Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Krystian, nie chciałem pisać więcej przed oficjalną informacją, choć dostałem info dziś rano o wynikach głosowania.

Cieszę się, że konsekwentne działania członków klubów i wsparcie Prezesa ZO w Białymstoku zaowocowały taką decyzją.

• Like 3

Wyjątkowość polega na tym że uczestniczyłem w głosowaniu ;-) 
A co do gatunków zamieszkujących Siemianówkę objętych wymiarem widełkowym zapis będzie dotyczył; sandacza, okonia, bolenia.
Mimo że nie ma tu szczupaka który wzbudził  największe kontrowersje jestem dumny z nowego zapisu zasad wędkowania w 2019r.
W kolejnym roku postaramy się uzupełnić listę gatunków. 

Edytowane przez keri
  • Like 8

Wiesz z tymi gatunkami to jakoś dziwnie trochę, bo będzie ochrona sandacza którym nikt nie zarabiał zalewu i nie wiadomo skąd się wziął, a gatunki które są od zawsze i nimi się zarybia to po macoszemu traktują. No ale trzeba się cieszyć, w końcu nie od razu Kraków zbudowano.

A co do gatunków zamieszkujących Siemianówkę objętych wymiarem widełkowym zapis będzie dotyczył; sandacza, okonia, bolenia.

Mimo że nie ma tu szczupaka który wzbudził  największe kontrowersje jestem dumny z nowego zapisu zasad wędkowania w 2019r.

Prawie wspaniała wiadomość. Chciałbym usłyszeć konkretne uzasadnienie nieobjęcia większą ochroną szczupłego i suma

tak jak pisze kolega tomek  to nie trolling wam przeszkadza wam wszystko przeszkadza  to nie jest   prywatny wasz zalew macie panowie wydzielony akwen   bojami   trolling  jest dozwolony i   jak byli siatki a w nich  300 szczupak to bylo dobrze   oczywiscie na zalewie jest brak kontroli    i co z tego ze  bylo  200 lodzi a jlu zlapalo rybe  a na zywca co sie wyprawia     odpuscie sobie panowie bo to juz jest nudne 

tak jak pisze kolega tomek  to nie trolling wam przeszkadza wam wszystko przeszkadza  to nie jest   prywatny wasz zalew macie panowie wydzielony akwen   bojami   trolling  jest dozwolony i   jak byli siatki a w nich  300 szczupak to bylo dobrze   oczywiscie na zalewie jest brak kontroli    i co z tego ze  bylo  200 lodzi a jlu zlapalo rybe  a na zywca co sie wyprawia     odpuscie sobie panowie bo to juz jest nudne 

Możesz trochę jaśniej  :wacko:

tak jak pisze kolega tomek  to nie trolling wam przeszkadza wam wszystko przeszkadza  to nie jest   prywatny wasz zalew macie panowie wydzielony akwen   bojami   trolling  jest dozwolony i   jak byli siatki a w nich  300 szczupak to bylo dobrze   oczywiscie na zalewie jest brak kontroli    i co z tego ze  bylo  200 lodzi a jlu zlapalo rybe  a na zywca co sie wyprawia     odpuscie sobie panowie bo to juz jest nudneT

Tu nie chodzi o sam trolling Panie Andrzeju ,tylko raczej o trollujących.Ta metoda nie jest potrzebna na tym zbiorniku przy takiej presji wedkarskiej. Za dużo łódek  i z kultura pływania nie najlepiej u co niektórych.

.A czy nam , Wam , Im wszytko przeszkadza??? Nie poprostu są ludzie którzy chca uratowac ten zbiornik od destrukcji.

PS. "jak byli siatki " to tez nie było dobrze

Edytowane przez Krystianin
  • Like 1

Czytam, czytam i czytam i mam wrażenie, że niektórym z was "działaczy na rzecz poprawy rybostanu" chodzi o to aby w zakamuflowany sposób pozbyć się z wody "przepisowych" wędkarzy a nie kłusowniczej hołoty!. Limity ludziom z zasadami nie są potrzebne- oni, pasjonaci ryb nie mordują, kłusolom limity też są "niepotrzebne" bo i tak ich nie przestrzegają. Skupcie się do licha na jedynej w chwili obecnej wymiernej inicjatywie tj. presji na PZW o faktyczne i nasilone kontrole i zmianę w wysokości KAR!. Skoro mentalności nie można zmienić dobrym słowem to może sankcje zadziałają!.

• Like 6

Limity powinny być zmienione, sum dziennie po co komu tyle, gdy dojechałem na zlot z ust świadka padł sum około dwóch metrów ( padł czyli trup ) dzień wcześniej ten sam jegomość trafił podobnego. Pytanie po co komu tyle mięsa. Limity ilościowe powinny być to nie ulega wątpliwości, kary także, powinny być dotkliwe bardzo dotkliwe. W przypadku złamania przepisu powinno być traktowane jako kłusownictwo a narzędzie rekwirowane do połowu z łodzi łódź powinna być traktowana jako narządzie kłusownicze. nieważne kto jest właścicielem łodzi. Dopiero dotkliwe kary dały by do myślenia. Edukacja o której było pisane na forum wielokrotnie nic nie da, natomiast świadomość nieuniknionej kary podziała na większość osób. Dobrym rozwiązaniem byłyby znaczniki ryb które mamy zamiar zabrać. Wykupując zezwolenie otrzymywalibyśmy określoną ilość znaczników jednorazowych na wzór opaski zaciskowej jednorazowej którą należałoby założyć na rybę. Brak założonej opaski świadczyłoby o kłusowaniu, czyli kara, dotkliwa kara. Niestety inne metody nie poskutkują.

