeby było jasne mowa tu o max 10% zbiornika, np. wybrane zatoki, gdzie do końca czerwca nie można by wpływać łodzią , a na reszcie wody  „hulaj dusza”

Powyższe ograniczenie obszarów  dotyczy też łapania na lodzie, żeby nie był  wiercenia  otworów nad krześliskiem , gdzie zimą mogą się gromadzić drapieżniki.

c)         Utrzymywanie na zbiorniku  możliwe wysokiego poziomu wody – o ile PZW ma tu coś do powiedzenia, bo nie orientuję w tym obszarze

W ramach punktu 2)

a)         Kontrole pod kątem przestrzegania limitów ilościowych i wielkości (głównie maksymalnej dozwolonej )

PZW dostanie dodatkową kasę za licencję z trollingu ( sam taką wykupię )

Część tych środków powinna  iść na paliwo straży wędkarskiej , żeby choć trochę zwiększyć presję na leśnych dziadków (i co gorsza części młodych asów ) co zabierają z łowiska jednorazowo  po 8-10 sandaczy na głowę (tak koledzy takie ilości wcale nie są rzadkością przy nielegalnym trollu )

Dodatkowo kontrola pod kątem limitów wielkości. Pół biedy, gdy ktoś weźmie do domu dozwolony komplet , gdzie jednej rybie zabranie 2 cm do min. wymiaru,  ale jeżeli z wody zabierany jest ponad dwu- metrowy sum czy metrowy szczupak , to strata dla zbiornika jest ogromna.

Sam lubię zjeść złowiona rybę i nie jestem 100%  C&R (choć bardzo szanuję tą idę i kolegów  w pełni ją  przestrzegających uważam za elitę ), to jednak duża ryba powinna zawsze do wody wracać . Szybki pomiar , zdjęcie , buziak i do wody produkować kilogramy nowej ikry.

Niech  PZW  udostępnieni  numeru komórkowy  straży, gdzie każdy kto widzi rażące łamanie zasad na łowisku wysyła sms- z numerem łodzi i krótkim opisem zdarzenia (można też oczywiści dzwonić).

Wiem od znajomego ze Śląska, że takie anonimowe donosy świetnie się tam sprawdziły.

W punkcie dotyczącym normalizacji trollingu mam naprawdę masę dalszych pomysłów na ograniczenia, (pomimo że sam za rok planuję wykupić licencje ). Jednak z uwagi na sile lobby zwolenników trollingu, dalszych ograniczeń na razie bym nie wprowadzał,

I tak wielu osobom nie spodoba się pomysł z punku 1) o wyłączeniu części zbiornika  z pływania do końca czerwca.

Na zachętę można tu jednak przeciwnikom przedstawić idee, że jeżeli za 2-3 lata naczelny ichtiolog stwierdzi nadmiar sandacza , to PZW zwiększy limit ilościowy do np. 3 sztuk dziennie.

W ramach punku 3)

nie będę się już rozpisywał , każdy kto pamięta czasy Siemki z sieciami ma porównanie. Obecnie nawet przy  tak ogromnej presji sympatyków Catch&Cook i tak sytuacja jest lepsza niż kiedy stały sieci gdzie wpadały tony ryb miesięcznie. 

Pismo dotyczące punktu 3 proponuję złożyć do PZW jako osoby wniosek , bo temat jest drażliwy dla niektórych włodarzy i może być trudniejszy w wywalczeniu niż w/w punkty1) i 2)

Tyle z moje strony . Przeprasza za dużo do czytania, ale zależy mi żeby podjąć już konkretne działania z PZW , co by ryby na Siemianówce było tylko więcej.

• Like 8

Zakaz zabierania drapieżników przez najbliższe dwa lata. 

To jest właściwe rozwiązanie ja bym jeszcze dołożył rok. Trzy lata zabierania drapieżników. Myślę że takie rozwiązanie jest najlepsze i wilk był by syty i owca cała. Aha i bezproduktywnych dyskusji było by znacznie mniej. 

A po trzech latach jak już populacja drapieżnika się odbuduje to wrócą rybacy i zgarną żniwo. Chore przepisy, chory kraj. Może należałoby zacząć zmiany od źródła. Kłusownictwo podciągnąć pod przestępstwo, a nie jakieś małe szkodliwości spoleczne. Z drugiej strony taka walka nie ma sensu jak wejdzie rybak i wykosi to co się odbudowało. Walka z kretesem. Uczmy się od cywilizowanych krajów, ale nie my wedkarze, a ludziki przy władzy ustawodawczej i wykonawczej.

Edytowane przez spayol

Żaden rok. Dożywotnio zakaz wędkowania na danym zbiorniku. Co do oddawania pzw kasy z kar to chory pomysł bo ta instytucja jest tak mocno zainfekowana od środka jak ZUS tego nie można wyleczyć to musi zostać rozwiązane. A gospodarka wodna powinni zajmować się pasjonaci z wizją A nie banda wąsów.

Panowie przypominam Wam  , że Siemianówka leży na Dzikim Wschodzie  ;) ....tu żadne prawa...zakazy...nakazy....wymiary i limity itp itd. ..nigdy nie istniały i nie będą istnieć...nie maja tu po prostu sensu.... już zdążyłem się z tym pogodzic :(

• Like 1

Panowie przypominam Wam  , że Siemianówka leży na Dzikim Wschodzie  ;) ....tu żadne prawa...zakazy...nakazy....wymiary i limity itp itd. ..nigdy nie istniały i nie będą istnieć...nie maja tu po prostu sensu.... już zdążyłem się z tym pogodzic :(

Czekaj , czekaj Bielsk Podlaski też leży na dzikim wschodzie czyli Ty też się do niczego nie stosujesz ?

;)

Edytowane przez LeoAmator