Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy doskonale rozumiem że nie sam troling zabija ,ale czy w obecnej sytuacji przy braku kontroli macie jakiś lepszy pomysł jak to wszystko ukrócić? Moim zdaniem nie ma, wiadomo że część i przy zakazie to robi, ale to nieliczni. Mam wrażenie że niektórym po prostu szkoda by było trola, pod kątem własnych wyników, a chyba ważniejszy jest stan całej wody.

Zawsze można coś zrobić, uświadomić PSR, że tam są pieniądze tylko muszą chcieć je wziąć wypiszą kilka razy po 50 mandatów i zobaczysz kontrola będzie co tydzień bo lepiej im jechać na Siemianówkę niż uganiać się po krzakach, bynajmniej tak by wynikało z logicznego myślenia 

Ryba złowiona na troling będzie rybą złowioną z  ręki a jeżeli chodzi o podczepione ryby to  wytłumacz mi jeżeli potrafisz po co trolują woblerami do 6 metrów na wodzie 3.5 -4 m.?

Z tego samego powodu co łowienie na takiej samej wodzie gumą z główką 30g.

W tym roku na Nieliszu, ci którzy którzy mają wykupioną składkę "no kill" (1/2 opłaty normalnej) mają możliwość łowienia na tym zbiorniku metodą trollingową. Pozostali, którzy zdecydowali się na składkę tradycyjną uprawniającą do zabierania ryb, nie potrollingują :) A więc i w Polsce coś tam przechodzi:) 

To mi się podoba, jestem obiema rękoma i nogami za takim rozwiązaniem. 

Nie znam zbiornika ,nigdy tam nie bylem ,nie śledziłem do tej pory tego wątku ,przecxytalem kilka pierwszych wpisow z roku 2009 i kilka ostatnich  i mam takie pytanko .Jak to mozliwe ze i w 2009 i obecnie na tym zbiorniku jest jeszcze taki potencjał mimo tej ogromnej   presji  wędkarskiej  o ktorej tu  piszecie  -przecież  to woda PZW, tak samo jak ZZ gdzie obecnie jest jak jest.

Przez poprzednie 3 sezony zbiornik był wolny od siat i trollingu...przez co również od tak dużej presji...dzięki temu populacja drapieznika mogła sie odbudować ...  teraz wszystko wraca na stare tory....tylko jeszcze tych siat dorzuciliby trochę  ;)

• Like 2

Wiecie co? Media. Ubolewam do dziś nad faktem,iż nieco przyczyniłem się do wyrybienia pewnego zbiornika. To było 10 lat temu, ale na szczęście woda, z tego co wiem się odradza :) Postaram się tam zajrzeć w  następnym sezonie. Niektórzy wiedzą, o czym piszę.

Edytowane przez Novis
  • Like 1

Jeśli mogę zapytać to w jaki sposób przyczyniłeś się do wyrybienia owego zbiornika?

Pewnie Kolega wypuszczał sumy...:-)

(zgodnie z ze smutnym tokiem rozumowania większości na Siemianówce - i to już zabawne nie jest...)

• Like 1

Cześć koledzy. Jeśli pieniążki z mandatów i jakś część z opłaty trolingowej wracały by do straży to by się sytuacja poprawiła . Szkoda tej waszej wody.

Wszystkie pieniądze z mandatów trafiają do jednego gara zwanego Skarb Państwa, i nie ma znaczenia gdzie, kiedy i przez kogo są wystawiane.

PZW nie ma możliwości dofinansowywania PSR, a wojewoda zarządzający tą służbą ma ją ..................... Ważniejsze są dla niego szpitale, drogi itp.

Dlatego pisałem o straży okręgowej, która jest chyba jedyną, dostępną dziś, drogą do ochrony naszych wód.

• Like 4

Należałoby od tego zacząć, dlaczego w Bstoku jest tylko posterunek PSR, który to liczy bodajże 2 strażników, zaś komenda wojewódzka jest w Suwałkach (!) To jest jeszcze relikt czasów minionych a rzeczą jasną jest jak się to ma do ilości osób tam pracujących.

Kolego @Fidlej.

Zwróć proszę uwagę na nasze regulaminy, w tym na Regulamin forum:

http://jerkbait.pl/topic/3698-regulamin-jerkbaitpl/

Proszę, byś w przyszłości szczególnie miał na uwadze punkt 1, szanował swych rozmówców i w pełni korzystał z zasobów naszego wspólnego forum. Takiego tonu, jak w powyższej wypowiedzi, tutaj nie tolerujemy.