Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego a  zobaczysz co się będzie działo z sumem w czerwcu . Miód malina i do wora. Etyki nikt cię nie będzie uczył ale z czystej przyzwoitości darował byś sobie takie opisy na publicznym forum . Trzeba było pisać o okoniach ale tu nie było widzć pola do popisu . 

Muszę zadać kilka pytań, które nasunęły mi się po ostatnich wypowiedziach w tym wątku. Jaka jest różnica w wypuszczaniu okoni, przyłowów szczupaka i sandacza teraz a w okresie po tarłowym, czyli już nie ochronnym .??? Czy jest to jakoś naukowo udowodnione, że jeśli ryba ma okres ochronny i tarło, złapana ma niewielkie szanse na wytarcie się, a nawet na przeżycie.??? Czy wędkarze, którzy łowią klenie, jazie i pstrągi i mają przyłowy, są bardziej etyczni, niż Ci którzy się nastawiaj na okonia i równięż mają przyłowy...???. Może ktoś mi odpowie na pytania, które mnie nurtują.... ;)

...Czy jest to jakoś naukowo udowodnione, że jeśli ryba ma okres ochronny i tarło, złapana ma niewielkie szanse na wytarcie się, a nawet na przeżycie.???...

Czy "zdjęcie" ryby z gniazda pilnującej ikry przed białorybem, który ją sobie wyżre przed wykluciem wyrządza szkody czy nie?

Edytowane przez Maciek_7
  • Like 3

Czy "zdjęcie" ryby z gniazda pilnującej ikry przed białorybem, który ją sobie wyżre przed wykluciem wyrządza szkody czy nie?

Moje pytanie nie dotyczyło "zdjęcia" ryby z gniazda. Proszę o czytanie ze zrozumieniem i zastanowienie się nad odpowiedzią...

Edytowane przez Werem

Muszę zadać kilka pytań, które nasunęły mi się po ostatnich wypowiedziach w tym wątku. Jaka jest różnica w wypuszczaniu okoni, przyłowów szczupaka i sandacza teraz a w okresie po tarłowym, czyli już nie ochronnym .??? Czy jest to jakoś naukowo udowodnione, że jeśli ryba ma okres ochronny i tarło, złapana ma niewielkie szanse na wytarcie się, a nawet na przeżycie.??? Czy wędkarze, którzy łowią klenie, jazie i pstrągi i mają przyłowy, są bardziej etyczni, niż Ci którzy się nastawiaj na okonia i równięż mają przyłowy...???. Może ktoś mi odpowie na pytania, które mnie nurtują.... ;)

Najkrócej jak mogę. Etyka wędkarska ...w praktyce nie istnieje bo pewnych rzeczy nie przeskoczymy !. Ramy umowne od 01.05 i co?, ano to że niektóre osobniki "wycierają się" jeszcze przez np. cały maj!. Złowiłem w maju, mam ochotę zabrać (bo już można), zabieram, patroszę i... ups ikra!. W moim pojęciu: nie róbmy ŚWIADOMIE tego co jest zabronione.

Edytowane przez grzybek38

Moje pytanie nie dotyczyło "zdjęcia" ryby z gniazda. Proszę o czytanie ze zrozumieniem i zastanowienie się nad odpowiedzią...

Muszę zadać kilka pytań, które nasunęły mi się po ostatnich wypowiedziach w tym wątku. Jaka jest różnica w wypuszczaniu okoni, przyłowów szczupaka i sandacza teraz a w okresie po tarłowym, czyli już nie ochronnym .??? Czy jest to jakoś naukowo udowodnione, że jeśli ryba ma okres ochronny i tarło, złapana ma niewielkie szanse na wytarcie się, a nawet na przeżycie.??? 

:)

Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie to jaśniej wyjaśnić, pozdrawiam!

Edytowane przez Maciek_7
  • Like 2

no właśnie Maciek_7 odpowiedział ci bardzo trafnie  na wątpliwości.

Samce sandacza obecnie (nawet do końca czerwca) pilnuje ikry na gnieździe + co  bardzo ważne natlenia ją płetwami. Jak go wyciągasz jako przyłów to po wypuszczeniu często do gniada nie wraca lub wraca za późno. 

Wówczas łapiąc kilka sandaczy jako przyłów jednego dnia , nawet po wypuszczeniu możesz nieświadomie zniszczyć od kilkuset tysięcy do kilku milionów ziaren ikry (tylko jeden wędkarz w jeden dzień)

Jak więc widzisz nie chodzi tylko o etykę ale rzeczywiste straty w pogłowi sandacza,który moim zdaniem  jest gatunkiem bardzo atrakcyjnym i warto o niego dbać na tej naszej Siemce.

Pozdrawiam 

• Like 2

Czyli teoretycznie co najmniej do końca czerwca, powinien być zakaz łowienia drapieżników, ze względu na sandacza, czy suma, chyba że nastawiając się na szczupaka zastosujemy przynęty np. 20 cm +. Jeżeli chodzi o dbanie o sandacza, szczupaka, suma, czy okonia to po ostatnim sezonie nie łudził bym się, że nasze życzenia wypowiadane na forum się spełnią, o czym zresztą świadczy odrzucony ostatnio wniosek dotyczący m.in. górnych wymiarów ochronnych na Siemianówce.Od 1 maja miłośnicy będą mogli bez żadnych przeszkód tłuc metrówki. Realnie patrząc procent wypuszczających chociażby większe ryby to pewnie granice 5%. 

A odnosząc się ogólnie do "etyki" wędkarskiej...

Jakiś czas temu na forum moderator/administrator usunął zdjęcie ryby, ponieważ leżała na pisaku i jak to argumentował na forum "traktuje się ryby po królewsku". 

Nie pamiętam dokładnie wątku (szukałem i chciałem tam odpisać, ale nie znalazłem). Pomijając fakt samego kłucia ryby.. To np. czy o traktowaniu po królewsku świadczy używanie kotwic z zadziorami? Proponuje prosty test, wbijmy sobie kotwicę z zadziorem i wyciągamy:) Mówię o tym dlatego, że bez problemu możemy wstawić zdjęcie z rybą, które z pyska sterczy kotwica z dużym zadziorem. 

Kolejna kwestia - możemy wstawić zdjęcie z boleniem złowionym w styczniu, ponieważ władze okręgu miały taki kaprys, by znieść okres ochronny. Zgodnie z prawe, zgodnie z sumieniem? Mnie tylko dziwi, że z jednej strony zwracamy uwagę na patologię PZW, z drugiej jeżeli daje nam możliwość to korzystamy...

• Like 4

W poniedziałek 9 kwietnia od około 10ej sandacze zaczęły ucztę. Rzucały się na wszystko w opadzie i trwało to około godziny. 6 brań i 4 ryby. Wszystkie niestety wielkości śledzia i 

(...)

Mike

Szanowny kolego.

Pierwszy sandacz to mógł być przypadek. Drugi z rzędu świadczy o tym, że jest w tym miejscu zgrupowanie sandaczej dzieciarni. Dalsze celowe łowienie ryb niewymiarowych, w dodatku w okresie ochronnym, świadczy albo o nieznajomości przepisów, albo o niechęci do zastosowania etycznych standardów. Przez grzeczność założę, że po prostu nie wiesz, jak powinien postąpić etyczny wędkarz. Również przez grzeczność podpowiem - zaprzestać wędkowania, lub zmienić łowisko. Liczę na to, że w przyszłości zaniechasz podobnych praktyk, a jeśli będziesz świadkiem podobnych, również zwrócisz łowiącemu uwagę. 

• Like 10

W końcu są ,dotarły do Siemionki.

Człapią w górę po schodach prześlizgując się jedna po drugiej,

wrzeszcząc coś po swojemu i wpadają z drugiej strony z impetem

w zaje..ście rybną wodę zbiornika,

przeciskając się między ramionami dziesiątek żaków

w pogoni za tymi nieprzebranymi tysiącami ton rybiego mięsa z tasiemcem....

...mają nosa te nasze bałtyckie foki..

...tyle kilometrów...

Pzdr.

• Like 3

Liczebność populacji foki szarej na Bałtyku szacuje się obecnie na ok. 30 tys. osobników...

Z zasłyszanych źródeł wynika, że większa cześć obecnie założyła na nasypie kolejowym największe w Europie skupisko fok szarych codziennie wyżerając setki kg najszlachetniejszych ryb...

Policja, SSR i PSR rozkładają bezradnie ręce...

Maciek

Edytowane przez Maciek_7
  • Like 2

Witam wszystkich.Powoli zbliżamy się do otwarcia sezonu,to se pomyślałem ,że zacznę powoli pisać co nieco. Pierwszy weekendzik na wodzie mam już za sobą. Zwodowałem łódkę w porcie.Dziękuję chlopakom z forum za podpowiedzi gdzie i jak można wzodować i trzymać łódź.Weekend niestety pod znakiem wiatru.Mimo to trochę spławikiem pomachałem. Ale od maja to już spinning i prawdziwe wyprawy. Pytanie mam do kolegów w związku z zębatym.To muj drugi sezon na Siemionce w której części zbiornika szukać w tym okresie najlepiej szczupaka??? Koło wyspy??? Przy przejeździe kolejowym??? Na jakiej głębokości teraz można się to spodziewać i czy warto koło trzcinowisk porzucać?Z góry dziękuję za jakiekolwiek rady. Pozdrawiam