Oczywiście by było to skuteczne kontrole powinny by codziennością a nie rzadkością.

Edytowane przez MajKar
  • Like 1

Brawo, mam nadzieję, że uda się przekonać ZO do ochrony dużego szczupaka w najbliższym czasie

Pewnie na suma da się coś wymyśleć, ale szczupaka też jestem ciekaw. Wielkie gratulacje za załatwienie tago co udało się, jest szansa że łatwiej będzie dopisać kolejne gatunki.

Prawie wspaniała wiadomość. Chciałbym usłyszeć konkretne uzasadnienie nieobjęcia większą ochroną szczupłego i suma

Panowie,nie chcę krakać i obym był złym prorokiem :(

Niektórzy uważają ,że jestem pesymistą.Ja twierdzę , że trafniej byłoby ostrożnym realistą. :wacko:

Według mojego rozeznania,żadne kolejne ograniczenie,zaostrzenie przepisów czy górne wymiary nie pomogą dla tego zbiornika ,a w szczególności rybom go zamieszkującym.

Wyjątkiem jest zakaz połowu ze środków pływających :) ,ale nie popadajmy w skrajność.

Wędkarze ,którzy wypuszczali ryby dotychczas ,nadal będą je wypuszczać i górny wymiar nie będzie tutaj żadną wytyczną.

Szkoda, że jest ich niewielki procent. :(

Osobnicy zabierający wszystko co złowią ....nadal będą zabijać ryby niewymiarowe ,nad wymiarowe ,okazy ,zabierać nadkomplety itd.

Nie tędy droga.

PZW , jako użytkownik /dzierżawca zbiornika piętrzy i mnoży tylko kolejne zaostrzenia i zakazy trafiające w zasadzie do....uczciwych i etycznych wędkarzy.Dla tych "uczciwych inaczej" nic nie może zrobić :( ,nawet jakby mocno chciało.Uważam,że.... celowo nie chce :blink: .Żyją i funkcjonują tylko z Naszych składek i opłat.Więcej {zadowolonych z połowu}wędkarzy = więcej kasy.Po co ganiać , kontrolować i karać swoich żywicieli ?Jeszcze się obrażą i nie opłacą składki w danym okręgu.Niech gania ich Policja i inne służby nie związane z PZW.

Władza ustawodawcza bez władzy wykonawczej ...nie ma racji bytu i powodzenia.

Ustanawiając jakieś wytyczne ,trzeba mieć zaplecze do ich kontroli ,szczególnie w naszym kraju.

Tylko konsekwencja w działaniu może przynieść oczekiwany skutek.

Może trzeba walczy o poprawę, nie nad wodą tylko w biurach i budynkach administracji publicznej?

Państwowe służby mundurowe,odpowiedzialne za ochronę wód podlegają Wojewodzie i tylko on może zwiększyć ilość etatów i poprawić wyposażenie strażników.Prawo jest łamane nagminnie i jest duże pole do wykazania się ambitnym strażnikom.Tym samym wpływy z mandatów znacząco mogą wspomóc budżet województwa co powinno zainteresować wojewodę.Na wsparcie tego projektu raczej nie można liczyć na PZW bo ....jak napisałem wyżej :(

Temat dobry i na czasie bo wybory za pasem,choć już trochę za późno.

Nie łowiłem nad zalewem z 10-12lat, z powodów o których napisano ostatnie 2 strony tego tematu.

Rybostan stał się bardziej atrakcyjny.Dołączył sum i sandacz więc postanowiłem spróbować.

Dwie ostatnie soboty spędziłem na wodzie {2 x po 6godz.}. Wyniki połowów przemilczę.

To ,co zaobserwowałem na wodzie niczym nie różniło się od tej rzezi sprzed dekady.Tylko ryby większe i smaczniejsze. :(

Reasumując ,niczego odkrywczego nie napisałem i będzie jak było.

Tylko ryb k...a żal :(

Pozdrawiam Tomi B)

• Like 9

Proponuję wprowadzić zasady obowiązujące w okręgu zamojskim .

Tam trollingm dozwolony jest po wykupieniu opłaty no kill czyli wyłącznie dla tych którzy deklarują się nie zabierać ryb. Dla reszty są mocno okrojone limity roczne i wymiar y górne na cenne gatunki. Każdą zlowioną i zatrzymaną rybę trzeba natychmiast wpisać do rejestru po tym można łowić dalej.

Co do nieuchronności masz całkowitą racje Bartku ale kara którą można odbić jedną sprzedaną rybą ( nie sądzę by ktoś był w stanie sam zjeść sam dwa duże sumy ) szybko się zwróci nic nie da. Wielokrotnie kłusownik odmawia przyjęcia mandatu sprawa jest kierowana do sądu a sąd umarza z powodu niskiej szkodliwości czynu, to także jest problem. Osoby wstępujące do SSR muszą jeździć wielokrotnie do sądu oskarżony nie przyjeżdża odroczenie itp pracodawcy niezbyt przychylnie patrzą na nieobecność pracownika. Niedawno w moich okolicach zostało złapanych na kłusownictwie za pomocą narządzi kłusowniczych trzy osoby, została wezwana PSR, policja a mimo to prawdopodobnie sprawa została umorzona, ręce opadają.