chak Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Wymiary górne oraz limity roczne i miesięczne nic nie dadzą. Problem leży w wywożeniu ryb "workami". Jedynie surowe kary z okresowym bądź dożywotnim pozbawieniem wędkowania mogły by ostudzić zapały do nie przestrzegania regulaminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Wymiary i limity dają szansę strażnikom na karanie, dają narzędzia.Niestety tych strażników brak i to jest największy problem wszystkich naszych wód. Etatowi strażnicy byliby najlepszym rozwiązaniem, niestety nasze kulawe prawo skutecznie utrudnia ich zatrudnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chak Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Wymiary i limity dają szansę strażnikom na karanie, dają narzędzia.Niestety tych strażników brak i to jest największy problem wszystkich naszych wód. Etatowi strażnicy byliby najlepszym rozwiązaniem, niestety nasze kulawe prawo skutecznie utrudnia ich zatrudnienie. Właśnie o to mi chodzi, że problemem jest skuteczne egzekwowanie. Same wprowadzanie kolejnych limitów nic nie daje. Ten kto stosuje się do regulaminu będzie dalej łowił zgodnie z prawem. A "kłusole" będą bardziej zadowoleni, że po wprowadzeniu górnych limitów więcej im zostanie dużych ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybek38 Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Kolego Piotrze ja tylko napisałem jak to wygląda z perspektywy własciciela dzialki ,myslę że nie chciałbys żeby ktoś smiecił ci na twojej działce a to że pobiera opłaty za przyczepy to jego prawo. Co do innych zachowań pana Janka pozostawiam ocenie każdemu indywidualnie.A jeżeli odebrałeś to jako pretensję to przepraszamDorzucę swój kamyczek do "ogródka". Wszyscy macie rację!, dziwne?. Nie. Wadą jest nasze prawo, otóż tzw. działki z linią brzegową to ściema!. Właściciel takiej działki owszem ma dostęp do wody, ale też nie ma prawa ograniczać dostępu do niej (w granicach swojej działki) innym!. Sumując: kupiłem działkę z "dostępem" więc "kupiłem" również śmieci i inne niedogodności. I jeszcze coś- pomosty wychodzące w wodę z takowych działek osadzone w dnie na np. palach są w świetle prawa nielegalne!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Pozwól, że nie zgodzę się z Tobą. Właściciel gruntu z linią brzegową ma obowiązek zapewnić możliwość przejścia wzdłuż niej poprzez pozostawienie pasa gruntu o szerokości minimum 1,5 metra.Każdy pomost zbudowany zgodnie z wydaną decyzją o pozwoleniu na budowę lub po zgłoszeniu we właściwym terenowo starostwie powiatowym (różne wymagania w różnych latach i dla różnych wielkości pomostu) oraz po uzyskaniu pozwolenia wodno - prawnego jest legalny. Pomosty wybudowane bez wymaganych decyzji administracyjnych są nielegalne, ale istnieje możliwość ich zalegalizowania. Przejście lub przejazd, przebywanie, biwakowanie, a tym bardziej zanieczyszczanie terenu prywatnego bez zgody właściciela jest niezgodne z prawem. Proszę, nie wprowadzaj Kolegów w błąd. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Odpowiedzialność za śmieci z pasa brzegowego spoczywa na wędkarzach co precyzuje konkretny zapis w RAPR. Także kolego Grzybek w praktyce w momencie wędkowania na pasie brzegowym czyjejś działki bierzesz odpowiedzialność nie tylko za swoje "śmieci" , ale również za burdel pozostawiony przez poprzednich wędkarzy To tak na przyszłość , żebyś nie zdziwił sie podczas kontroli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Zagadka dla Was... co robią "rybacy" z Siemianówki ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 To sieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_mich_ Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Beton jak to co zywca pozyskują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luba55 Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Przede wszystkim wszystkiego najlepszego Andrzeju.Co do foto to ekipa przechodzi szkolenie pt."jak wyczyścić zalew Siemianówka z bolenia". Tylko to zostanie po tak udanym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moskwa49 Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Beton kiedy to widziales? My w poniedzialek.dwie kastry najebali w pare minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybek38 Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Pozwól, że nie zgodzę się z Tobą. Właściciel gruntu z linią brzegową ma obowiązek zapewnić możliwość przejścia wzdłuż niej poprzez pozostawienie pasa gruntu o szerokości minimum 1,5 metra.Każdy pomost zbudowany zgodnie z wydaną decyzją o pozwoleniu na budowę lub po zgłoszeniu we właściwym terenowo starostwie powiatowym (różne wymagania w różnych latach i dla różnych wielkości pomostu) oraz po uzyskaniu pozwolenia wodno - prawnego jest legalny. Pomosty wybudowane bez wymaganych decyzji administracyjnych są nielegalne, ale istnieje możliwość ich zalegalizowania. Przejście lub przejazd, przebywanie, biwakowanie, a tym bardziej zanieczyszczanie terenu prywatnego bez zgody właściciela jest niezgodne z prawem. Proszę, nie wprowadzaj Kolegów w błąd.Witam, po to jest dyskusja aby jak potrzeba to się nie zgadzać z pewnymi tezami. Słowo "błąd" traktuję jako brak precyzji z mojej strony (akty prawne itd.). Proszę, spróbuję doprecyzować: ..." zapewnić możliwość przejścia..." winno być: "... możliwość swobodnego przejścia..." więc interpretując jako ten "przechodzący", wszelkie pomosty wychodzące z działki, płoty aż do wody itp. przeszkody naruszają prawo- kto wyda decyzję zezwalającą na ich budowę?, ponadto granica działki od strony wody winna być na stałe oznaczona (ruchy stanów wody)- mam uwierzyć na słowo pana, właściciela dymiącej 24/24 wędzarni, że jego działka ma kilometr w linii prostej od wody?, twoje ostatnie zdanie tj. te przed upomnieniem jest nie w temacie- nie rozmawiamy o "terenie prywatnym, ale tu nie polemizuję bo masz całkowitą rację". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybek38 Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 (edytowane) Odpowiedzialność za śmieci z pasa brzegowego spoczywa na wędkarzach co precyzuje konkretny zapis w RAPR. Także kolego Grzybek w praktyce w momencie wędkowania na pasie brzegowym czyjejś działki bierzesz odpowiedzialność nie tylko za swoje "śmieci" , ale również za burdel pozostawiony przez poprzednich wędkarzy To tak na przyszłość , żebyś nie zdziwił sie podczas kontroli Dzięki, ale (jak kiedyś na Siemianówce zobaczysz chłopka na łódce z wędką i "podręcznikiem" w dłoniach to będę ja!; bez ściemy, ale czasem jak czegoś nie jestem pewien to wyciągam regulamin i czytam) pamiętam owe zasady mimo, iż ostatnio bardzo rzadko bywam na rybach. Swoją drogą kiedyś, gdzieś trafiłem na ciekawą dyskusję (chyba takiego oportunisty jak ja) jak ten przepis mają interpretować spiningiści. Pozdrawiam. Edytowane 30 Listopada 2017 przez grzybek38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Jak to jak mają ciągać za sobą kosz i sprzątać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mentnooki Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 To jest AKCJA ZARYBIANIA Siemianówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Witam, po to jest dyskusja aby jak potrzeba to się nie zgadzać z pewnymi tezami. Słowo "błąd" traktuję jako brak precyzji z mojej strony (akty prawne itd.). Proszę, spróbuję doprecyzować: ..." zapewnić możliwość przejścia..." winno być: "... możliwość swobodnego przejścia..." więc interpretując jako ten "przechodzący", wszelkie pomosty wychodzące z działki, płoty aż do wody itp. przeszkody naruszają prawo- kto wyda decyzję zezwalającą na ich budowę?, ponadto granica działki od strony wody winna być na stałe oznaczona (ruchy stanów wody)- mam uwierzyć na słowo pana, właściciela dymiącej 24/24 wędzarni, że jego działka ma kilometr w linii prostej od wody?, twoje ostatnie zdanie tj. te przed upomnieniem jest nie w temacie- nie rozmawiamy o "terenie prywatnym, ale tu nie polemizuję bo masz całkowitą rację". Pozdrawiam. OK, brak precyzji. Niemal wszystko, co napisałeś w cytowanym poście, to fakt. Z wyjątkiem pomostów, mogą "wychodzić z działki" jak to określiłeś. Prawa swobodnego przejścia nie ogranicza przeszkoda, którą można pokonać bez dodatkowych urządzeń. Oczywiście grodzenie do samej wody, czy brak oznakowania granicy są niezgodne z prawem.Moja polemika dotyczyła głównych tez Twojej wypowiedzi. Pierwsza: "nie ma prawa ograniczać dostępu do niej (w granicach swojej działki) innym!", druga: "kupiłem działkę z "dostępem" więc "kupiłem" również śmieci i inne niedogodności" i trzecia: "pomosty wychodzące w wodę z takowych działek osadzone w dnie na np. palach są w świetle prawa nielegalne!". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafijas Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Dobrze ze Mam zawsze przy Sobie Broń , Andrzeju ja bym Strzelał do nich jak do Kaczek ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszczynski.bp Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Panowie przy temperaturze do -5 da się jeszcze bezpiecznie wodować z betonowego slipu koło wieży widokowej, czy może auto się ślizga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Kolego a co za różnica czy -5 czy -3 woda i tak zamarza i na slipie będą zamarźniete ślady no i może być problem. Ale raczej nie będzie lodu na całości zjazdu no i piasku tam jak coś nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amfot Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Może ktoś jutro z Białegostoku ma wolne miejsce w aucie i na łódce? Chętnie się dołączę. Jak by co to priv lub sześć sześc832817dziewięć. Oczywiście dokładam się do wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowca.b Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Dobrze ze Mam zawsze przy Sobie Broń , Andrzeju ja bym Strzelał do nich jak do Kaczek ???? I co Ty byś z tymi kaczkami robił? Andrzej miał tylko aparat, i zrobił więcej niż Ty z bronią. Pochwal się lepiej ile wypuscies mamusiek żeby dac przykład, A nie ile kaczek byś zastrzelił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 I co Ty byś z tymi kaczkami robił? Andrzej miał tylko aparat, i zrobił więcej niż Ty z bronią. Pochwal się lepiej ile wypuscies mamusiek żeby dac przykład, A nie ile kaczek byś zastrzelił.Akurat ten osobnik wypuszcza...wszystkie ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@rex Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Akurat ten osobnik wypuszcza...wszystkie ;-)To jakiś rodzynek. Z tego co zauważyłem na Siemionce nie wielu jest zwolenników C&R. I chyba w tym roku zwaliła się tam cała mięsiarska brać z całej Polski. Zobaczę co będzie jak troling zalegalizują. Jak będzie to samo co w tym roku to dzięki Bogu mam alternatywne łowiska. Nie jeżdżę na na ryby po to żeby siedząc na łódce rozglądać się czy jaki kretyn nie trafi mnie kawałkiem żelastwa w oko. Nienawidzę tłoku a na rybach szczególnie. Ale może to i dobrze że tak się dzieje. Bo jak cała ta hołota będzie atakować Siemianówkę to od innych wód się odpie......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz91 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Dzis lipa na dwóch jeden mały sandaczyk ;/ nie widziałem nawet żeby ktoś cos złapał , na slipie przy scenie ostra hamownia , slip pusty wodujesz łodkę i ktos przychodzi ze 100m i z morda że kolejka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystianin Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Dzis lipa na dwóch jeden mały sandaczyk ;/ nie widziałem nawet żeby ktoś cos złapał , na slipie przy scenie ostra hamownia , slip pusty wodujesz łodkę i ktos przychodzi ze 100m i z morda że kolejka Hahaha .Tak sie składa ze stalem w "niby kolecje" drugi rozpinajac łodke przed slipowniem . Kolega który był pierwszy własnie kończył tą czynność i wsiadał do samochodu .... a tu nagle pojawiasz sie Ty. Omijasz nas i pakujesz sie pod " pusty slip" . Wiec po pierwsze troche Cie poniosło z tą "morda " a po drugie skoro mowimy juz o "ostrej hamowni": wystarczy tylko odrobina kultury aby zatrzymac sie i zapytac czy my do slipu skoro juz przyjechales po nas i sprawa załatwiona ale widze ze problem jest nawet z tą odrobina kultury. Edytowane 3 Grudnia 2017 przez Krystianin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi