Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego tu nie chodzi o zakazywanie metody połowu,tylko o przestrzeganie podstawowych zasad .Limit 2 szt. jest problemem,tak jak połów metodą bardzo modną na tym zbiorniku czyli dwie żywcówki+spining.Trolling przegłosowany a gdzie górny wymiar ochronny.Jeżeli chcemy łowić duże ryby to nie ma innego wyjścia, garstka wypuszczających wszystko i druga ekipa która ustala sobie sama górny wymiar ochronny nie da rady obronić tego zbiornika.

• Like 3

co do wypuszczania medalowych ryb to sam mam 3  złote medale za złowione szczupaki 14 kg i  12 kg i 12.5 kg  a teraz  w  listopadzie wypuściłem 9.40 kg do wody co  jest na stronie  6 5      tam kolega  nagrał film jak go wypuszczam   do wypuszczania ryb trzeba  zmienić podejście wędkarzy   i ustalić   limit 90cm na szczupaka   do uwalniania ryb trzeba  dorosnąć  tylko mi szkoda ze dopiero   niedawno to zrozumiałem   ale lepiej póżniej   niż wcale  pozdrawiam    wędkarzy   

Mam nadzieję Andrzej że coraz więcej wędkarzy dorośnie i zrozumie że okazy trzeba wypuszczać one dają odpowiedni materiał genetyczny ale również najwięcej radości dla wędkarza , ja w tym roku nie trafiłem trzy cyfrówki ale 90+ 80 + sporo ryb padło i wszystkie wróciły do wody. Z tego co widziałem to to nie tylko starsi wędkarze zabierają te duże ryby ale również młodzi , w swoim towarzystwie sam znam kliku co ciężko przemówić do rozumu ale powoli niektórzy zaczynają rozumieć, teścia rocznik 60+ już dawno wyedukowałem , żeby tylko wszyscy tak podchodzili jak ona teraz, a kiedyś wszystko w beret.

• 2 tygodnie później...

W moim kole odwołano zawody zaplanowane na 4 lutego, więc chyba bezpiecznie nie jest.

Zawody odwołali penie na "zaś" po tych kilku dniach odwilży, lub po informacjach, że totalnie nic nie bieże. Tak czy owak teraz trochę mrozi więc w sobotę i niedzielę można będzie trochę odwiertów zrobić. Dwa tygodnie temu przez kilka godzin 4 jazgarze. Koło z Siedlec organizowało zawody obok i z tego co "szło usłyszeć po lodzie" to przy intensywnym nęceniu mały krąpik i leszcz podchodził.

Lód utrzymuje się w granicach 10 cm. Przy tamie jest nawet grubszy, do 15 cm. Pod mostem kolejowym woda na wierzchu.

Wyniki, bardzo słabe a wręcz nie ma czym się chwalić.

Z roku na rok zauważam coraz większy marazm z okoniami na Siemce. No ale cóż i tak w domu nie wysiedzę.  ;)