Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega Werem widzę że dalej złośliwy, no ale to może z wiekiem przychodzi trzeba odpuścić... Ja już sporo lat łowie stacjonarnie i z pływadła, miałem 2 przypadki wpłynięcia w zestawy, w tym roku(kobieta kierowała łódką w trolingu na wyłączonym obszarze) i może z 8 lat temu. Także jak widać nie jest źle nikomu nic nie odpadło, no nie licząc moich 2 zestawów. I już ostatni raz napiszę wystarczy wyobraźnia. Pozdrawiam wszystkich którzy dostrzegają innych użytkowników

kristofer232, nie rozumiem gdzie jest tutaj moja złośliwość w stosunku do Twojej osoby. ??? Jeśli wszystko jest jasno zapisane, to po co dalej prowadzić jałowe dyskusje...Nie wiem w jakim wieku jesteś, ale jak widać, jeszcze złośliwość jest  w Tobie .

Edytowane przez Werem

Jeśli ten co wpływa nie ma najmniejszego pojęcia , że tam jest naciągnięty zestaw, bo go po prostu nie widzi...a ten co łowi ma pełną świadomość zagrożenia dla motorowodniaków jakie stwarza swoim zestawem to kto.....?

Ok nie widzi zakotwiczonej łodzi  ( kabinówki , namiotu ) , nie widzi innych wędkujących ,  nie widzi spławików , nie widzi wędek na sztorc , nie widzi  regulaminowych odległości  - no to niech sobie kupi psa przewodnika jak jest ślepy . 

• Like 2

Żeby to był największy problem........ Są większe i bardziej poważne problemy na tym zbiorniku. Zajmijmy się lepiej ochroną tej wody zamiast się przepychac. Po samym zejściu lodu na zbiorniku były rozstawione sieci w celu pozyskania tarlaka. Osobiście nie widziałem bo nie miałem pojęcia ze coś takiego będzie miało miejsce. Ci co widzieli to mówią cytuję "istna rzeź" jakbyście się zastanawiali gdzie się podziały szczupaki to już wiecie. Jeśli ktoś ma dojście do Operatu rybackiego na zalewie To proszę o udostępnienie . Pisałem maila na adres okręgu z prośbą o udostępnienie to się dowiedziałem że to nie są niejawne informacje. Jak to ku*wa niejawne ? To za co Ja płacę? Osobiście chetnie dowiem Się kiedy jest odłów I przypilnuje. Myślę że jeszcze kilku chętnych by się znalazło. Ktoś wie jak tak ugryzc? Może razem coś zdzialamy. Weźmy przykład z działaczy na jeziorze Orzysz. Wzięli sprawy w swoje ręce i dzieje się dobrze.

Zapraszam do dyskusji a może i instrukcji co robić? Pozdro piona. Razem możemy więcej !!!

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Pisałem maila na adres okręgu z prośbą o udostępnienie to się dowiedziałem że to nie są niejawne informacje. Jak to ku*wa niejawne ?

Normalnie NIEjawne :rolleyes:  tylko nikt nie jest w stanie powiedzieć dlaczego są NIEjawne. Jest to takie "widzi misie" działaczy nie tylko z Białegostoku. O to samo prosiłem jak jeszcze chciało mi się kopać z koniem w OM PZW gdzieś tak 2002-2003 i właśnie taka odpowiedź dostałem. I nie tylko ja ale i śp. Jaj o to samo prosił a później przecież tego się domagał Marek Szymański. Jeśli mnie mogą olać to przecież i Jaj i Szymański to dziennikarze i znający osobiście tych działaczy. I im też nie było potrzeby odpowiadać.

Powiem tak na Orzyszu rybak ma teraz nakaz zgłaszania kiedy będzie odlow. Jak oni tego dokonali to i my możemy. Ktoś chętny na walkę z tymi dziadami? Czy tylko ja? A reszcie to nie przeszkadza

Rybak ma obowiązek zgłaszania ale nie wędkarzowi temu czy tamtemu tylko do okręgu. Tutaj odłowy organizuje sam okręg więc komu ma zgłaszać ? Przecież nie poszczególnym wędkarzom .

Powiem tak na Orzyszu rybak ma teraz nakaz zgłaszania kiedy będzie odlow. Jak oni tego dokonali to i my możemy. Ktoś chętny na walkę z tymi dziadami? Czy tylko ja? A reszcie to nie przeszkadza

Jest cykliczny program Anity Gargas "Magazyn śledczy". Był już w tv pierwszy docinek dt. przekrętów w PZW, niebawem będzie cz. 2 nakręcona na Mazurach -  trzeba zebrać się do kupy, zaprosić dziennikarzy, pokazać jak tu jest. Co do walki z tymi dziadami - jestem za.

Nie przesadzajcie że jest aż tak źle z tymi siatkami. Jedynie z wiosny, żaki na węgorze. PZW pakuje bardzo dużo narybku tejże ryby do siemianówki. Ale rybacy rzetelnie tylko węgorze zabierają. Wiadomo inne ryby tez wchodzą, ale wracają z powrotem do wody. Zazwyczaj już "do góry brzuchem". Martwa ryba w sieci to też wabik na węgorze. Dlatego obserwowało się martwe sandaczyki i szczupaki w żakach.

A szczupaka nie brakuje wcale, tylko jeszcze z miesiąc trzeba poczekać i się zacznie...

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Nie przesadzajcie że jest aż tak źle z tymi siatkami. Jedynie z wiosny, żaki na węgorze. PZW pakuje bardzo dużo narybku tejże ryby do siemianówki. Ale rybacy rzetelnie tylko węgorze zabierają. Wiadomo inne ryby tez wchodzą, ale wracają z powrotem do wody. Zazwyczaj już "do góry brzuchem". Martwa ryba w sieci to też wabik na węgorze. Dlatego obserwowało się martwe sandaczyki i szczupaki w żakach.

A szczupaka nie brakuje wcale, tylko jeszcze z miesiąc trzeba poczekać i się zacznie...

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Siaty stały do końca maja. 

Jest cykliczny program Anity Gargas "Magazyn śledczy". Był już w tv pierwszy docinek dt. przekrętów w PZW, niebawem będzie cz. 2 nakręcona na Mazurach -  trzeba zebrać się do kupy, zaprosić dziennikarzy, pokazać jak tu jest. Co do walki z tymi dziadami - jestem za.

https://youtu.be/7BSPW9mUaZ4?t=2409

To od czego zaczynamy? Może jest tu ktoś co sie zna na takich sprawach i ma ochotę pomóc ? A jak nie to trzeba będzie jak lód zejdzie w nowym roku wodowac łodzie i nagrywać panów jak ryby zabierają i jak "zwracają " i przede wszystkim ile.....

• Like 1

To od czego zaczynamy? Może jest tu ktoś co sie zna na takich sprawach i ma ochotę pomóc ? A jak nie to trzeba będzie jak lód zejdzie w nowym roku wodowac łodzie i nagrywać panów jak ryby zabierają i jak "zwracają " i przede wszystkim ile.....

Nie wiem jak jest w operacie ZO Białystok ale w latach kiedy tym się interesowałem na ZZ komuś ( Jaj ? Szymański ? ) udało się dotrzeć do przepisu : "ryby drapieżne rokujące szanse na przeżycie należy wypuścić niezwłocznie do wody". Tyle że ryba jest śliska więc przy wypuszczaniu może się wyślizgnąć i walnąć łbem w burtę. A jak będzie mało to może się walnąć i drugi i trzeci raz. A wtedy już szans na przeżycie rokowała nie będzie to po co ją wypuszczać ?

Pod koniec lat 90 bardzo często łowiłem na jeziorach PGRyb. Mrągowo i ..........mieszkałem u rybaka w Spychowie i mogłem używać łódek których oni nie wykorzystywali danego dnia na którymś z ich dzierżawionych 53 jezior. Nie wiem czy ceny w hurtowniach w Mrągowie i przy ZZ były podobne ale lepiej rybakowi wziąć 7- 8 złoty za kilo szczupaka czy 11-12 sandacza niż 2-2,2 za płoć czy 2,5 leszcza. (ceny z tamtych lat).

Ja na wodzie jestem od połowy kwietnia więc możemy się zgadać, ktoś jeszcze ? :)

Koniecznie trzeba się zgadać, zachęcam do wzięcia udziału w walce o naszą wodę !!!

Co im zrobisz ? Nie znasz operatu bo nie udostępnią , nie ma pewności czy w operacie nie ma odłowów ryb drapieżnych. A jeśli zobaczysz to kogo zawiadomisz ?

PSR w Białymstoku ? Czy SSR który nic nie może ?

Jeśli ZO nie ma chęci na współpracę z wędkarzami to nic ich do tego nie zmusi - do takiego wniosku doszedłem po ok. 4 latach kopania się z koniem (czyt. ZO Mazowsze) .

Jedynym sposobem na zmianę jest założenie stowarzyszenia i przejęcie dzierżawy . Takie łowiska istnieja w PL i maja się dobrze . Jedynie trzeba mieć stowarzyszenie , staut, członków , pomysł na gospodarowanie wodą w porozumieniu z gminą opierając się turystykę wędkarską , wystartować do przetargu  itd itd . A właśnie kiedy kończy się dzierżawa ?????

Jedynym sposobem na zmianę jest założenie stowarzyszenia i przejęcie dzierżawy . Takie łowiska istnieja w PL i maja się dobrze . Jedynie trzeba mieć stowarzyszenie , staut, członków , pomysł na gospodarowanie wodą w porozumieniu z gminą opierając się turystykę wędkarską , wystartować do przetargu  itd itd . A właśnie kiedy kończy się dzierżawa ?????

https://swpnaszewody.pl/

Np. "Żwirek" ale takich łowisk jest jak na lekarstwo a jeśli istnieją to bardziej karpiowe. Na naturalnych jest problem bo odbywają się przetargi i zasadniczo dzierżawa trwa 15 lat. By startować w przetargu trzeba wykonać operat a ani Ty, ani nikt z JB tego nie zrobi. Dasz do zrobienia ichtiologowi który będzie równocześnie robił dla PZW ?  Jakie doświadczenie w gospodarowaniu wpiszesz w operat ? Chyba że w takim stowarzyszeniu będzie ichtiolog który nie dość że napisze operat to jeszcze wpisze doświadczenie.

Żwirka mam po sąsiedzku i często tam łowię . Dlatego wiem że jest to wykonalne . Nie twierdzę że łatwe ale wykonalne . I też wiem że ja nie jestem w stanie  tego zrobić . Wiem też że robienie fotek i filmików rybakom to strata czasu . Dlaczego bo Prezez zna Wójta ten Komendanta idt itd . Jak ktoś nie zauważa tych związków na zbiorniku to jest ślepy . 

• Like 1